Actualitate

FOTO/VIDEO | Aniversarea de 65 ani a părintelui Milea, un nou pod al limbii române între Buzău și Soroca

Părintele Mihail Milea s-a născut la 23 aprilie 1958, în ziua în care creștinii îl sărbătoresc pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruinţă, fiind al cincilea copil din cei doisprezece ai familiei Gheorghe și Veronica Milea. Nu i s-a dat numele de Gheorghe, așa cum a precizat și preotul Aurelian Damian după Sfânta Liturghie de duminică de la Catedrala Sfântul Sava, pentru că tatăl părintelui Mihail purta deja acest nume. I-au dat însă numele Arhanghelului Mihail și i-au mai dat și, așa cum spunea chiar părintele Mihail, „iubirea și dragostea părintească”: „Familia mi-a dat libertate să aleg drumul pe care l-am dorit eu. M-am născut într-o familie numeroasă și familia mi l-a descoperit pe Dumnezeu. Dacă nu-L aveam pe Dumnezeu, nu eram astăzi ceea ce sunt.  Familia m-a hrănit cu credința în Dumnezeu. Și de aceea le mulțumesc”, a spus preotul Mihail Milea. Acesta nu a ținut credința și dragostea pentru Dumnezeu numai pentru el, ci a împărtășit-o și altora, așa cum spunea și preotul Nicolae Necula, venit de dincolo de Brașov, împreună cu soția Georgiana, și cu Corul „Sfinții Arhangheli” de la Săcele, pentru a-i ura „La mulți ani!” și pentru a-i bucura cu colinde pascale pe buzoienii veniți  în număr mare la evenimentul cultural dedicat părintelui cu ocazia împlinirii vârstei de 65 de ani. Mai multe despre viața și activitatea părintelui se găsesc în cartea realizată de profesorul Ion Cojocaru pe care a intitulat-o „Un om între oameni”. Ea a fost lansată în fața buzoienilor, dar și a unei delegații venită din Soroca, din Republica Moldova, condusă de fostul prefect Ana Bejan, cetățean de onoare al județului Buzău.

Sorocenii au bătut drum lung pentru a fi cu părintele Mihail Milea la acest eveniment aniversar, dând mărturie de iubire și de prețuire pentru preotul și duhovnicul lor și al nostru, al buzoienilor. Ana Bejan a vorbit cu această ocazie despre bisericile pentru construcția cărora s-a zbătut părintele Mihail Milea, de cei 30 de ani pe care îi aniversează Biblioteca „Basarabia”, unde buzoienii au dus primele cărți în limba română de dincolo de Prut și i-a înmânat părintelui documente de apreciere și recunoaștere din partea autorităților din Soroca la ceas aniversar.

„Dacă mă gândesc la Basarabia, prima pe listă este doamna Ana Bejan, care ne-a primit atât de frumos de fiecare dată, și mă simt ca acasă de fiecare dată la Soroca”, a spus sociologul Gheorghe Petcu.

„Toată Soroca este în sărbătoare pentru că toți vă iubesc. Știu că vă rugați pentru noi. Știu că iubiți Basarabia, că duceți dorul Basarabiei. Știu că l-ați iubit pe Grigore Vieru. Și că ați scris cele trei cărți minunate despre Grigore Vieru: «Sacrul în creația lui Grigore Vieru»,  «Patria în creația lui Grigore Vieru» și «Grigore Vieru, Luceafărul de peste Prut». E oboseala părintelui. Îl cunoaștem de 30 de ani. Nu știu dacă are limită. Vă mulțumim pentru tot ce ați făcut pentru Basarabia. Sunteți cetățean de onoare al raionului Soroca. Domnul președinte al Consiliului Raional v-a transmis o scrisoare de gratitudine, de mulțumire cu ocazia acestui frumos jubileu și vă mulțumește foarte mult pentru că mențineți focul prins în vatra românismului din Basarabia. La mulți ani, părinte! Vă îmbrățișăm! Vă iubim! Au vrut mulți să vină, dar e departe Soroca. Cei care nu au fost, vă invităm, pentru că de acolo începe România, de la Nistru pân’ la Tisa. Noi suntem la Nistru. Dumneavoastră veniți la noi oricând. Vreau să vă prezint delegația: doamna director adjunct al Liceului «Ion Creangă», profesoara Olga Gherghelejiu, și Nicolae Răileanu, vicecomisar al Județul Soroca. Vă mulțumim că sunteți. Vă mulțumim că țineți la noi. Vă îmbrățișăm pe toți. Vă îmbrățișăm și ne adresăm cu mare dragoste și pietate. Îmbrățișăm și sărutăm sufletul părintelui duhovnic al Românilor din Basarabia și al românilor din județul Soroca. A spus dumnealui un adevăr mare că parcă suntem astăzi într-o biserică. Parcă suntem astăzi în Catedrala părintelui. Atât de frumoși suntem încât o să spun un gând al poetului  Grigore Vieru care  spunea adesea că «Românii când se adună grămăjoară / Ar putea încăpea într-o icoană». Și în această icoană este și chipul părintelui Milea, care ne adună grămadă; și am găsit aici (în cartea dedicată părintelui Mihail Milea, „Un om între oameni”, n.r.), pe Elena Căpățână și îmi pare bine că am descoperit-o, unde spune că părintele Milea ne ajută să săpăm în adâncul interiorului nostru”, a spus profesoara Ana Bejan, fost prefect al raionului Soroca.

30 de ani de la înființarea Bibliotecii Basarabia din Soroca

Ambasadoarea limbii române, Ana Bejan, a vorbit apoi de sentimentul „de acasă” care o încearcă atunci când sosește la Buzău, dovadă că a străbătut sute de kilometri numai ca să ureze personal părintelui Mihail Milea „La mulți ani!”: „Când vin la Buzău, cum spunea domnul Petcu, noi ne simțim acasă. Pentru că noi venim de acasă din Basarabia, care e pământ românesc, venim acasă la Buzău. Și este  atâta lume dragă aici. Aproape pe fiecare vă cunosc la chip, la suflet; a fost și domnul președinte al Consiliului Județean. Folosindu-mă de ocazie, vreau să vă mulțumesc dumneavoastră, pentru că este contribuția  dumneavoastră, a buzoienilor. Ne-ați ajutat foarte mult pe noi din  județul Soroca. Chiar și acum am primit o sumă foarte frumoasă de bani, ca să pregătim Biblioteca «Basarabia», care este filiala Bibliotecii «Vasile Voiculescu» din Buzău, și să sărbătorim 30 de ani de la înființarea acestei biblioteci când în Basarabia nu erau cărți cu grafie latină, nu aveam dicționare, enciclopedii, dumneavoastră buzoienii, cu banii dumneavoastră, ați adus aceste cărți atât de prețioase la Soroca. Vă mulțumim foarte mult pentru dragostea și sufletul dumneavoastră apropiat de românii din Basarabia”Ana Bejan a vorbit în prezența buzoienilor care, alături de preotul Mihail Milea, au făcut legătura cu Soroca după 1990: Ștefan David, Valeriu Călin, Eugen Marius Constantinescu, Mihai Sălcuțan etc: „Vă salut pe toți cu mare dragoste. Să-i salut pe cei care au făcut primii, care au construit podul de carte, de spiritualitate românească, pe care i-a numit domnul scriitor, domnul Petcu; le mulțumim foarte mult. Ne-am întâlnit cu ei ca să ne amintim ce a fost cu 30 de ani în urmă. Județul Soroca a fost primul județ din Republica Moldova care a avut curajul să semneze acordul de înfrățire cu județul Buzău și de atunci timp de  30 de ani suntem împreună, pentru că suntem neamuri”.

Patru biserici românești ctitorite de Milea în Basarabia

Despre faptele părintelui Mihail Milea se pot spune multe. Despre unele dintre acestea, care îi privesc pe basarabeni, a povestit profesoara Ana Bejan. Ea a adus în discuție bisericile românești care au fost ridicate în Soroca cu sprijinul părintelui Mihail Milea. „Au vorbit atât de frumos elevii și oaspeții care au prezentat atât de frumoase colinde pascale, dar ne-am convins că oamenii trăiesc prin faptele lor. În Basarabia au fost foarte puține biserici românești, chiar la începutul anilor ’90. Noi depindeam de Patriarhia Rusă. Se făceau în limba rusă, se făceau și în limba română, dar foarte puțin, iar după ’90 încoace, datorită sufletului mare al părintelui Milea, deschiderea dumnealui ca preot, ca duhovnic, avem în județul Soroca patru biserici românești. Una este donația Guvernului României, din banii poporului român, «Sfinții Martiri Brâncoveni». Pentru că în Basarabia nu se cunoștea nimic despre martirii Brâncoveni, iar acum ne rugăm în bisericile ctitorite de părintele Milea”, a afirmat Ana Bejan.

Pe urmele ostașilor români căzuți pe câmpul de luptă

Au trecut Prutul să apere glia străbună și au rămas acolo pentru veșnicie. Aceștia sunt eroii  care, spune Ana Bejan, au fost descoperiți și li s-a adus cinstire cum se cuvine. „Am descoperit întâmplător, pe un câmp, mormintele ostașilor români care au căzut în 1941 în Basarabia, care au trecut Prutul să elibereze Basarabia. Cu ajutorul părintelui Milea Mihail, al Consiliului Județean și al celor de la Soroca, am reușit să renovăm Cimitirul ostașilor români în localitatea Stoicani și cred că asta vorbește de faptul că acolo unde pășește părintele Milea este și Dumnezeu. Nu degeaba spune: Mare este Dumnezeu!”, a mai spus Ana Bejan.

Un om între oameni

Autorul cărții „Un om între oameni”, profesorul Ion Cojocaru, a explicat gestul său, chiar dacă scrierea sa monografică despre părintele Mihail Milea nu ar mai avea  nevoie de explicații: „Cartea un «Un om între oameni» este un omagiu adus preotului Mihail Milea din partea celor care au trudit pentru apariția ei, cu prilejul unui eveniment deosebit din viața domniei sale: aniversarea a 65 de ani, viață de bucurii demne de a rămâne în istorie. Această carte apare după volumul dedicat părintelui Mihail Milea editat în anul 2015 și intitulat «Un samaritean deosebit, preotul Mihail Milea». Conținutul cărții «Un om între oameni» a fost structurat în două părți. Partea întâi, intitulată «Un om între oameni, preotul Mihail Milea», cuprinde prezentarea locurilor natale: familia părinților, formarea profesională, propria familie și activitatea misionară, socială și culturală desfășurată de preotul Mihail Mlea. Partea a doua, intitulată «Un om între oameni, gânduri către preotul profesor dr. Mihail Milea» cuprinde cuvinte de apreciere, și recunoștință adresate părintelui Mihail Milea”, a spus profesorul Ion Cojocaru, care a prezentat în lucrare etape din viața părintelui și o parte din faptele sale, pentru că, bineînțeles, viața sa nu poate încăpea între filele unei cărți, cât ar fi ea de bine documentată, poate și pentru faptul că preotul face mult pentru binele oamenilor fără să vorbească despre acest lucru.

Părintele Mihail Milea: „Eu sunt un fir de iarbă”

Un cuvânt de prețuire a avut și preotul Mihail Milea pentru toți cei care au participat la întâlnirea cu cartea, cu colindătorii, care i-au fost alături la un asemenea moment aniversar. „Bucurie! Mare e Dumnezeu! Dragii mei, sunt profund emoționat și în aceste clipe îi aduc slavă lui Dumnezeu. Spun <Mare e Dumnezeu!>, pentru că <eu sunt un fir de  iarbă>, vorba lui Grigore Vieru. Cund spun <Mare este Dumnezeu!>, eu nu fac decât o mărturisire. El este mai mare decât zicem noi. E actul de mărturisire al meu, care simt cum a lucrat Dumnezeu în viața mea. Vă mulțumesc dumneavoastră, care ați fost alături de mine în tot ce am lucrat, în tot ce am gândit. Sărbătoarea de astăzi este a dumneavoastră. Ce se poate face când suntem în echipă și în parteneriat cu Dumnezeu și uniți. Dumeavoastră sunteți flori”, le-a spus preotul celor prezenți, cărora le-a făcut și o scurtă prezentare a sa, un CV pentru cei care nu îl știu foarte bine.

Am învățat datorită învățătorilor care au fost menționați, Vasile și Aurelia, care mi-au rămas la inimă. M-am căsătorit. O căsătorie binecuvântată de Dumnezeu. Soția mea, Luminița, m-a însoțit, m-a încurajat, mi-a dat multă libertate. M-am bucurat de susținerea familiei. Soția mea Luminița și cei trei copii m-au motivat foarte mult: Ioan, Andrei și Teodora, apoi nurorile mele, Ioana și Maria, și au venit și nepoții. E mare bucurie să ajungi bunic: Alexia, Ioachim, Irina; și poarta este deschisă. Am peste 100 de copii. Sunt tot ai mei. Am salvat copii de la moarte, de la avorturi. Acești copii sunt copii la care țin foarte mult. Sunt chiar copiii mei”, a mărturisit părintele Mihail Milea, care le-a oferit celor prezenți și cheia succesului său: „Cheia succesului: să vrei să faci ceva. Totul e să dorești și să crezi că în tot ceea ce vrei să faci Dumnezeu te ajută”.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker