Actualitate

FOTO / Turiști rătăciți în timpul unei drumeții

Două persoane, din București și Brașov, care intenționau să ajungă la Așezările rupestre au rămas blocate în pădure fără a cunoaște cu exactitate zona sau să poată fruniza cu exactitate informații pentru a fi găsite. Este vorba despre doi tineri, de 31, respectiv 39 de ani, care s-au deplasat cu mașina în Buzău pentru a vizita zonele turistice.  Au staționat autoturismul, în jurul prânzului, în localitatea Nucu, apoi au pornit în drumeție către Așezările rupestre. La întoarcerea dinspre obiectivul vizitat, dorind să scurteze timpul de deplasare, au pornit pe un traseu nemarcat și s-au rătăcit. În jurul orei 21.45, tânăra a solicitat sprijin prin apel  112. În urma apelului, echipele de jandarmi și polițiști s-au mobilizat și au pornit imediat în căutarea persoanelor.

Până în miezul nopții, tinerii au fost găsiți de către polițiștii George Chiriță și Florin Voica, șefi de post în comunele Odaile și Magura, împreună cu voluntari, toți buni cunoscători ai zonei.  Tinerii erau speriați, mai ales că bateria telefonului se descărcase, lucru ce i-a pus în imposibilitatea de a comunica cu cei care ii căutau, dar nevătămați și fericiți că incursiunea s-a terminat totuși cu bine.

Persoanele au fost găsite la 5 km de cel mai apropiat traseu marcat, au fost conduse la autoturismul acestora și au pornit în scurt timp la drum, cu zâmbetul pe buze și cu o lecție de luat aminte.

Cei doi tineri au fost văzuți și în această seară de către echipajul de Poliție al IPJ Buzău, dar de data aceasta erau în siguranță, tot într-o zonă turistică a Buzăului, la Rătești.

Având  în vedere că suntem în sezon estival iar minivacanța de Sfânta Maria continuă, polițiștii atenționează turiștii care se aventurează să exploreze  ținutul Buzăului să țină cont de următoarele:

  • Înainte de a pleca în drumeție să echipeze autoturismul corespunzător!
  • Să se informeze înainte de a pleca la drum cu privire la starea vremii, starea drumurilor, dar și existența marcajelor turistice!
  • La plecare să anunțe aparținătorii despre zona  în care se vor deplasa și o oră aproximativă de întoarcere!
  • Să aibă asupra lor un telefon mobil încărcat, pentru a putea solicita sprijin și a ține legătura cu salvatorii!
  • Să nu se aventureze în locurile necunoscute și să nu plece singuri la astfel de activități!
  • Să nu se abată de la drum, să urmărească indicatoarele și marcajele turistice, drumul cel mai scurt nu este drumul cel mai sigur!
  • Să plece la drum doar cu echipament adecvat- elemente de vestimentație specifice, lanternă, sac de dormit, trusă de prim ajutor!
  • Să cunoască bine pregătirea fizică a celorlalți membri ai grupului și să adapteze traseul în funcție de aceasta!

Articole similare