Cultură

FOTO | Trei licee buzoiene au participat la concursul „Viața și opera lui Vasile Voiculescu“

Zilele Bibliotecii Județene „V. Voiculescu” au continuat cu o nouă manifestare organizată la sediul din Galleria Mall. Este vorba despre  cea de-a XVIII-a ediție a sesiunii de referate și comunicări științifice ale elevilor cu tema „Viața și opera lui Vasile Voiculescu”. Competiția s-a desfășurat pe două secțiuni: una de creație literară și cealaltă de creație plastică.

La această ediție a concursului au fost înscrise peste 25 de creații dedicate operei și personalității marelui poet buzoian de către elevi ai Colegiului Național „B. P. Hasdeu”, Colegiului Național „M. Eminescu” și ai Liceului Teoretic „Nicolae Iorga” din Nehoiu. Din juriul acestei ediții au făcut parte profesorul Adina Ionescu, inspector școlar de Limba și literatura română, profesor Mariana Călin, Liceul Agricol „Dr. Constantin Angelescu”, profesor  Aura Pipeaua, Liceul de Arte „Margareta Sterian”, și Sorin Burlacu, manager Biblioteca Județeană „V. Voiculescu” Buzău.

Sesiunea de referate și comunicări ştiințifice ale elevilor, cu tema „Viaţa  şi  opera  lui  V. Voiculescu” este un proiect inițiat de prof. Iulia Lazăr și organizat de Biblioteca Județeană „V. Voiculescu” în parteneriat cu Colegiul Național „B. P. Hasdeu”, care a beneficiat și de recomandările făcute de directorul Bibliotecii Județene. Acesta a observat că abordările elevilor în lucrările prezentate sunt mai puțin evidențiate elemente ce țin de viața autorului care este reflectată în opera lui. „Suntem, în sfârșit, majori, pentru că anul acesta este a XVIII-a ediție. Cu o singură pauză, un an din pandemie, am reușit să menținem această activitate dedicată operei și memoriei celui mai mare scriitor buzoian, mai mare decât ne închipuim noi; și anume sesiunea pe care pe care voi o faceți, sesiunea de comunicări, referate științifice ale elevilor. Și, de doi ani, am mai gândit o secțiune, secțiunea de arte plastice inspirate din opera lui Voiculescu, pe care o puteți admira pe acest perete”, a spus profesoara Iulia Lazăr, sufletul acestui  proiect prin care elevii au posibilitatea să  onoreze personalitatea cea mai importantă a literaturii buzoiene, care este, fără îndoială, Vasile Voiculescu.

Felicitări și recomandări de la juriu

Juriul a apreciat diversitatea temelor abordate în cadrul referatelor, semnalând însă și punctele slabe ale lucrărilor elevilor. „Felicit organizatorii și gazdele și pe voi elevii că ați mai găsit resurse să veniți și anul acesta. Tematica foarte ofertantă. Eu mărturisesc că la anumite teme mă așteptam să aud și altceva și să și văd altceva. Din dorința de a da frâu creativității, imaginației, aveți tendința să vă depărtați de subiect, ceea ce nu e bine. Puteți să comparați mai multe opere, dar atenție după ce criterii le comparați și care ar trebui să fie concluzia sau mesajul spre care voi tindeți, pe care voi vreți să-l transmiteți”, le-a spus participanților, la finalul competiției, profesorul Aura Pipeaua, de Liceul de Arte „Margareta Sterian”, al cărei doctorat a avut ca temă receptarea postumă a creației lui Vasile Voiculescu.

Cadrul didactic a făcut referire și la redactarea lucrărilor. „Am atras atenția și în ediția trecută. Puneți titlul între ghilimele. Ce fel de ghilimele folosim? De ce folosim ghilimele americane și nu românești? De ce să fim mai americani decât americanii? Este o stare care se perpetuează. E păcat pentru ideile pe care le aveți”, a mai spus juratul. De asemenea, profesor dr. Aura Pipeaua a mai atras atenția și asupra modului în care trebuie întocmită bibliografia atunci când vine vorba despre un referat, o lucrare științifică. „Bibliografia a fost mai amplă decât textul, de multe ori. Bibliografia cuprinde studii, cărți în format fizic, webografia este cea cuprinde link-uri.  Am văzut puține lucrări cu trimiteri în subsolul paginii”, a mai spus cadrul didactic, care le-a mai recomandat, așa cum a făcut-o, de altfel, și profesoara de Limba română Iulia Lazăr, pe tot parcursul concursului, să nu citească referatul, ci să vorbească liber și să vină eventual cu concluzii la ceea ce au prezentat în referat.

La rândul său, profesoara de Limba română Mariana Călin, de la Liceul Agricol „Dr. Constantin Angelescu”, în calitate de reprezentant al juriului, i-a felicitat pe organizatori pentru că au reușit să construiască un eveniment literar de tradiție din această competiție care îl omagiază pe Vasile Voiculescu. „Felicit organizatorii pentru perseverență și pentru că au reușit să depășească obstacolele de-a lungul timpului și să găsească soluții și ne gândim numai anul trecut când a fost pandemie și au găsit o formulă să meargă mai departe. Este de apreciat și efortul de a mobiliza elevii și cadrele didactice ani și ani la rândul”, a spus aceasta.

De asemenea, cadrul didactic a apreciat varietatea și originalitatea lucrărilor prezentate de toți concurenții. „Anul acesta, la ediția cu numărul 18, mobilizarea a fost mai mare. Lucrările au fost variate, originale. Mi-au plăcut titlurile incitante, provocatoare. Ne-au plăcut subiectele pe care le-ați ales, ne-ați purtat pașii prin toată opera voiculesciană, au fost abordări diferite și ne-ați făcut munca mult mai grea. Am avut abordări științifice, am avut prezentări bibliografice, eseuri și chiar și poezie. Pentru mine, această din urmă abordare a fost o noutate. A fost greu să găsim un numitor comun, referitor la criteriile după care să apreciem lucrările voastre. Ați câștigat prin simplul fapt că v-ați apropiat de opera lui Voiculescu. În privința elementelor pe care le-am urmărit concret a fost corectitudinea științifică, unul dintre ele pentru că suntem la o sesiune de comunicări științifice, am urmărit, de asemenea, originalitatea, coerența și claritatea prezentărilor”, a mai spus cadrul didactic.

Cine sunt premianții

La secțiunea „creație literară” (receptarea și analiza operei și a personalității lui Voiculescu), premiul I a fost obținut de Georgian Aris Ilie, elev în clasa a XII-a, a Colegiului C.N. „B.P. Hasdeu”, cu lucrarea „Extract de înger – un poem cu poeme”. Premiul al II-lea a fost acordat elevei Cristina Teodora Ferentz, din clasa a XII-a, de asemenea de la Colegiul „B.P. Hasdeu”, care a prezentat lucrarea „Mărgărita THEN vs NOW”.  Premiul al III-lea a fost obținut de o elevă de la Nehoiu. Este vorba despre Cristina-Ștefania Mănică, elevă în clasa a
XII-a, la Liceul „N. Iorga” Nehoiu cu lucrarea „O cine știe? Poate că / din trupul tău îmi voi ciopli / nu peste mult sicriu”. Juriul a acordat și mențiuni. Ele au ajuns la elevele Andreea Leaua, din clasa a  IX-a, la Liceul „N. Iorga” Nehoiu, Andreea Bianca Matei și Claudia Sidonia Postelnicu, din clasa a X-a, la Colegiul „M. Eminescu”, precum și la Andreea Alexandra Boteanu, din clasa a XII-a, la Liceul „N. Iorga” Nehoiu.

Andreea Leaua a prezentat lucrarea „Homo ludens în «Șarpele Aliodor», «După melci» și «Vânătorii de zmeie»”. Andreea Bianca Matei și Claudia Sidonia Postelnicu au venit în fața juriului cu lucrarea „Fascinația apei”, iar Andreea Alexandra Boteanu a susținut tema „Unele sunt mai egale decât celelalte, însă Dumnezeu este Lumină”.

La cea de-a doua secțiune a competiției, de „creație plastică” (ilustrarea operei voiculesciene), premiul I a fost acordat elevei Mihaela Briana Tudor din clasa a XI-a, la Colegiul Național „B.P. Hasdeu” pentru lucrarea „Căprioara din vis”. Premiul al II-lea a fost acordat lui Ștefănuț Eduard Iordache, din clasa XI-a, Colegiul „Hasdeu” pentru o lucrare intitulată, de asemenea, „Căprioara din vis”. Premiul al III-lea  a fost împărțit de alți doi elevi ai Colegiului N. „B.P. Hasdeu”. Este vorba despre  Miruna Corbu și Vlad Galeș, care s-au prezentat cu lucrarea „La poarta paradisului pierdut”. Mențiunile au fost obținute de elevii Colegiului N. „B.P. Hasdeu” Selena Ioana Frățilă și Daria Valentina Petre din clasa a XI-a, pentru lucrarea „Capul de zimbru”, și de Mihaela Izabela Scarlat din clasa a XI-a, pentru lucrarea „Căprioara din vis”.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker