ActualitateCultură

Buzoianca Daniela Șontică lansează volumul „30 de scriitori români din exil (1945-1989)”

Marți, la Muzeul Național al Literaturii

Daniela Şontică, jurnalistă şi poetă, membră a Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Braşov, din 2017, şi autoare a mai multor volume de poezie şi publicistică, lansează, astăzi, 8 noiembrie, de la ora 18.00, la sediul al Muzeului Național al Literaturii Române din Strada Nicolae Crețulescu nr. 8 (în spatele Bisericii Albe), cartea „30 de scriitori români din exil (1945-1989)”,  apărută anul acesta  la Editura Basilica. Ea îi va avea alături ca invitați pe Ştefan Mitroi și pe Otilia Sîrbu. Moderatorul evenimentului este Loreta Popa.

Despre volumul Danielei Șontică,  criticul literar Iulian Boldea consemna: „Fizionomia exilului, așa cum reiese din cartea Danielei Șontică «30 de scriitori români din exil (1945-1989)», este cuprinzătoare și reprezentativă. Scriitorii români ai exilului fac parte, în mod incontestabil, din circuitul de valori al spiritualității românești, ei fiind produsul matricei spirituale mioritice, pe care au purtat-o în sinele lor adânc, oriunde au fost siliți să se oprească, cu voie, sau, mai ales, fără de voie, în peregrinările lor. De aceea, literatura română nu poate fi întreagă fără mărturia lor tulburătoare, fără operele lor, în care realitățile autohtone transpar cu insistența pasională și lucidă a unor obsesii. Operele scriitorilor români din exil s-au constituit, astfel, în depoziții autentice, de incontestabilă expresivitate etică și estetică”.

Daniela Șontică este licenţiată a Facultăţii de Filosofie şi Jurnalism a Universităţii „Spiru Haret” din Bucureşti, absolventă a cursurilor de Grafică-Pictură ale Şcolii Populare de Artă din Buzău, precum şi a şcolii de secretariat artistic de redacţie (Fundaţia Athenaeum Bucureşti, 1992, clasa prof. Cornel Tabacu), a debutat literar în revista Convorbiri literare, în noiembrie 1989. În 2018 a fost serios preocupată de istoria Marii Uniri. În acest sens, a susţinut la Radio Trinitas rubrica „Oamenii Unirii”, pe baza căreia a realizat volumul „Oamenii Unirii”, apărut la Editura Trinitas a Patriarhiei Române. De asemenea, a publicat în reviste culturale studii pe această temă şi a realizat pentru Teatrul Naţional Radiofonic scenariul „Ziua cea mare”, inspirat de memoriile dr. Vasile Bianu, care s-a difuzat la Radio România Cultural.

Are numeroase volume publicate. Consemnăm aici „Arlechini într-o pădure sălbatică” (poezie), Editura Vinea, 1995; „Uitaţi-vă prin mine” (poezie), Brumar, 2007; „Iubita cu nume de profet” (poezie), Tracus Arte, 2014; „Privilèges de femme de lune” (poezie), trad. în franceză Claudiu Soare, Vinea, 2015; „Însemnări din pridvor” (publicistică), Trinitas, 2013; „Oamenii Unirii” (publicistică), Trinitas, 2018; „Chipuri din satul românesc” (publicistică), Trinitas, 2020.

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

Articole similare