Actualitate

FOTO / Știința, o joacă amuzantă pentru copii la Muzeul Județean, la Noaptea Cercetătorilor Europeni

Peste 1.700 de buzoieni au participat la evenimentul cultural cunoscut sub numele de „Noaptea Cercetătorilor Europeni”, desfășurat  la Muzeul Județean, un eveniment reușit despre educație, cultură și artă. „Mințile curioase au venit astă seară la muzeu și suntem siguri că au avut cu ce se hrăni! Felicitări participanților, felicitări vizitatorilor, felicitări expozanților, felicitări cercetătorilor, felicitări organizatorilor la nivel național dar și internațional! Astăzi, alături de voi, am pus iar  Buzăul pe harta Europei..harta Europei științifice!”, a fost mesajul pe care l-a transmis directorul Muzeului Județean, Daniel Costache.

Toți cei care au trecut pragul Muzeului Județean Buzău, de la mic la mare, au avut parte de experiențe deosebite în cadrul a nouă ateliere pe care instituția de cultură le-a pregătit pentru acest eveniment împreună cu partenerii săi. Atelierele au fost despre observarea constelațiilor și informații despre bolta cerească. În cadrul atelierelor, copiii au luat contact cu ceea ce înseamnă o seră tehnologizată, un atelier soft cu ADN-ul uman; copiii au avut posibilitatea să modeleze, să se joace cu legume din grădina bunicii, cu plante medicinale, să afle efectele lor curative, dar și despre plante exotice, iar la etajul clădirii a fost organizat un atelier de către Centrul Explorer Buzău unde partener a fost Liceul Tehnologic, care a prezentat diferite sisteme de producere a energiei.

Acolo elevii s-au jucat cu generatoare  Van der Graaf. Elevii și cadrele didactice le-au explicat vizitatorilor  principiul de funcționare, și le-au împărtățit cunoștințe despre curentul alternativ, bobine, bobine Tesla. Cu alte cuvinte, Muzeul Județean a adus la acest eveniment o altfel de școală pentru copii. Pe de altă parte, participanții la „Noaptea Cercetătorilor Europeni” au avut ocazia să viziteze și expozițiile instituției de cultură. „În esență, muzeul trebuie să fie o instituție complementară actului educațional instituționalizat, o instituție care să permită asimilarea informației prin descoperire  și prin joacă, prin metode ludice, adică le transmitem copiilor că putem învăța și să ne distrăm în același timp, până la urmă”, spune directorul Daniel Costache.

Voluntari la Muzeul Județean, la Noaptea Cercetătorilor Europeni

La Noaptea Cercetătorilor Europeni au fost prezenți profesori și copii din tot județul. Au ajuns la Buzău în acea seară însă și vizitatori din alte localități de lângă municipiu.  Ba mai mult, spune directorul Muzeului Județean, au fost în fața instituției și mașini cu număr de Brăila, de Vrancea. „Deja a devenit o obișnuință ca la evenimentele tematice organizate de Muzeul Județean Buzău din ultimii ani să fie o prezență obișnuită vizitatorul din județele din jurul nostru”, afirmă directorul Muzeului Județean Buzău.

 

De asemenea, este de remarcat  faptul că primăriile au reușit să se mobilizeze  și să pună la dispoziție transportul școlar pentru aceste evenimente de la Muzeul Județean. Succesul acestei ediții se datorează ofertei educaționale bogate realizate cu ajutorul partenerilor.

„Și anul acesta am colaborat cu  specialiștii din  cadrul Stațiunii de Cercetare și Dezvoltare Legumicolă Buzău, am colaborat cu Centrul Explorer Buzău și cu Fundația Comunitară. Este o premieră colaborarea cu Fundația Comunitară în cadrul Nopții Cercetătorilor Europeni, pentru că am mai avut colaborări cu Fundația Comunitară. Toți partenerii sunt parteneri vechi. Noi am mai colaborat cu SCDL la prima ediție, în 2018, când am fost invitați să participăm în acest program, cu Centrul Explorer organizăm jocurile științei; tot cu ajutorul lor am organizam  și acea ediție specială a <Jocurilor științei> pentru copiii ucrainenilor refugiați în România, ca urmare a conflictului din țara lor. Sunt colaborări vechi și noi pe care le-am dezvoltat ulterior ca urmare a observării impactului pe care îl au în comunitatea locală. Unul din ateliere este dedicat legumelor exotice. Și atunci există o curiozitate firească. Este vorba despre noaptea oamenilor curioși care să vină să afle, să guste, să ia și acasă produse de la SCDL – în această situație-, și de ce nu, cine știe poate că printre noi în seara asta avem și viitori cercetători ai României”, explică directorul Daniel Costache.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker