Cultură

FOTO | Sistem de curățenie prin perete la Muzeul de la Colți

Reabilitarea Muzeului Chihlimbarului de la Colți este una dintre cele mai importante realizări de anul trecut ale Muzeului Jude­țean. Secția de la Colți urmează să fie inaugurată la sfârșitul primăverii, angajații și vizitatorii urmând să beneficieze de cele mai mo­derne condiții.

Dincolo de fondurile alocate pentru reabilitare de către Consiliul Județean, peste 380.000 lei, Muzeul Județean a beneficiat de sprijinul mai multor firme private, care s-au oferit să contribuie la modernizarea Muzeului de la Colți. Unul dintre aceste ajutoare a constat în oferirea unui sistem de aspirare centralizat. Asta înseamnă că angajații muzeului nu vor mai face curățenie folosind clasicul aspirator pe care trebuie să îl cari dintr-o încăpere în alta, ci va fi suficient să racordeze un furtun la una din prizele de aer care se află în pereții din fiecare cameră.

Aer mai curat, putere mai mare, protecție pentru covoare și niciun zgomot

Concret, un sistem de aspirare centralizat presupune un aspirator central, extrem de puternic, care este montat într-o cameră tehnică sau la subsolul clădirii. Această unitate de alimentare, care este și dispozitiv de colectare a prafului, este mai apoi conectată la o serie de tuburi sau țevi care ajung în pereți, în diferite zone ale clădirii, oriunde este necesar. În felul acesta, tot ce trebuie să faci este să montezi un furtun de aspirat la ieșirile din perete. Avantajele unui astfel de sistem este că, la același consum electric ca un aspirator normal, obții o putere de aspirare de până la 5 ori mai mare. De asemenea, se prelungește viața mochetelor, a covoarelor și a tapiseriilor, pentru că aspiră atât praful cât și particulele de nisip din adâncimea fibrei, evitându-se astfel uzura, tocirea și erodarea lor. Fără a face zgomot, astfel de sisteme de aspirat sunt foarte eficiente în eliminarea celor mai mici particule din păr de animale sau uman, resturi de piele, spori de ciuperci și mucegai, polen, acarieni și alte bacterii, ceea ce face ca aerul din încăpere să fie mai sănătos.

Chiar dacă, din cunoștințele conducerii Muzeului Județean, un astfel de sistem nu se află în alte muzee din țară, Castelul Peleș beneficiază de un asemenea „aspirator central” încă din anul 1901. Avangardistul aspirator de la Peleș funcțio­nează și acum, făcând ca praful să fie captat la subsolul castelul în recipiente cu apă, iar aerul să fie eliminat afară.

„Mergi în camera tehnică, dai drumul la aspirator și el trage mizeria din toate camerele, pe tuburi”

„Când a început reabi­litarea, ne-au contactat cei de la Asociația #Better. Ei au niște parteneriate cu Ordinul Arhitecților din România. Tot ei au reabilitat și ­ce­lebra Casă cu Blazoane de la Chiojdu. Auzind de Muzeul de la Colți, un obiectiv de mare importanță turistică, au luat legătura cu noi și ne-au întrebat cum ne pot sprijini. Astfel, grație lor am primit diverse ajutoare de la mai multe firme. Sistemul de aspirare centralizat l-am primit gratuit de la Deretica. Este ca un fel de centrală care se montează într-un spațiu tehnic, în spatele clădirii noastre de la Colți, și se trag niște țevi prin pereți. Mergi la camera tehnică, dai drumul la aspirator și el trage mizeria din toate camerele, pe tuburi. Acest sistem nu este încă montat pentru că așteptăm mai întâi să amenajăm expoziția. Practic așteptăm să montăm vitrinele cu exponate, pentru a nu ne trezi că vreo priză de aer se va afla în spatele unei vitrine”, a declarat directorul Muzeului Jude­țean, Daniel Costache.

Reabilitarea Muzeului Chihlimbarului de la Colți a presupus realizarea unei băi (până acum toaleta se afla în curte), fose septice, gard, porți, acoperiș, sistem de încălzire, reamenajarea căilor de acces, reparații interioare și exterioare, ignifugarea lemnului care îmbracă la exterior clădirea etc.

„Vrem să le mulțumim tuturor firmelor private care s-au oferit să sprijine acest muzeu fără să le cerem noi. Este vorba despre rele­veu complet prin scanarea 3D, serviciu oferit de Graphein, pardoseală poliuretanică oferită și montată de BASF, grătare pentru pietriș de la ACO România, un tablou electric oferit de ABB România și câteva obiecte sanitare pentru baie oferite de Delta Studio”, a mai declarat directorul Muzeului Județean, instituție în subordinea căreia se află Muzeul de la Colți.

Pe lângă sumele oferite de Consiliul Județean, ajutoarele acordate din partea firmelor private se ridică la peste 8.500 euro.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker