Cultură

FOTO | „Satul cu flori“, locul de poveste creat de artistul plastic Ana Maria Bogleș

„Satul cu flori”, un loc magic din județul Buzău, rupt parcă dintr-o poveste, a fost deschis pentru turiști în această vară. El se află în satul Ojasca, la aproximativ 25 de kilometri distanţă de municipiul Buzău. Și, într-adevăr, are o frumoasă poveste care a fost zugrăvită cu pensula de vopsea, într-o multitudine de culori inspirate din natură, de o tânără creatoare de artă din Buzău, respectiv de Ana Maria Bogleș, membru al filialei Buzău a Uniunii Artiștilor Plastici și profesoară a Liceului de Arte din Buzău. Ea a reușit să însuflețească salba de căsuţe din acest  sat unicat din județul Buzău, fiecare dintre acestea având o temă care corespunde unui element floral; din acest motiv căsuțele poartă  nume de flori; lavanda, muşeţel, păpădia, macul, floarea soarelui sunt câteva dintre florile care dau nume căsuţelor.

Această creație este o noutate pentru Buzău în lumea designului interior și exterior, realizarea artistului plastic Ana Maria Bogleș în „Satul cu flori” fiind o sursă de  inspirație în materie de artă decorativă care aduce natura în interiorul casei. Diversitatea peisajelor realizate de ea se bucură de o popularitate sporită fiind apreciate de toți cei care au poposit  aici, deoarece ea reușește să aducă puterea naturii în fiecare dintre cele opt căsuțe.

Această  poveste nouă care  își face plăcut simțită prezența în peisajul mirific al Buzăului, la apariția căreia pune din plin umărul artistul plastic Ana Maria Bogleș a pornit de la ideea unei doamne de a crea o căsuță cu suveniruri tradiționale în zona Buzăului. După ce a construit căsuța respectivă s-a gândit că ar fi interesant ca ea să fie pictată prin exterior cu motive tradiționale. A  căutat-o pe Ana Maria Bogleș pentru a-i încredința pictura fațadei căsuței  pentru că aflase  că a mai pictat în case particulare în interior și mai văzuse și  rezultatele în proiectul de pictare a fațadelor cu copiii  de la Liceul de Arte și știa și de  trecerea de pietoni 3D, un proiect unic în țară realizat în urmă cu câțiva ani, în fața Liceului de Arte. Toate acestea fiind  lucruri care rămân în memoria colectivă și prin utilitate, dar și prin ideea creativă. Aceasta a fost numită căsuța cu mesteceni.

Povestea a pornit de la căsuța cu mesteceni

Practic, povestea a pornit de la  această căsuță cu mesteceni, un pic mai sus de cele opt căsuțe. Stâlpii care susțineau căsuța în interior, Ana Maria i-a pictat sub forma unor trunchiuri de mesteceni cu frunze. De acolo a pornit căsuța de suveniruri, căsuță care a fost filmată și  apare în unele videoclipuri. Este căsuța de lângă hotelul Măgura. După ce Ana Maria a pictat căsuța, doamna respectivă a făcut un complex  turistic în Ojasca. A apelat la un arhitect care i-a făcut niște căsuțe mai interesante,  de formă rotundă. S-a adaptat zonei  și a vrut să vină cu  altceva, ceva care să fie mai interesant, să fie o poveste.  Povestea nu a fost definitivată până nu i-a cerut părerea și creatoarei de artă. Aceasta i-a propus un proiect  cum ar fi mai interesant, cum ar da mai bine să integreze căsuțele rotunde în peisaj și în zona respectivă și cu tradiția locală. Așa și-a făcut apariția acest complex turistic de la Ojasca, cu opt căsuțe și o zonă  mai mare, un centru de clădire pe formă rotundă, dar mai mare ca spațiu, iar cele opt căsuțe au tematica a  opt structuri vegetale diferite. „Fiecare căsuță a fost în exterior desenată și pusă în valoare în zona  ușilor și a ferestrelor cu structuri vegeale, respectiv cu structura unui copac; ușa este un copac, ca o poartă de intrare într-o poveste;  fiecare căsuță are povestea ei, și structura ei vegetală. Avem căsuța macilor, căsuța lavandei,  a mestecenilor,  una prezintă copacul vieții și tot așa, după cum și le-a dorit doamna să le aibă”, povestește artistul plastic Ana Maria Bogleș. Pictura a început-o din exteriorul caselor. A pictat mai întâi copacul. „Se intră în căsuță prin copacul acela. Fiecare căsuță are o  baie cu duș. Sticla de pe duș este pictată. Încăperea   este rotundă și are o zonă a patului unde are o pictură pe peretele respectiv; există pictură și în zona întrerupătoarelor. A fost pusă în valoare orice zonă, astfel încât să fie o compoziție echilibrată,  să arate bine și să pună în valoare tematica și  toată atmosfera.  Fiecare căsuță are la intrare și o cutie poștală, care și ea a fost pictată cu simbolistica interiorului; până și brelocul de la cheia casei este pictat”,  ne explică câte ceva despre proiect artistul plastic.

Pentru Ana Maria Bogleș proiectul a constituit o provocare, pentru că de data aceasta suportul  pe care s-a realizat pictura nu mai este cel mobil pe care îl folosește un artist de obicei, cum ar fi pânza, lemnul sau mucavaua; de data aceasta era vorba despre peretele care se pictează într-o tehnică rezistentă mediului exerior, dar și mediului de interior. „Se folosesc culori acrilice, dar cu putere mai mare de rezistență în timp. Suportul mi-a dat ceva bătăi de cap pentru că și în interior și în exterior există un grohotiș. Fațada este  cu textură mai  greu de abordat ca spațiu pictural. Am încercat să scot în valoare  suportul pictând copacii; i-am pictat cu crengi, și pentru aceasta am profitat și de suport care era ridicat și grohotit; astfel într-un fel m-a și ajutat suportul, dar m-a și îngreunat fiind dificil de acoperit. Finalul este interesant, dar numai artistul știe cum a reușit să acopere suprafața. Cei mai mulți refuză  să picteze pe suprafață greu de abordat. Pentru mine a fost o provocare. Am făcut o schiță, i-am arătat cum o să punem căsuțele în valoare și prin pictură, atât căsuțele cât și zona aceea mare de centru, și am creat o poveste frumos integrată în  peisajul respectiv, care este pusă în valoare  în fiecare anotimp. Este un proiect unic în Buzău”, detaliază lucrarea Ana Maria Bogleș.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker