Educație

FOTO | Sărbătoare de absolvire cu doi șefi de promoție la Colegiul Național „Mihai Eminescu” Buzău

„Suntem aici pentru a-i sărbători pe cei care spun astăzi <La revedere școală!>”, a dat glas, cu multă emoție, gândurilor sale, joi, Rădița Palela, directorul Colegiului Național „Mihai Eminescu”, în fața oficialităților administrației locale și ai unor instituții aflate în subordinea Consiliului Județean, cadrelor didactice, elevilor și părinților ce s-au reunit ieri pentru a-i sărbători pe absolvenții promoției 2021. „Îi învățăm pe elevii noștri, așa cum am învățat și noi de la dascălii pe care i-am avut”, a spus, în alocuțiunea sa, directorul C.N „Mihai Eminescu”, subliniind că „tradiția este importantă, dar este esențial să ne putem adapta cerințelor modernității, într-o societate într-o continuă transformare. Evoluția tehnologiei a făcut posibilă depășirea unui moment de criză trăit cu intensitate de întreaga planetă. Dar aș spune că această criză nu a fost doar un moment de impact, care ne-a făcut pe toți, în plan individual și colectiv, să ne schimbăm atitudinea și să acceptăm schimbarea ca pe un lucru firesc”. Rădița Palela a mai dat sfaturi în calitate de director, dar mai ales de dascăl, elevilor absolvenți, îndemnându-i să pășească cu încredere pe drumul împlinirii profesionale. „Păstrați-vă elanul tinereții, străduiți-vă și munciți cu abnegație pentru a vă îndeplini visul!”. Au fost adresate mulțumiri din partea conducerii Colegiului, cadrelor didactice pentru modul în care au pregătit generația aflată în momentul de absolvire a studiilor liceale, dar și părinților, pe care școala a încercat să-i țină aproape într-un parteneriat pentru creșterea valorii educației copiilor lor. Și așa cum intră în tradiția colegiului, au fost adresate felicitări celor doi elevi care au avut media de absolvire a celor patru ani de liceu 9.89 și au fost declarați șefi de promoție. Au fost oferite  diplome,  pentru a-şi aminti, peste ani, de frumoasele rezultate ale strădaniei lor în ale învăţării.

Cei doi elevi șefi de promoție ai Colegiului Național „Mihai Eminescu”, care au absolvit cei patru ani de liceu cu media 9.89, sunt Bianca-Elena Năftănăilă – „serioasă, muncitoare, ambițioasă, punctuală, empatică, curioasă, cu dragoste pentru învățătură și pentru cadrele didactice”, după cum a fost caracterizată de corpul profesoral -, și  Rareș-Valentin Nicolae, un elev de asemenea model, despre care profesorii săi nu au decât cuvinte de laudă: „Deschis, comunicativ, sincer, modest, altruist, gata oricând să dea o mână de ajutor, foarte dedicat prietenilor, fiind unul dintre catalizatorii colectivului clasei, inteligent, cu o mare capacitate de sinteză, înțelege mecanismele unui fenomen, indiferent de domeniul din care face parte”.

Pentru cititorii OPINIA, Rareș-Valentin Nicolae a împărtășit, într-un interviu, sentimentele cu care a finalizat acest parcurs din pregătirea sa pentru profesia către care aspiră și ne-a dezvăluit câteva din planurile sale de viitor.

Reporter: Cum ai ajuns la acest rezultat? Cum te-ai pregătit?

Rareș-Valentin Nicolae: Pentru mine a fost foarte important să echilibrez munca cu momentele de relaxare în care să petrec timp cu familia și cu prietenii. Din punctul meu de vedere, dacă lucrezi în continuu nu poți să atingi potențialul maxim, deoarece intervine stresul și  mintea este suprasolicitată. Cred că aceasta a fost cheia succesului pentru mine.

Rep:  Cum te-ai adaptat la orele online?

R.V.N.: Nu a fost o perioadă prea dificilă, pentru că persoanele care doreau să învețe sau să fie atente la o anumită materie o puteau face fie că erau online, fie că se aflau față în față cu profesorul. Dacă îți pierzi interesul pentru o anumită materie poți la fel de bine să nu fi atent nici dacă ești în clasă nu numai în online. Și cadrele didactice au înțeles că pentru noi anul acesta este mai dificil și nu au fost extrem de exigente cu noi, astfel încât să sancționeze prima greșeală pe care o făceai, pentru că nu poți să te pregătești la fel pentru toate materiile oricât de mult ai încerca.

Rep:  Cum definești cei patru ani de liceu?

R.V.N.: Am intrat în clasa a IX-a destul de speriatpentru că trebuia să cunosc oameni noi, lume nouă, și am luat starul un pic mai greu în clasa a IX-a. Când am văzut ce colegi aveam, s-a deschis o perioadă frumoasă pentru mine, și așa a și fost toată. Profesorii au fost cei mai buni, și nu numai în privința modului în care ne predau, ci și prin prisma modului în care se purtau cu noi. Și noi i-am ascultat și nu ne-am complicat viața. Am fost niște elevi ascultători și pentru că ei meritau acest lucru.

Rep:  Te așteptai la acest rezultat?

R.V.N.: Eu nu mi-am propus din clasa a IX-a să am cea mai mare medie. Nu a fost unul dintre obiectivele mele. Eu am vrut doar să studiez materia și să mă pregătesc pentru profesia pe care o doream și nu am vrut să deranjez pe nimeni. Către final, văzând notele, m-am gândit la acest lucru. Mi-au și spus câțiva colegi și profesori că aș putea să ies șef de promoție. Până ieri nu am fost sigur că voi ieși șef de promoție. Am aflat de dimineață (n.r. 3 iunie).

Rep:  Către ce facultate te îndrepți?

R.V.N.: Mi-aș dori să intru la Academia de Poliție la București. Concurența a fost mare în ultimii ani, dar cred că în momentul de față sunt pregătit. Știu că nu o să fie ușor, dar cred că munca va fi răsplătită.

Rep: Cum ai luat decizia de a deveni polițist? Ai exemple în familie sau prieteni care doresc să facă acest pas?

R.V.N.: Am câțiva membri în familie care au urmat această carieră și chiar și prieteni. Pe lângă faptul că îi am pe ei, încă de mic am avut o pasiune pentru ramura aceasta. Mă uitam la filme și seriale polițiste și îmi plăcea să observ cum personajul pozitiv rezolva un caz de crimă. Mi-ar plăcea să lucrez în Criminalistică.

Rep: Pentru admiterea  la Academia de Poliție există și o probă sportivă. Te-ai pregătit la sală?

R.V.N.: M-am pregătit, dar eu am jucat fotbal mai demult și nu am  cea mai mare nevoie să mă pregătesc fizic. Am fost la „Șoimii Buzăului”. La momentul respectiv nu mă gândeam că o să mă ajute pregătirea sportivă pe termen mai lung.

Rep:  După ce termini facultatea ți-ar plăcea să te întorci în Buzău sau ai și alte opțiuni?

R.V.N.: Mi-ar plăcea să mă întorc în Buzău, dar m-am gândit și la alte orașe cum ar fi Cluj – mi se pare foarte frumos -, sau Brașov; sunt orașe care se potrivesc cu personalitatea mea, dar dacă aș putea să mă întorc în Buzău aș face-o pentru că până la urmă aici e casa mea.

Rep: Ce preocupări mai ai în afară de pregătirea pentru admiterea la facultate?

R.V.N.: Îmi place să petrec timpul cu prietenii. Să ne împărtășim diverse lucruri. Îmi plac serialele și filmele, în special cele cu Spiderman, Batman, îmi plac poveștile lor, și fotbalul.

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker