Politic

Banca de Gene, între adevăr și minciună

Fără îndoială, Banca de Gene de la Buzău a fost capul de afiș al politicii locale a acestui an, mai precis al contrelor dintre parlamentarii puterii și cei ai opozi­ției.

Banca de Gene de la Buzău a fost înființată pe 12 septembrie 2019, prin hotărâre a guvernului condus de Viorica Dăncilă, la inițiativa primarului Constantin Toma și cu spriji­nul parlamentarilor social-democrați buzoieni din ­le­gislatura trecută, în special al președintelui de atunci al Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu. Imediat după instalarea guvernului condus de Ludovic Orban, pro­iectul s-a împotmolit. Aceasta pentru că prima decizie a ministrului Agriculturii, Nechita-Adrian Oros, în legătură cu acest subiect, a fost să îl demită pe cerce­tătorul Costel Vînătoru din funcția de director al acestei instituții care abia căpătase identitate oficială. După protes­tele buzoienilor, care au ieșit în stradă, la câteva zile au apărut câteva precizări  ale Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale despre de-miterea lui Vînătoru. Dintr-un comunicat transmis presei, reieșea că nu se dorea funcționarea, ci închiderea instituției nou-înființate: „Banca de Gene Buzău, la acest moment, este un proiect nefuncțional, fără să existe dotare tehnică, o strategie viabilă”. De asemenea, cercetătorului Costel Vînă­toru i-au fost aduse acuze menite a-l discredita, res­pectiv că la MADR „nu s-a primit strategia de dezvoltare a Băncii de Gene Buzău”. Reparația acestei decizii a venit pe finalul anului 2019, când cerce­tătorul Costel Vînătoru a fost reinstalat în funcția de director al Băncii de Resurse Genetice Vegetale pentru Legumicultură, Floricultură, Plante Aromatice și Medicinale Buzău, prin decizia aceluiași ­mi­nistru Nechita-Adrian Oros. Dar lucrurile nu au mers mai departe, în ciuda demersurilor noilor parlamentari liberali de Buzău, deputatul Gabriel Avră­mescu și senatorul Vlad Pufu.

Până luna trecută, când președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban, liderul Partidului Național Liberal, și ministrul Agriculturii, același Nechita-Adrian Oros, au venit la Buzău să ,,operaționalizeze” Banca de Gene. O noțiune pe care niciunul dintre cei prezenți la conferința de presă susținută în aer liber, la sediul instituției din Crâng, nu a explicat-o clar. Cert este că, din cele 30 de posturi prevăzute de Hotărârea de Guvern de înființare a instituției, vor fi ocupate doar 12 – „din motive de reduceri bugetare”, după cum a precizat ­mi­nistrul Oros -, iar suma care va fi alocată funcționării acesteia se ridică la doar 3 ­mi­lioane lei. Salvarea ar veni, spunea Oros, de la Comisia Europeană, în cazul în care un proiect pe această temă, în valoare de 30 milioane euro, va fi aprobat prin Planul Național de Redresare și Rezi­liență.

,,Am alocat 3 milioane de lei pentru început, astfel încât domnul cercetător Costel Vînătoru să își poată forma o echipă anul acesta, de 12 cercetători, cu care să fundamenteze strategia și viziunea pe care o are privind dezvoltarea acestei Bănci de Gene. În paralel, am depus un proiect în Programul Național de Rezi­liență și Relansare, împreună tot cu domnia-sa, de 30 de milioane de euro, pe care îl demarăm cu Ministerul Cercetării, astfel încât peste ceea ce vor face ei anul acesta, peste strategie, să se concretizeze și în investiție”, a spus Adrian Oros la Buzău.

Reamintim că această ,,operaționalizare” a Băncii de Gene a venit ca răspuns la declarația președintelui Partidului Social Demo­crat, Marcel Ciolacu, care a susținut că Partidul Na­țional Liberal a închis definitiv proiectul Băncii de Gene de la Buzău, după ce Parlamentul a respins un proiect de lege în acest sens.

Toma: Banca nu a fost prinsă în PNRR

Deși, cu ocazia ,,vizitei de operaționalizare”, ­mi­nistrul Agriculturii a precizat clar că Banca de Gene va avea 30 de milioane de euro în urma unui proiect prin Programul Național de Redresare și Reziliență, Constantin Toma, primarul municipiului Buzău și cel care a avut inițiativa înființării acestei instituții, a declarat, vinerea trecută, la conferință de presă a conducerii județene a Partidului Social Democrat, că Banca de Gene nu a fost prinsă în PNRR. Mai mult, social-democrații buzoieni îi acuză pe cei doi parlamentari PNL de Buzău că și-au asumat acest proiect fără a spune niciun cuvânt des­pre cei care au avut ideea și au făcut primii pași către înființarea Băncii de Gene de la Buzău.

,,Faptul că cei de la ­li­berali și-au asumat proiectul Banca de Gene nici nu mai contează pentru ca proiectul să meargă înainte. Am informații însă că Banca de Gene nu a fost prinsă pentru finanțare pe PNRR, ceea ce este un lucru extrem de grav, pentru că inclusiv președintele PNL, dar și domnul ministru al Agriculturii, Oros, au declarat aici că au prins pe PNRR 30 de milioane de euro pentru dezvoltarea acestui obiectiv strategic pentru România. Banca de resurse Genetice Vegetale pentru Legumicultură, Floricultură, Plante Aromatice și medicinale, odată pornită, va însemna și realizarea unui centru în horticultură la Buzău, care va atrage și învățământ tehnic superior, dar poate atrage și industrii de înaltă tehnologie, inclusiv în zona aceasta de produse farmaceutice pentru sănătate și nu numai”, a spus primarul Constantin Toma.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker