Cultură

FOTO | Românii din Castellon, emoţionaţi până la lacrimi de piesele folclorice interpretate de Corala Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei

Membrii coralei Arhie­piscopiei Buzăului şi Vrancei au concertat pentru comunitatea ro­mânească din Spania, oferindu-le, tot­odată, românilor ateliere de meşteşuguri populare, canto şi dirijorat, precum şi expoziţii de artă tradiţională românească. Evenimentul „Icoana ţării tale-n dar”, desfăşurat în perioada 7-12 noiembrie, s-a derulat în unele dintre cele mai reprezentative comuni­tăţilor româneşti din diaspora, cele din Castellon de la Plana, Morella, Puerto de Sagunto şi cea din Valencia.

„<Icoana ţării tale-n dar> este cel mai recent proiect cultural realizat de Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei, dedicat, pe de o parte, membrilor Coralei Ortodoxe Mixte <Neagu Ionescu> a Catedralei Arhiepiscopale din Buzău, în semn de apreciere pentru evoluţia artistică şi în sco­pul de a-i motiva pe talentaţii muzicieni – cei ce călătoresc, cu timp şi fără timp, peste graniţe şi dorurile noastre, pentru a cânta şi încânta, pentru a slăvi sfinţii şi mângâia creştinii –, iar pe de altă parte, a fost închinat ­uno­ra dintre cele mai reprezentative comunităţi româneşti din diaspora, cele din Castellon de la Plana, Morella, Puerto de Sagunto şi cea din Valencia”, a declarat managerul proiectului, pr. prof. Cristian Marius Dima.

„Momente inedite, cu lacrimi şi ovaţii”

Toţi românii care au asistat la manifestările organizate de reprezentanţii Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei au primit cu emoţii greu de ­des­cris în cuvinte „darurile mu­zicale”.

„Momente inedite, cu lacrimi şi ovaţii, le-au constituit interpretarea unor piese din folclorul di­feritelor zone istorice ale ţării, în cadrul şezătorii, precum şi răscolitoarea sonoritate a unui instrument trimilenar de ­ori­gine armeană, dudukul, mânuit cu virtuozitate de tânărul muzician Teodor Marin. Membrii coralei s-au întrecut pe ei înşişi în a împărtăşi competenţele şi preocupările personale pentru recupe­rarea şi valorizarea tezaurului folcloric de la Curbura Carpaţilor, antrenând credincioşii mai mici şi mai mari de acolo în cunoaşterea portului şi cântului popular, a meşteşugurilor tradiţionale şi a spiritualităţii româneşti înnoite, prin experienţă directă: doamnele profesoare Mariana Ţicleanu, Gina Cucu şi Andreea David au gestionat atelierele propuse, precum şi expoziţia de artă populară românească, domnul profesor Teodor Marin a condus atelierele de iniţiere vocală şi canto popular, coordonaţi de Părintele arhidiacon Gianin-Cristian Oprea, dirijorul coralei şi „sufletul” acestui proiect”, a mai declarat Cristian Marius Dima.

Proiectul „Icoana ţării tale-n dar” a fost finanţat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker