Educație

FOTO | Rețea de tineret și solidaritate a județului Buzău pentru atragerea de fonduri europene

Începând cu data de 3 august Florin Ceparu, administrator public al Râmnicului Sărat și coordonator „Europe Direct” din același municipiu, împreună cu Dan Popescu, inspector școlar general adjunct al IȘJ Buzău, în calitate de coordonatori, vor pune bazele unei rețele de tineret și solidaritate a județului Buzău, o structură cu rol consultativ, care își propune o serie de obiective ambițioase ce vizează realizarea unei comunități de bune practici la nivel de județ, oferind posibilitatea organizațiilor neguvernamentale de a lega parteneriate noi cu alte organizații similare. De asemenea, rețeaua este creată și din dorința de a se obține  un mediu care să ofere răspunsuri și soluții la diferitele situații cu care se confruntă organizațiile în proiectele de tineret. Această rețea mai poate fi, de asemenea, și un bun spațiu  în care să se poată evidenția și selecta experți și membri ai viitoarelor proiecte de tineret în vederea atragerii de fonduri europene.

„Nu ne interesează partea formală a lucrurilor, ci mai degrabă partea de colaborare, pentru că sunt multe organizații care au  proiecte valoroase și care nu știu cui să se adreseze pentru a le finaliza. Am zis că ar fi interesant să creăm o rețea și, ori de câte ori cineva are o problemă sau un proiect de implementat sau are nevoie de un expert, să aibă posibilitatea să se adreseze rețelei”, spune Florin Ceparu.

Această inițiativă reprezintă, pe de altă parte, și o bună oportunitate  pentru organizațiile neguvernamentale de a se cunoaște între ele și a realiza un schimb de experiență. „Nu sunt foarte multe organizații care s-au înscris, dar ne gândim ca o dată la trei luni să reluăm povestea, și atunci este important acest început”, mai spune Florin Ceparu, care consideră că până în decembrie vor exista cel puțin 20 de organizații buzoiene în această rețea. De asemenea, această inițiativă vine să demonstreze că tinerii sunt interesați de ceea ce se întâmplă în comunitățile lor, numai că trebuie să li se ofere ocazia să exprime acest lucru, să facă ceva care să arate că sunt interesați de problemele comunității în care trăiesc. Că așa stau lucrurile o dovedesc și proiectele europene, din ce în ce mai multe în zona școlară, cum ar fi, spre exemplu, cele Erasmus.

În Râmnicu Sărat sunt din ce în ce mai multe proiecte, spune Florin Ceparu, care mai amintește că „liceele încep să aibă proiecte din zona Erasmus” și că în acest fel adolescenții devin mai activi pentru comunitate și se pot exprima foarte bine în cadrul organizațiilor neguvernamentale.

Cui se adresează rețeaua

Dan Popescu

De aceeași părere este și inspectorul școlar Dan Popescu care spune: „Pe 3 august încercăm să startăm această colaborare. Este o oportunitate pentru toate unitățile de învățământ, atât pentru cele care desfășoară proiecte Erasmus, cât și pentru cele care au intenția de a avea o inițiativă în ceea ce privește realizarea de proiecte. Pe lângă faptul că Agenția Națională ne ține focusați pe anumite evenimente în care ne vorbește despre termene, ghiduri și tot ceea ce trebuie pentru realizarea de proiecte europene, întâlnirile fizice sunt la fel de importante, pentru că fiecare instituție care derulează proiecte vine cu experiența sa în plus și această experiență și exemplele de bune practici se share-uiesc printre participanți și lucrurile devin mai facile”. Primul care va împărtăși din experiența sa în accesarea de fonduri europene va fi chiar inspectorul școlar Dan Popescu. „Eu pot să vorbesc din experiența mea de 12 ani, timp în care am călcat pragul a cel puțin 70 de școli europene”, spune Dan Popescu, care a căpătat experiență din postura de director la Școala Măgura, înainte de a accede în funcția de inspector școlar. „Noi, la Școala Măgura, ca număr de proiecte Erasmus, poate că suntem în top  național. Am căutat să fim un exemplu pentru ceilalți. Nici nu ne-am mândrit cu faptul că suntem noi cei mai cei și am ajutat școli și instituții să meargă mai departe”, mai spune Dan Popescu.

Florin Ceparu

Unirea forțelor mai multor organizații va conduce și la realizarea unor proiecte de mai mare anvergură pentru comunitățile buzoiene. „Aici vorbim despre instituții publice sau private care aplică pentru proiecte, dar în majoritatea cazurilor impactul este unul comunitar; schimbările care se produc în comunitate produc efecte pe termen mediu și lung în comunitatea locală. Acesta este și principalul scop al programelor comunitare de a trata problemele identificate în comunitățile locale; și cu cât îți ei astfel de parteneri în dezvoltarea comunității, cu atât e mai bine”, afirmă Florin Ceparu.

Rețeaua se adresează tuturor organizațiilor neguvernamentale, unităților de învățământ din județ. Ea poate fi, așa cum se dorește a fi implementată, o adevărată școală pentru organizațiile aflate la început. Totodată, aici se oferă multe șanse tinerilor pentru dezvoltarea personalității, însușirea unor abilități de a realiza proiecte europene viabile, de a atrage fonduri, de a pune în aplicare idei pentru dezvoltarea comunităților din care fac parte. „În perioada aceasta avem patru proiecte de solidaritate pe care le derulăm. Sunt 20 de tineri care se implică în proiecte de solidaritate. Proiectele au fost scrise de ei. Noi doar le-am oferit mentoratul le asigurăm partea de îndrumare pe partea implementării, dar povestea e a lor nu a noastră și este foarte interesant ce se întâmplă acolo”, povestește Florin Ceparu.

Inițiativa vine de la Râmnic, dar se adresează tuturor buzoienilor

„Chiar dacă inițiativa vine de la Râmnic, este deschisă și pot participa toate instituțiile de învățământ, cum, de fapt, am făcut noi ca IȘJ, am făcut invitația tuturor care vor să-și disemineze proiectul, să arate ce au făcut ei mai bun în implementare, să participe la eveniment și la toate evenimentele de acum încolo”, afirmă inspectorul școlar Dan Popescu.

Școala furnizează, de fapt, acești tineri care ar putea beneficia de o mai bună pregătire în proiectele Erasmus. Inițiatorii acestui demers oferă tinerilor, adolescenților prin astfel de inițiative oportunitatea de a face ceva prin propriile forțe, în condițiile în care în ziua de astăzi voluntariatul a devenit atât de necesar pentru obținerea unui loc de muncă. Tinerii au nevoie de voluntariat fără de care angajatorii nu le mai oferă credibilitate și oportunitate. „Domnul Ceparu a reușit să facă multe lucruri pentru tineri într-o zonă în care aceștia aveau nevoie de ceva care să-i unească, să-i apropie. Prin această acțiune încercăm să formăm lideri care să unească tinerii în acțiuni de voluntariat, în proiecte europene; am ales calea europeană și fără un comportament european nu putem să ne dezvoltăm”, mai spune inspectorul școlar general adjunct Dan Popescu, care remarcă o îmbunătățire în ultimii ani în ceea ce privește atragerea de fonduri europene la nivelul unităților de învățământ. El consideră că această rețea va contribui și mai mult la menținerea acestui trend crescător în ceea ce privește atragerea de fonduri europene în unitățile școlare. „Pe măsură ce se va coagula o rețea consistentă , anul viitor vor fi din ce în ce mai multe proiecte, pe diverse fonduri europene. De doi-trei ani de zile, de când am avut persoana potrivită pe proiecte la Inspectoratul Școlar, lucrurile sunt mai vizibile. După toate statisticile, în fiecare an, aproape s-a dublat numărul instituțiilor care accesează bani prin programul Erasmus. E un lucru de viitor. Ne trebuie specialiști și dacă îi avem, trebuie să-i punem la treabă”, mai spune Dan Popescu.

Proiectele care sunt deja în implementare sunt derulate prin Erasmus plus, Fondul European Solidaritate, prin programul Discovery You, despre care se va vorbi și vor fi transmise informații către cei interesați să le acceseze.

Cum se fac înscrierile

Cei care doresc să se înscrie în rețea o pot face la https://forms.gle/Jkr9XGrooBcAR3R9A.

Apelul este adresat tuturor organizațiilor non-guvernamentale, municipalităților, instituțiilor publice ori altor entități publice sau private care au proiecte aprobate ori implementate prin Corpul European de Solidaritate, Erasmus Plus, POCU, POCA, ori alte programe Europene, naționale ori locale să se înscrie pentru a lua parte la eveniment și totodată pentru a  face parte din Rețea!

Pentru detalii, puteți contacta echipa de coordonatori ai rețelei „Europe Direct” Râmnicu Sărat și Municipiul Râmnicu Sărat, Florin Ceparu, coordonator (Administrator Public și coordonator „Europe Direct” Rm. Sărat) și Inspectoratul Școlar Județean Buzău, Dan Popescu – coordonator (inspector școlar general adjunct al IȘJ Buzău).

Organizațiile care și-au anunțat intenția de a intra în această rețea sunt din domeniile educație, sport,tineret, cultură.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker