Educație

FOTO | Premieră la Liceul Tehnologic Meserii și Servicii

Competiție a meseriilor după modelul WorldSkills France

Liceul Tehnologic Mese­rii și Servicii se pregătește, în premieră națională, să organizeze competiții de profesii după modelul Olim­piadelor pe meserii WorldSkills din Franța și din Belgia. În 2022, sub egida WorldSkills România, unitatea de învățământ buzoiană va organiza o competiție națională sub această titulatură. Adică, până la finele acestui an ar trebui să se poată da formă unei competiții județene de același tip cu cea din Franța, la care  o echipă a liceului a asistat în această iarnă.

Prin urmare, o etapă pregătitoare pentru realizarea unei competiții de o asemenea anvergură a constat în deplasarea unei delegații formată din cadre didactice și un agent economic buzoian la competiția din Franța. Mai exact, reprezentanți ai Liceului Tehnologic Meserii și Servicii au participat la faza națională a Olimpiadelor pe meserii WorldSkills France (Olympiades des Métiers), în calitate de partener asociat  al Fundației WorldSkills România pentru calificarea bucă­tar, în cadrul proiectului Erasmus „Exchange of Good Prac­tices in the Implementation of VET competitions”. Este vorba des­pre un proiect care are rolul de a consolida capacitatea instituțiilor VET (de educație vocațională) de a dezvolta competiții de profesii, obiectivele acestuia fiind îmbunătățirea competențelor profesorilor VET și formatorilor pentru a pregăti elevii pentru competiții de profesii în domeniul lor de calificare; dezvoltarea capacității conducătorilor de organizații VET de a manageria competiții de profesii; informarea instituțiilor VET despre oportunitățile create de competițiile de profesii din domeniul lor de ­ca­lificare; determinarea specialiștilor VET să utilizeze Standardele de Formare Profesională WorldSkills în cadrul și în afara mișcării WorldSkill.

Liceul Tehnologic Mese­rii și Servicii  a fost selectat  de către WorldSkill România dintre unitățile la nivel național care au depus un asemenea proiect. Concursul a constat în completarea unui formular de candidatură și  participarea la un interviu cu echipa de proiect a școlii. În urma acestui concurs de selecție, liceul buzoian a fost ales ca parte­ner asociat pentru ­ca­lificarea bucătar. Documente referitoare la spații de lucru, CV-urile membrilor echipei, toate acestea au fost completate într-un formular de candidatură online. Echipa Liceului Tehno­logic Meserii și Servicii a fost formată din trei persoane: un profesor de specialitate, Melania Purnavel, coordonatorul de proiecte și programe educative din anul 2001, Valentina Frone, și reprezentantul unui agent economic.

Profesorul Melania Purnavel a făcut parte din juriul de evaluare pentru meseria de bucătar, alături de experții francezi, iar profesorul Valentina Frone a participat la întâlnirile de lucru și informare cu cei care organizează olimpia­da la nivel național în Franța. Cadrul didactic a participat la activități împreună cu cei de la logistică, voluntarii, trainerul pe formare profesională și președintele WorldSkills.

„Școala noastră a făcut parte din delegația Româ­niei la finala națională World­Skills Franța. Au participat echipele de proiect din șco­lile partenere pentru a vedea cum se desfășoară lucrurile acolo. Pentru preluarea modelului în cadrul proiectului Erasmus <Exchange of Good Practices in the Implementation of VET competitions> (Schimb de bune practici în implementarea competițiilor de profesii, EgpiVET). Proiectul s-a deschis în 2019, odată cu lansarea apelului de selecție. Au urmat întâlniri preliminarii online, cu par­tenerii din Franța și Belgia, pentru că în acest proiect și Worldskills Belgia este partener”, spune Valentina Frone.

Cadrele didactice ale Liceului Tehnologic Meserii și Servicii au participat în Franța la întâlniri de lucru cu foști concurenți și reprezentanți ai  instituții­lor implicate în organizarea acestui tip de competiție, adică au luat parte la  activități de formare workshopuri, conferințe, pentru a înțelege criteriile, ­moda­litatea de evaluare a participanților și principiile de organizare a unei competiții de o asemenea anvergură.

100 de elevi vor fi calificați în școli europene

100 de elevi ai Liceului Tehnologic Meserii și Servicii vor beneficia de formare profesională în următo­rii cinci ani în școli și companii europene datorită acreditării unității de învățământ. Pe lângă pregătirea propriu-zisă, ei vor obține certificat Europass, care validează și recunoaște stagiile de pre­gă­tire profesională ale ele­vilor pe piața europeană a muncii. „Le facilităm trecerea de la școală la locul de muncă mult mai ușor și le îmbunătățim șansele de a se adapta la cerințele unui viitor loc de muncă din Europa”, spune profesoara Valentina Frone. Cadrul didactic buzoian spune că unitatea de învățământ pe care o reprezintă se implică în acest proiect pentru că se dorește ca atât în Buzău, cât și în România, meseriile să fie apreciate la adevărata lor valoare. „În Franța m-a impresionat valoarea inestimabilă și prețuirea cu care sunt văzute acolo meseriile. Li se oferă aprecierea corectă. M-a impresionat spiritul de echipă, implicarea și organizarea exemplară, la standarde de perfecțiune.  În acest an, competiția a fost organizată pentru 64 de profesii și de la an la an ei adaugă alte profesii. Anul acesta introduseseră, cu titlu de noutate, profesia de <recepționist>, spune cadrul didactic buzoian.”

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker