Cultură

FOTO | Povestea Nicoletei Ungureanu, inginerul care înnobilează prin pictură meșteșugul croitoriei

Președintele Asociației Meșterilor Populari și Artiș­tilor (AMPA) din Buzău, Nicoleta Ungureanu, reușeș­te să înnobileze prin creațiile sale meșteșugul croitoriei cu o dimensiune estetică, pictura fiind unul dintre principalii piloni ai couture-ului, moda evoluând ca liant între artele vizuale și cele aplicate. Prin lucrările sale, unele dintre ele fiind prezentate în magazinul Asociației, aflat lângă Primărie, în incinta librăriei Faust, a readus în plan local un concept cu o istorie de peste 150 de ani, prin îmbinarea elementelor de artă populară tradițională  cu rafinamentul conferit de simbolistică, mesaj și conceptualism, înfăptuit doar prin inspirația modei cu complexitatea artei moderne. În creațiile sale, Nicoleta Ungureanu reușește o îmbinare a tradiționalului cu pictura, atât în ceea ce privește tapiseria, dar și cămașa construită după tiparul iilor, cu motive florale obținute prin tehnici picturale.

Este preocupată de ­de­sign și a avut nenumărate tangențe cu acest domeniu creativ. Are câteva expoziții de pictură, unele la Galeriile de Artă, altele la Teatrul „George Ciprian”, și dorește să împărtășească și copiilor din tainele artelor. Acest lucru îl face deja prin participarea la activitățile din cadrul Centrului Cultural „Alexandru Marghiloman”, dar cel mai mult și-ar dori ca lecțiile de creație să aibă loc într-un spațiu destinat creatorilor populari și artiștilor plastici.

Nicoleta Ungureanu și-a început activitatea propriu-zisă de artist plastic amator în calitate de membru fondator, alături de alți 15 colegi, al Asociației Meșterilor Populari și Artiștilor din Buzău, din dorința de a fi împreună cu oameni care au aceeași pasiune și din convingerea că putea realiza lucruri mai valoroase, la o scară mai mare. „Am câștigat încrederea, susținerea colegilor cu care mă întâlneam la activități artistice organizate de instituțiile locale comune și am fost aleasă să susțin unitatea, activitatea și progresul grupului, oferind publicului bucuria de a privi, de a achiziționa creații unicat deosebite, realizate cu măiestria, talentul și bucuria sufletească a fiecărui artist”, mărturisește ea.

„Am reușit, în decursul a trei ani, adică în timpul scurs de la înființarea Asociației Meșterilor Populari și Artiștilor din Buzău și până în prezent, să ne păstrăm unitatea, să ne dublăm numărul de membri asociați, să câștigăm parteneriate frumoase și valoroase cu instituții locale, să participăm împreună la toate evenimentele, la tabere de creație anuale, ateliere de meșteșuguri și de creație artistică, să ne deschidem un magazin propriu în care expunem permanent creații artistice destinate doritorilor și iubitorilor de frumos, creații artistice valoroase, autentice”, spune Nicoleta Ungureanu. Scopul acestor demersuri, după cum precizează aceasta, nu a fost altul decât acela de a „continua, dezvolta activitățile artistice din ramura artei, a creației populare autentice, a meșteșugurilor populare, să transmitem generațiilor tinere cunoștințele și îndemânarea practică dobân­dite de noi”.

A reușit să reînnoade firul tradiției meșterilor populari buzoieni

A colaborat și cu alte asociații, grupuri cu activități similare, despre care a povestit reprezentanților Fundației Comunitare Buzău, care, acum, în luna martie, luna dedicată femeii, au inclus-o pe lista doamnelor care se implică în societate  și sunt exemplu de spirit civic, de filantropie și de apartenență la comunitate.

„Facem parte dintr-un grup comun de ONG-uri cu același scop. Admir organizații cu scop similar nouă, acela de a transmite, de a păstra tradițiile, meșteșugurile, creația populară autentică, care au scos la vedere oameni valoroși de la sate, le-au dat încrederea valorii lor, care au salvat și au expus creații autentice pentru a păstra cât mai mult identitatea noastră locală culturală. Printre aceste organizații sunt Zestrea Bisoceană și Ținutul Buzăului”, le-a transmis reprezentanților Fundației Comunitare președintele Asociației Meșterilor Populari și Artiș­tilor din Buzău.

Practic, Nicoleta Ungureanu a reușit să reînnoade firul tradiției meșterilor populari buzoieni care se risipiseră și își pierdeau energia creatoare după dispariția Asociației Artiștilor Plastici Amatori, imediat după 1990. „După ce am absolvit Școala Populară de Artă de la Galați, la terminarea facultății, am venit în Buzău și m-am înscris în  Asociația Artiștilor Plastici Amatori. Din păcate, nu a durat foarte mult, circa un an-doi și asociația aceea s-a desființat după ce a rămas fără spațiu”, își amintește Nicoleta Ungureanu.

Pasiunea pentru pictură, pentru arte în general, și-a descoperit-o din copilărie. „Se moștenește din familie. Mama mea lucrează cu croșetul sau cu andrelele. Într-o zi și-a cumpărat o mașină de cusut. Eu eram în vremea aceea elevă la Școala Generală nr. 1 din municipiul Buzău. Când mama pleca la serviciu, eu și cu sora mea lucram la mașină, cu toate că mama nu ne dădea voie. În acea vreme se făcea însă lucru manual în școala generală și doamna învățătoare ne-a învățat croitorie. Și, într-o zi, când a venit mama de la serviciu, eu făcusem o bluziță surorii mele, dintr-un material galben găsit prin casă. Nu i-a venit să creadă, pentru că nu știa că eu știu să cos la mașină.  Când a fost vorba să îmi aleg facultatea, aveam în minte să dau la Arte, pentru că eram foarte bună la desen în școală; familia nu a sprijinit această inițiativă, dar nici eu nu am fost curajoasă să îmi iau această răspundere, să dau la facultatea pe care aș fi vrut-o, la Arhitectură sau la Arte plastice. Cum la școală nu se făcea nimic din așa ceva, ar fi trebuit să mă pregătesc în particular, și părinții mi-au spus că nu mă pot susține, mai ales că atunci se intra foarte greu; erau doar șapte locuri, la Arte. Și atunci am ales TCM (Tehnologia Construcțiilor de Mașini, n.r.), pentru că se ducea un pic către desen tehnic și știam desen tehnic, pe care l-am învățat tot în generală; mi-am zis că o să ajung în proiectare. După ce am terminat facultatea, după revoluție, prima ramură care a picat au fost proiectările, unde s-au făcut disponibilizări și nu am ajuns să mai profesez. Cu toate acestea, eu am terminat și Școala Populară de Artă. Din ultimul an de liceu, cu toate că părinții nu m-au lăsat, pentru că trebuia să studiez pentru facultate, m-am înscris la Școala Populară de Artă din Buzău; am dat o probă, de care am trecut cu brio. Le-am spus părinților după aceea, mai târziu. Și am făcut un an de zile la Școala de Artă în Buzău și următorii doi în Galați. Era relaxarea mea să merg acolo, să stau să pictez”, povestește Nicoleta Ungureanu.

A cochetat cu designul industrial

Latura de design nu a explorat-o foarte mult până acum, dar provocări au fost destul de multe pentru ea în acest domeniu. „După ce am terminat facultatea, am făcut un curs de design interior. A fost o perioadă de perfecționare. Acum pot face un proiect de design interior la mână, mai puțin pe platforme digitale pentru că nu am program. Aici trebuie să fii constant în a te informa permanent, ca și la materialele de construcții, domeniu în care apar mereu noutăți. Acum pictez tablouri sau decorațiuni de interioare care să se integreze într-un anumit spațiu. Îmi fac idee de dimensiune, nuanțe, stil și realizez un tablou decorativ.

După ce am terminat facultatea, m-am angajat ca suplinitor de desen. Am predat la <Hasdeu>, la Liceul Pedagogic și la Liceul Sportiv. A fost o experiență extraordinar de frumoasă să predau în liceul în care am învățat și am fost primită extrem de bine. Director era domnul profesor Dumbravă. Apoi m-am angajat ca inginer la Petrom și, după ce a venit familia, am mai revenit în învățământ în urmă cu câțiva ani, tot la <Hasdeu>, pentru o jumătate de an, în acea perioadă putând să îmi organizez programul după programul  lor.

Apoi, am lucrat ca ­­desi­g­ner de interioare la Constam. Mă ocupam de comenzile de gresie și faianță de lux. Și aici făceam desen cu dimensiunile cotate. Mi-aș fi dorit să fac ceva pe cont propriu în domeniul acesta, dar nu am avut echipă.

Tot legat de partea artistică, după ce am plecat de la Constam, am fost solicitată să ajut la decorarea torturilor. Nu erau la vremea aceea, în Buzău, cofetării care să aibă oameni care să realizeze modelaj din marțipan; atunci am lucrat în pastă modelatoare. Am făcut câțiva ani asta”, povestește Nicoleta Ungureanu depre slalomul printre joburile care i-au pus la încercare creativitatea și i-au solicitat cunoștințele din domeniul desenului tehnic și al artelor.

Arta meșterilor populari și a artiștilor plastici, promovată în instituții de cultură

Acum, Nicoleta Ungureanu consideră că realizările valoroase se pot face dacă oamenii cu aceleași convingeri realizează proiecte împreună. „Acționând împreună suntem mai puternici, mai convingători, împreună putem da valoare semnificativă grupului din care facem parte, putem realiza proiecte valoroase, acoperim o arie mai mare de acțiune prin puterea și diversitatea grupului”, spune președintele AMPA Buzău.

O parte dintre  creațiile membrilor AMPA închinate sărbătorilor specifice lunii martie se regăsesc acum  expuse la unele instituții de cultură buzoiene. Mai exact, pentru a întâmpina primă­va­ra, artiștii AMPA au expus lucrări specifice acestei perioade – mărțișoare, felicitări, podoabe -, în incinta Palatului Marghiloman (deschis L-D, orele 10.00-18.00), la Magazinul „Atelierul de Creație” (deschis L-D, orele 10-18) de pe Cuza Vodă și la Galeriile de Artă de pe Bulevardul Bălcescu (deschis L-V, orele 10.00-18.00).

De asemenea, în foaierul Teatrului „G. Ciprian” (deschis L-D, orele 10.00-18.00), artiști plastici expun frumoase lucrări cu temă florală.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker