Cultură

FOTO | Povestea fascinantă a celor 497 perechi de opinci rupte de globetrotterul Dumitru Dan în călătoria în jurul pământului

OPINIA prezintă astăzi, în ediţiile print şi on-line, un nou reportaj al rubricii săptămânale cu specific ­tu­ristic, realizată în colaborare cu „VINO ÎN BUZĂU“, cea mai completă platformă de promovare turistică a Buzăului. „VINO ÎN BU­ZĂU“ a fost concepută de o echipă de jurnalişti, regizori şi producători de televiziune, ca o platformă de informare turistică pentru a veni în întâmpinarea turiştilor dornici de aventură şi care doresc să cunoscă frumuseţile zonei.

Conform managerului de proiect, jurnalistul Bogdan Vlădoiu, „VINO ÎN BU­ZĂU“  îşi propune să ajute eficient turiştii din ţară şi de peste hotare să descopere obiectivele turistice din judeţul Buzău, nefiind o platformă turistică oarecare, ci una care are un conţinut complet cu privire la obiective, tradiţii sau locuri de cazare şi masă din zona Buzăului.

La Muzeul Judeţean Buzău, toată planeta pare că s-a unit într-o singură încăpere. Aici este expoziţia dedicată primului român care, la începutul secolului al 20-lea, a făcut ocolul lumii pe jos. La mai puţin de patruzeci de ani de la publicarea “Ocolului pământului în 80 de zile” al lui Jules Verne, Dumitru Dan, un necunoscut, face, cu resurse proprii, o remarcabilă călătorie în jurul pământului pe jos, pe o distanţă de 100.000 de kilometri.

Totul a inceput în 1908,  la concursul iniţiat de ­Tourin­g-Club de France, menit să sti­muleze cunoaşterea lumii şi turismul. Organizatorii concursului lansează o provocare:  acela care va parcurge pe jos 100.000 kilometri în jurul globului va primi câte un franc pentru fiecare kilometru. Provocarea a stârnit imediat  interesul aventurierilor de pretutindeni. Printre ei, şi un grup de români, studenţi în Franţa. Dumitru Dan se înscrie la concurs  alături de alţi trei colegi şi prieteni, Paul Pîrvu, Gheorghe Negreanu şi Alexandru Pascu, cu toţii studenţi la Paris. În competiţia organizată de   Touring-Club de France se înscrisereră peste 200 de grupuri de aventurieri din toate colţurile lumii.

Urmau să parcurgă 100.000 kilometri în şase ani încălţaţi cu opinci şi îmbrăcaţi în costum naţional. Pentru asta, cei patru se pregătesc doi ani în România pentru fenomenala expediţie. Pentru că trebuiau să se auto-susţină pe tot parcursul călătoriei, se apucă să înveţe cântece şi dansuri populare româneşti pentru a câştiga bani din reprezentaţiile  pe care urma să le susţină în diverse locuri din lume.

Ceea ce părea un act de curaj  al unor tineri energici şi pregătiţi s-a transformat într-o triplă tragedie: Pascu moare în India intoxicat cu opiu, Negreanu cade într-o prăpastie în munţii Chinei, iar Pârvu moare în Statele Unite dintr-o infecţie şi o amputare nereuşită ale ambelor picioare. Dumitru Dan rămâne singurul care continuă călătoria. Pe când mai avea 4.000 de kilometri este nevoit să întrerupă călătoria din cauza izbucnirii primului război mondial. Cursa va fi încheiată după război, pe un itinerariu stabilit de organizatori, şi, la 20 iulie 1923, Dumitru Dan primeşte la Paris pre­miul cel mare: titlul de „campion mondial pentru înconjurul Pământului pe jos” şi 100.000 franci, câte unul pentru fiecare kilometru parcurs. Pe parcursul călătoriei în jurul lumii, Dumitru Dan a folosit 497 de perechi de încălţări, 28 de costume naţionale şi a vizitat peste 1.500 de oraşe mari din 74 de ţări ale lumii. După călătorie devine profesor de Geografie şi este invitat la diverse conferinţe unde vorbeşte despre călătoria sa.

Cinci continente, trei oceane şi 497 de perechi de opinci, aceasta este, pe scurt, povestea globetrotterului  Dan Dumitru, primul român care a făcut înconjurul lumii pe jos, poveste care este prezentată într-o expoziţie permanentă la Muzeul Judeţean Buzău. Aventura lui Dan Dumitru este parcursă de turişti prin reproduceri de încăperi şi chiar personaje din diferite zone ale lumii. Aici pot fi văzute colţuri mici  din Spania, China şi chiar din triburile băştinaşe. Aici există chiar  şi o pădure,  locul ideal pentru somn datorită copacilor unde puteau fi atârnate hamacele.

În călătoria care a durat şase ani, în care a traversat cinci continente, 74 de ţări şi trei oceane Dan Dumitru a rupt 497 de perechi de opinci. În expoziţia dedicată lui, de la Muzeul Judeţean Buzău, toate încălţările au fost reconstituite de un meşter popular. Turiştii au ocazia chiar să îi audă vocea globetrotterului într-o înre­gistrare făcută în anul 1978, după ce s-a pensionat. Călătorul povesteşte că mu­zica şi dansul românesc l-au ajutat în momentele de cumpănă.

Dan Dumitru moare la 4 decembrie 1978, la vârsta de 90 ani.  Este  înmormântat în Cimitirul Eroilor din Buzău.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker