Cultură

Foto / Porțile Mănăstirii Bradu „se întorc acasă”

Porțile Mănăstirii Bradu aflate în  patrimoniul Muzeului Județean Buzău au fost restaurate pentru prima dată de către specialiștii din Suceava. Procesul de restaurare a început în urmă cu doi ani în Laboratorul de Restaurare și Conservare al Muzeului Național al Bucovinei din Suceava. „Cu o vechime de aproape 240 de ani, aceste piese urmează să își dezvăluie impresionanta istorie cât de curând!”, anunță Daniel Costache, managerul Muzeului Județean Buzău.

Pe cele două porți mari din lemn de stejar, căptușite cu benzi groase din fier se intra, prin partea de est, în curtea cetății. Acestea sunt porțile pe care Muzeul de Istorie al orașului Buzău le-a restaurat. După felul cum au fost făcute se crede că datează de la începutul secolului XVII. Mănăstirea Bradu este o mănăstire ortodoxă din România situată în comuna Tisău, județul Buzău. Mănăstirea Bradu este situată pe malul stâng al Nișcovului fiind o fostă mănăstire de călugări greci.

Aceste ultime porți masive ale cetății, care datează dinainte de 1821, păstrează în plăcile blindajului de metal proiectile de plumb trase de eteriști. Mănăstirea fortificată Bradu este trecută pe lista monumentelor istorice și a făcut obiectul multor cercetări arheologice.

Mănăstirea cetate Bradu a fost construită de familia Bădeanu Mihălcescu Cândescu și refăcută de Doamna Neaga, soția domnitorului Mihnea Turcitul (1577 – 1583 și 1585 – 1591), motiv pentru care mai  este cunoscută și ca „Mănăstirea Doamnei Neaga”.  Radu Cândescu  este cel care o înconjoară cu ziduri de cetate. De la Bradu a plecat Mihai Viteazu pe Valea Buzăului, când a câștigat bătălia de la Șelimbăr și a realizat unirea Țării Românești cu Transilvania și apoi cu Moldova. Domnitorul Constantin Brâncoveanu a locuit și el aici împreună cu familia în mai multe rânduri,  la 1703, 1708 și 1711.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker