Educație

FOTO | Pledoarie pentru viața de eminescian

Eminescienii au reușit să convingă absolvenții a două școli gimnaziale să le devină colegi începând cu anul școlar viitor. Cum au făcut acest lucru ne povestește profesoara de limba română Nina Marcu, care i-a coordonat în activitatea denumită generic „Eminescu… Altfel”, cu care liceenii i-au impresionat pe colegii lor mai mici de la școlile gimnaziale 11 și 16.

Întâlnirea s-a petrecut la Ziua Porților Deschise organizată de Colegiul Național „Mihai Eminescu”, și chiar dacă nu a avut loc în „sanctuarul” din strada Independenței – despre care cadrul didactic Nina Marcu  spune, cu valoare de adevăr, nu numai cu încărcătura emoțională firească că „ne-a consacrat mai bine de un veac printre școlile de elită ale învățământului buzoian” – a fost impresionantă pentru elevii de clasa a VIII-a. „Nu ne-am pierdut speranța și așteptăm cu nerăbdare să ne întoarcem «acasă»”, mai spune cadrul didactic, care pune reușita acestei întâlniri cu elevii de clasa a VIII-a mai întâi pe seama pregătirii pe care o asigură elevilor în condiții optime de învățare, prin efortul conjugat al întregului colectiv de cadre didactice și deopotrivă al managerilor care fac în continuare demersuri pentru grăbirea lucrărilor la sediul din strada Independenței. Apoi, pe seama implicării elevilor astfel formați în prezentarea liceului lor la standardele de care ei sunt mândri.

Pentru acest lucru creativitatea eminescienilor nu a avut limite. „Ca de fiecare dată, ne-am străduit să realizăm, împreună cu elevii, activități deosebite, cât mai diverse, cât mai inter și transdisciplinare, prin care să arătăm, așa cum spune cronicarul, că și la Colegiul Național «Mihai Eminescu» se «nasc oameni», întru Bine, Adevăr și Frumos”, spune profesoara de limba română.

Cum s-a prezentat „Eminescu” în fața elevilor de la școlile 11 și 16

„În spiritul «Utile dulci» și în calitate de profesor diriginte al clasei a XI-a E, am realizat și noi activitatea «Eminescu… Altfel», având în vedere că disciplina pe care o predau este limba și literatura română. Premisa de la care am pornit a fost aceea de a concepe o activitate interactivă, nonformală, prin care să antrenăm atât elevii clasei, cât și invitații, urmărind competențe diferite de cele presupuse de procesul instructiv-educativ obișnuit”, face precizarea profesoara Nina Marcu. Le-au trecut pragul atelierelor de limba română elevii unei clase a VIII-a de la școlile gimnaziale 11 și 16. Au fost primiți cu lalele colorate lucrate în origami de eleva Antonia Tănăsescu, cu pliante ce conțineau programul activității, dar și cu informații sub formă de imagini despre reușitele clasei. Elevii claselor a VIII-a au mai fost întâmpinați de eminescienii pasionați de limba română și cu bomboane „îndulcite” de versuri eminesciene. Totul s-a petrecut într-un ambient cu un mesaj muzical plăcut urechilor adolescentine. Pentru marcarea Zilei Porților Deschise, eleva Oana Grăjdan a prezentat profilul de științe sociale al clasei și oferta educațională pentru anul școlar 2023-2024.

Portret literar „altfel” al poetului național

Liceenii au pus la cale și o activitate cultural-artistică pe care au prezentat-o elevilor de clasa a VIII-a. Eleva Andreea Vighireanu a prezentat mai întâi un crochiu literar „altfel” al poetului național și al patronului spiritual al liceului. În continuare, elevii de clasa a VIII-a au fost implicați în activitățile liceenilor. Astfel au urmat activități interactive de tip workshop, respectiv trei ateliere diferite, cu participarea ambelor „tabere”, care au primit mai multe sarcini de lucru: prima grupă a redactat, ad-hoc, un text argumentativ cu titlul „Drag de Eminescu”, pe care l-au citit ulterior elevele Iulia-Maria Șerban și Bianca Potârniche.A doua grupă a trebuit să rezolve câte un puzzle, cu chipul lui Eminescu, respectiv un algoritm de analiză stilistică specific operei literare. Pentru cel de-al treilea atelier, a fost realizat un portret din memorie al lui Mihai Eminescu.

Daruri literare de la eminescieni pentru viitorii colegi

Și pentru că elevii de clasa a VIII-a se află în pragul examenului de Evaluare Națională, eminescienii le-au făcut daruri ce le vor fi de folos în pregătirea lor. Toți elevii-invitați au primit în dar o foaie cu o schemă ludică a textului argumentativ, menită să le reamintească în mod plăcut noțiunile necesare pentru examenul de Evaluare Națională care-i așteaptă. Au mai primit însă și altfel de daruri, la fel de prețioase, mai ales pentru vacanța de vară. „În timp ce elevii de la ateliere «s-au pus pe treabă», Elena Mirică a prezentat un produs comun al claselor la care predă, și anume «Cartea Cărților», un biblioraft cu prima copertă a unor cărți citite din literatura română și literatura universală, biblioraft care primește din când în când noi și noi file, deoarece prezentarea de carte joacă un rol important în demersul didactic, fiindcă mijlocește dezvoltarea unor competențe de comunicare orală nebănuite. Drept care, am oferit și noi invitaților câte o foaie volantă cu «Prezentarea de carte», iar pe verso am alcătuit o listă cu câteva criterii de evaluare pentru asemenea demers, urmând ca eleva Ana-Maria Vasile să prezinte, demonstrativ, fascinanta nuvelă eminesciană «Sărmanul Dionis»”, spune Nina Marcu.

Un alt dar al eminescienilor pentru elevii de clasa a VIII-a a fost o listă cu cele mai frumoase titluri din literatura contemporană care-i poate ajuta să-și îmbogățească bagajul cultural, pentru examen și pentru viață.

Continuând avatarul eminescian, prin alte și alte ipostaze ipostaze ale cunoașterii marelui spirit, Andrei Manea, Alexandru Crăciun, Sebastian Șerban și Luca Ganciu au prezentat un poster realizat de ei cu titlul „Tei cu flori de gânduri”, care ilustrează un copac pe ale cărui ramuri „au plantat” flori galbene cu cele mai alese versuri din creația poetului, oferind colegilor mai mici ocazia să completeze coroana lirică, la plecare.

Mini-expoziție filatelică cu sprijin din partea unui absolvent de „Eminescu”

Unul dintre evenimentele speciale ale acestei întâlniri între liceeni și elevii de a fost cel realizat în parteneriat cu un fost elev al Colegiului Național „Mihai Eminescu”. Este vorba despre profesorul Ovidiu Nica, pasionat colecționar și instructor la secția Filatelie de la Palatul Copiilor Buzău. Cu sprijinul acestuia, elevele Bianca Potârniche, Mirela Tudorache, Mara Mutu, Alina Tărcan și Elena Mirică au organizat o mini-expoziție filatelică sub genericul „Mihai Eminescu – Luceafăr în Constelație”. Cele două panouri proiectate de aceste eleve au avut mai multe secțiuni ce urmăresc să polarizeze, pe lângă personalitatea poetului, și elita literară care i-a premers și cea care i-a urmat, mai spune profesoara Nina Marcu.

Sub genericul „Eminescu și vârstele receptării”, Denis Maftei, elevul responsabil cu sonorizarea, a propus elevilor de clasa a VIII-a spre vizionare un videoclip deosebit care a stârnit o mare admirație printre români. Este vorba despre momentul realizat de micuțul Rareș, copilul genial care, invitat la o emisiune moderată de celebrul Virgil Ianțu, rostește la un moment dat un monolog desprins din romanul „Geniu pustiu” scris de Mihai Eminescu, un monolog exemplar pentru gândirea critică a geniului-autor.

În mod ciclic, activitatea s-a încheiat cu despărțirea de elevii de clasa a VIII-a, pe fundalul sonor al melodiei cu  care au fost întâmpinați la sosire.

Le-au câștigat încrederea și prietenia

„Ca feedback, la câteva ore, am primit un apel telefonic din partea doamnei profesoare de limba și literatura română a musafirilor, Ramona Șerban, care mi-a mărturisit că de unde până acum unii elevi voiau să aplice, după examen, la Liceul Pedagogic, azi s-au reorientat, dorind să vină la Colegiul Național <Mihai Eminescu>. Noi nu putem decât să le transmitem că Porțile Deschise îi așteaptă!”, mărturisește Nina Marcu, profesoară de limba română la Colegiul Național „Mihai Eminescu”.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker