Actualitate

FOTO / Partenerii Inspectoratului Școlar propun proiecte pentru siguranța elevilor

Sâmbătă, la Colegiul Național „Mihai Eminescu”, a avut loc consfătuirea județeană a coordonatorilor de programe și proiecte educative școlare și extrașcolare. Inspectoratul Județean Școlar este cel care a lansat oamenilor legii invitația de a participa la această consfătuire. Este vorba despre participarea reprezentanților Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog, ai Biroului  de Siguranță Școlară, cât și ai Compartimentului Analiza și Prevenirea Criminalității. Peste 100 de prticipanți au luat parte la această întâlnire.

Și pentru că debutul noului an școlar reprezintă contextul relansării proiectelor cu tradiție ale Agenției Naționale Antidrog în mediul educațional  și în acest an reprezentanții instituției vin cu  un pachet de proiecte și acțiuni specifice, validate în timp ca exemple de bune practici la nivel european, implementate de la nivelul învățământului preșcolar, grupa școlară mică, gimnaziu și până la liceu.

Este o ofertă bogată de proiecte pentru elevi pe care Agenția Națională Antidrog le va implementa  prin Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Buzău. Proiectele vizează dezvoltarea abilităților socio-emoționale ale preșcolarilor și elevilor, deci pot contribui la adoptarea de către aceștia a unor comportamente sănătoase în toate aspectele vieții personale și sociale. Și amintim aici proiectele naționale: „Cum să creștem sănătoși”, „ABC-ul emoțiilor”, „Necenzurat”, „Fred goes net”, „Abilități pentru acțiune” sau „Acționăm just”.

„Cum să creștem sănătoși” este adresat copiilor de vârstă preşcolară (grădiniţă grupa mare) şi şcolară mică (clasa pregătitoare), punând accent pe importanţa adoptării unui stil de viaţă sănătos.

„ABC-ul emoțiilor” este un proiect de formare şi consolidare a abilităţilor emoţionale cu rol de factori de protecţie în prevenirea consumului de droguri şi se adresează copiilor din clasele I şi a II-a.

„Necenzurat” este adresat elevilor din clasele a VI-a şi a VII-a, care are o componentă pentru elevi şi una pentru părinţi, focusate pe îmbunătăţirea cunoştinţelor, dezvoltarea de abilităţi privind prevenirea consumului de droguri.

„Fred goes net” constă într-un interviu iniţial şi o activitate de grup (Cursul FRED), adresându-se elevilor, care deja au experimentat consumul de droguri.

„Abilități pentru acțiune” este adresat elevilor din clasele a IX-a, ce are la bază programul Lions Quest – un program de învăţare socio-emoţională, eficient în domeniile învăţării socio-emoţionale, prevenirii consumului de droguri şi alcool, precum şi învăţării prin servicii în folosul comunităţii.

„Acționăm just”  constă în realizarea de activităţi interactive de educaţie juridică în domeniul prevenirii şi combaterii consumului şi traficului de droguri, dar şi de prezentare a sistemului naţional de prevenire şi asistenţă a consumului de droguri, în mediul liceal.

„Mesajul meu antidrog” este unul dintre proiectele de succes de prevenire a consumului de droguri în rândul populaţiei şcolare din învăţământul gimnazial şi liceal, sub forma unui concurs naţional în cadrul căruia elevii îşi exprimă, într-o formă de comunicare originală – culturală, artistică sau prin sport etc., opiniile şi atitudinile lor în legătură cu consumul de droguri.

,,Eu şi copilul meu”  este, de asemenea, proiect prin care sunt consolidate legăturile afective dintre membrii familiei (părinte-copil, părinte-părinte, copil-copil), dintre aceştia şi şcoală, aplicând sistematic metode fundamentate ştiinţific şi conţine activităţi interactive cu părinţii.

În anul școlar 2022-2023, concursul național de proiecte antidrog va fi organizat de Ministerul Educației cu sprijinul Agenției Antidrog cu scopul de a crește gradul de implicare a elevilor în proiecte de prevenire desfășurate la nivel de unitate de învățământ.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker