ActualitateEducație

FOTO / Omul politic Alexandru Marghiloman, comemorat la Vila Albatros

Pe 10 mai îl comemorăm pe marele om de stat, român și buzoian, Alexandru Marghiloman, cel care, ne aminteștee viceprimarul Oana Matache, „a lăsat moștenire un patrimoniu de neprețuit comunității noastre”. În această zi, viceprimarul Oana Matache și Mircea Anghel, directorul Centrului Cultural și Educațional „Al. Marghiloman”, au depus coroane de flori la statuia omului politic din parcul care îi poartă numele.

„Astăzi am depus în onoarea sa coroane din partea Primăriei Municipiului Buzău și Centrului Cultural și Educațional <Alexandru Marghiloman>”, spune viceprimarul, care lansează și invitația buzo8ienilor de a vizita Vila Albatros, unde vor descoperi o parte din viața „unuia dintre cei mai buni români și buzoieni din istorie”.

Elevii Școlii Gimnaziale „Nicolae Titulescu” din municipiul Buzău au făcut deja acest lucru. Este vorba despre elevii claelor a VI-a A și a V-a B,  care au vizitat  ansamblul conacului Marghiloman, monument istoric al municipiului Buzău din sec. al XIX-lea. Ei au aflat istoria conacului care  a fost construit între anii 1883-1887 de către Iancu Marghiloman și modernizat ulterior de fiul său, marele om de stat Alexandru Marghiloman.  Vila Albatros este opera arhitectului Paul Gottereau și este denumită după numele calului preferat, un armăsar arab din herghelia lui Alexandru Marghiloman.

Ȋn parc, unde este amplasată statuia ilustrului om politic, elevii au avut ocazia să admire specii decorative rare precum cedrul de Himalaya, arțarul japonez, cedrul de Atlas, tuia, cedrul de Alaska, chiparosul, castanul roșu şi ienuparul chinezesc.

Câteva repere  din viața omului politic buzoian prezentate de viceprimarul Oana Matache

„Alexandru Marghiloman (n. 27 ianuarie 1854, Buzău – d. 10 mai 1925, Buzău), om politic, jurist, lider , patriot. Simpatizant al ideilor junimiste, Alexandru Marghiloman a acumulat o bogată experienţă politică. S-a remarcat îndeosebi la conducerea Ministerului de Interne, a Ministerului de Externe şi a Ministerului Justiţiei. Contribuţia sa ca ministru al Justiţiei este demnă de remarcat. Astfel, el asigură printr-o lege inamovibilitatea în magistratură un pas important în crearea unei justiţii cu adevărat independente. Acesteia i se adaugă legea organizării judiciare şi a organizării judecătoriilor de pace. Fiind un politician de talie europeană, notele sale politice referitoare la intervalul 1897 – 1924, constituie un bogat izvor documentar. Unul din discursurile memorabile este acela ţinut în Parlament, în 1920, cu referire la făurirea României Mari: <România Mare nu s-a făcut nici după concepţiile dvs. politice, nici după planurile noastre …dacă reuşea o concepţie politică, pierdeam Basarabia, dacă reuşea până la capăt altă concepţie politică, nu aveam Ardealul. Şi atunci, domnii mei, să ne plecăm fruntea înaintea unui geniu mai mare decât al nostru, înaintea unei pronii, care a fost mai înţeleaptă decât noi. Numiţi-o Providenţă, numiţi-o geniul rasei, botezaţi-o cum vreţi voi; să ştiţi că România a ieşit din instinctul tuturor românilor, nu din calculele făcute de unii>”, a scris pe pagina sa de socializare viceprimarul Oana Matache.

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker