Actualitate

FOTO / O nouă barieră de colectare a deșeurilor, montată pe râul Buzău

Asociația Aluniș Art Center se află implicată în prezent într-o campanie de ecologizare care presupune montarea unui sistem prin care strângea gunoaielor din albia râului Buzău să devină mult mai ușoară astfel ca apa să fie mereu curată. Iulia Sîrbu, reprezentantul Aluniș Art Center anunță că a fost instalată la Păltineni și cea de-a doua barieră de colectare a deșeurilor care, din păcate, în circa cinci zile este plină pe jumătate. Motivul este poluarea și „groapa de gunoi” de pe malul celălalt.

„E o bucurie tristă în povestea asta. Adică ne bucurăm că se colectează atât de mult, și e trist că, probabil, colectează o mică parte din ce curge de fapt prin râul Buzău”, spune Iulia Sîrbu într-un mesaj pe pagina de socializare.

Câteva imagini de la fața locului realizate de Auraș Mihaiu și prezentate de Iulia Sîrbu sunt grăitoare pentru ceea ce înseamnă poluarea de pe apa Buzăului. În ele  „se vede si <groapa de gunoi> de pe malul celălalt. Nu că ar fi ceva neobișnuit, așa arată malul oricărei ape curgătoare de lângă o localitate rurală în România”,  atrage atenția Iulia Sîrbu, care promite o nouă acțiune de ecologizare în scurt timp. „Suntem bucuroși desigur, pentru că o soluție gândită în România, proiectată și implementată aici funcționează, și va deveni o soluție bună practică sperăm, prezentă pe multe râuri din România”, mai spune reprezentantul Aluniș Art Center care aduce mulțumiri voluntarilor și autorităților care au sprijinit acest proiect.

Reamintim că ecologizarea pe Valea Buzăului a început la modul consistent și cu o frecvență din ce în ce mai mare  cu campanii de strângerea gunoaielor aruncate la voia întâmplării derulate de reprezentanții Asociației Aluniș Art Center. Astfel, zona a fost curățată în repetate rânduri, Iulia Sîrbu, reprezentantul Aluniș Art Center strângând în campaniile de ecologizare voluntari și de la alte organizații neguvernamentale precum cei de la Societatea Exploratorilor sau cei de la Pro Salvamont Buzău. La unele campanii de ecologizare au dat o mână de ajutor și lucrători din cadrul unor instituții ale statului precum pompieri, polițiști și jandarmi de la posturile montane. De asemenea, pe parcursul campaniilor, care au presupus și informarea locuitorilor, s-a reușit și mobilizarea din ce în ce mai consistentă a comunităților de pe Valea Buzăului.

La începutul lunii septembrie, Iulia Sîrbu anunța  că Aluniș Art Center  a făcut un  pas înainte în proiectul  de ecologizare a Râului Buzău intitulat „Viitoruri curate. Nu viituri murdare” în care se implicase și că se vor amplasa două bariere care să ghideze deșeurile către coșuri colectoare care vor fi golite din timp în timp.

„Instalăm două bariere automate de colectare a deșeurilor pe râul Buzău, una în dreptul localității Cislău și una pe cel mai poluant afluent al Buzăului, Bâsca Roziliei!”,  a anunțat atunci  Aluniș Art Center, care a explicat totodată că montarea acestor bariere de colectare a tonelor de deșeuri care locuiesc acum în râul Buzău va aduce multe beneficii, fiind proiectate special cu caracteristicile necesare, fără să afecteze fauna piscicolă sau navigabilitatea pentru activitățile de rafting.

Articole similare