Cultură

FOTO | O buzoiancă deschide noi punți culturale între Buzău și Franța

S-a împlinit, în această lună, un an de la trecerea la cele veșnice a uneia dintre vocile cele mai respectate și cunoscute ale teatrului românesc și european, teatrologul  George Banu, născut la data de 22 iunie 1943 la Buzău, cetățean de onoare al municipiului din anul 2022. Anul trecut, în ianuarie, s-a oprit din drum în pragul celor 80 de ani, lăsând în urmă o valoroasă operă recunoscută la nivel mondial, fiind desemnat de trei ori președinte al Asociației Internaționale a Criticilor de Teatru, și fost președinte de onoare al acesteia. A fost, de asemenea, președintele Premiului „Europa” pentru teatru. A primit de trei ori premiul pentru cea mai bună carte de teatru în Franța. A fost de două ori laureat al UNITER, iar în 2007 a primit Premiul „Prometheus” pentru întreaga activitate. Membru al Academiei Române. În 2014 a primit Marele Premiu al Academiei Franceze și Premiul „Gheorghe Crăciun” pentru „Opera Omnia” al revistei „Observator cultural“. A coordonat colecția „Le Temps du théâtre” la Editura Actes Sud. A primit titlul de „doctor honoris causa” al mai multor universități românești și europene.

George Banu a fost un eseist și profesor universitar de studii teatrale care  a lăsat în urma sa și multe volume. În paginile de început ale superbei sale cărți de aforisme „Uitarea”, apărută pentru prima oară în limba română, grație traducerii Ancăi Măniuțiu, în anul 2002, consemna că „memoria este o sugativă, uitarea o radieră”.  El a lăsat suficiente urme ale trecerii sale în memoria noastră a buzoienilor și a românilor, chiar dacă s-a stabilit la Paris din 1973, încât acestea să nu fie șterse, cu atât mai mult cu cât aici, acasă, el face parte din galeria personalităților, pe care Primăria le-a  omagiat în cadrul proiectului „Zilele personalităților buzoiene de ieri și de azi” și le-a evidențiat ca fiind modele demne de urmat pentru tânăra generație. „În 2020 l-am contactat personal pentru a-i propune proiectul nostru de promovare a marilor valori buzoiene în rândul tinerilor și de a accepta propunerea mea privind acordarea titlului de ,,Cetățean de onoare al municipiului Buzău; a fost deosebit de încântat și mi-a mulțumit mult pentru că buzoienii lui nu l-au uitat!”, a spus la vremea respectivă primarul Constantin Toma.

Manuscrise prezentate la Centrul Universitar Mediteranean de la Nisa

Trecerea sa prin Buzău a lăsat urme și la Centrul Cultural Francofon Buzău. Maria Monalisa Pleșea, președintele Centrului, a vorbit despre personalitatea lui George Banu și despre prezențele acestuia la Buzău în cadrul evenimentelor dedicate Zilei Culturii Naționale și organizate la Centrul Universitar Mediteranean de la Nisa, de Consulatul General al României de la Marsilia și Consulatul General al Republicii Moldova de la Nisa.

La acest eveniment Maria Monalisa Pleșea a prezentat, în premieră, manuscrise ale lui George Banu, pe care acesta i le-a încredințat într-una dintre prezențele sale la evenimente culturale de la Buzău. Timpul mărturisirii mele, după cum spunea Eugen Simion, a început cu fresca absurdului creionată de Eugen Ionescu și Matei Vișniec și s-a încheiat cu prezentarea, în premieră, a trei manuscrise dăruite de excepționalul om și critic de teatru George Banu, plecat între îngerii actori în urmă cu un an”, povestește Maria Monalisa Pleșea, împărtășindu-ne din emoția care a încercat-o la întâlnirea atâtor români de excepție, dar și prin faptul că acest eveniment  constituie doar începutul unor proiecte cultural-educaționale, care vor crea punți între Buzău și Franța. „Mărturisesc sincer că am văzut și am simțit infinit cum reușește cultura să creeze atâtea punți sufletești între țări! Felicitări sincere organizatorilor și tuturor participanților pentru că au știut să facă din celebra sală a Centrului Universitar Mediteranean o scenă a trăirilor și a gândurilor prin care personalități culturale românești au fost evocate! În calitate de președinte al Centrului Cultural Francofon și vicepreședinte al Asociației Echanges Internationaux au Service de l’ Education am creionat traseele culturale pe care le-am propus între cele două țări!”, a mai spus Maria Monalisa Pleșea, profesor de limba română la Școala Europeană de la Luxemburg. Unul dintre proiecte care se conturează deja pentru această vară când, spune Maria Monalisa Pleșea, „vom organiza, în premieră, o Universitate de vară la Aix-en-Provence, în parteneriat cu foarte multe asociații. Ne dorim ca de la Buzău să poată participa 5-10 profesori”.

În ceea ce privește manuscrisele aflate în posesia președintei Centrului Cultural Francofon, povestea lor are legătură cu Buzăul. „În urmă cu șase-șapte ani, a venit la <Pedagogic>, fiind invitat de domnul Coman și a venit apoi la noi, la Centrul Cultural și a susținut o conferință. Am invitat tineri și de la <Eminescu> și de la Liceul de Arte, iar George Banu a susținut conferința despre teatru în viața tinerilor. La finalul activității avea de transmis corespondența aceasta și nu avea laptop și m-a rugat pe mine. În urmă cu doi ani, m-am întâlnit cu dumnealui. Înainte i-am scris: <Am foile acelea, să vi le aduc când vin la Paris?> Mi-a zis <Nu, păstrați-le>.  Eu l-am întâlnit în ipostaza aceasta de călător fervent. Călătoria aceasta a lui între România și Franța o face și Vișniec acum. Era o călătorie și de cunoaștere dar și de promovare a Franței în România și a României în Franța, o călătorie de cunoaștere între cele două culturi, ceea ce face acum și domnul Vișniec; îi urmează exemplul”, povestește Maria Monalisa Pleșea.

Evenimentul de la Centrul Universitar Mediteranean a constituit un bun moment de reflecție asupra culturii naționale și confluențelor franco-române. Au participat circa 300 de persoane, audiența fiind una de excepție: oameni de cultură, artiști, profesori, studenți, medici, antreprenori, reprezentanți ai comunității, ai cultelor religioase și mediului asociativ de pe ambele maluri ale Prutului stabiliți în sudul Franței.

În deschidere Consulul General Aurelia Grosu a subliniat relațiile culturale excepționale cu Franța, evocând contribuţia și rolul important jucat de creatorii și valorile culturii române în spațiul francez. Adresându-se comunității române din sudul Franței, Consulul General a ținut să transmită: „Vă îndemn să continuăm să promovăm limba, tradițiile, cultura fiecare la nivelul nostru. Să nu uităm mai ales de noile generații de tineri, copii, români născuți și crescuți în afara granițelor și pe care trebuie să îi încurajăm să prezerveze și să se mândrească cu bogăția culturală a Românei”.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker