Administrație

FOTO | Monument istoric din Parcul Marghiloman, transformat în unitate de cazare

Ansamblul de monumente istorice aflate în Parcul Marghiloman, construite în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, va fi reabilitat treptat. Vila Albatros a fost renovată în 2011, într-un moment când se afla în prag de colaps, însă autoritățile au reușit să intervină la timp și au transformat locația într-un punct de atracție pentru buzoieni și nu numai.

Cu toate acestea, impresionantul domeniu al fostului prim-ministru al României Alexandru Marghiloman nu se rezumă doar la Vila Albatros, ci cuprinde și o serie de clădiri anexe, precum Casa Grădinarului, Casa de Oaspeți și grajdurile în care politicianul buzoian își ținea armăsarii formidabili.

În legătură cu Casa Grădinarului, Primăria Buzău anunța, la sfârșitul lunii martie, că își propune să o transforme într-o seră, care va deveni, la rândul ei, parte dintr-un centru educațional în aer liber. Costul reabilitării ajungea, după calcule preliminarii, la aproape 300.000 de euro, iar în privința aspectului viitoarei sere, prototipurile arhitecturale erau de inspirație victoriană, așa cum se găsesc în Marea Britanie.

Nu este singura clădire care va intra în reabilitare totală, iar Primăria Buzău a găsit fondurile necesare și pentru reabilitarea Casei de Oaspeți, care a găzduit numeroși invitați de seamă ai politicianului buzoian, chiar și capete încoronate, precum Regina Maria. Totodată, în planuri sunt cuprinse și grajdurile în care Alexandru Marghiloman își ținea armăsarii impresionanți, acesta fiind cunoscut ca mare iubitor de cai, deținător al unei herghelii extrem de apreciată la nivel național și internațional.

În proiectul Primăriei Buzău se arată că autoritățile vor să reabiliteze și să extindă spațiul Casei de Oaspeți, care va ajunge la o suprafață de 648,95 metri pătrați, prin adăugarea unei mansarde. Scopul noii clădiri va fi acela de spațiu de cazare, iar la parter va funcționa o cafenea și recepția, bucătăria și spațiile de depozitare. La etaj și mansardă se vor găsi cele șase spații de cazare, în regim hotelier de „patru stele”.

Casa de Oaspeți

Reabilitarea clădirilor se va face ținând cont de un element foarte important, acela al conservării aspectului original, care va fi reprodus pe baza fotografiilor din trecut ale monumentelor istorice, dar și a observațiilor in situ, de la fața locului, astfel încât constructorii să poată recrea aspectul inițial. „Se va reface, pe baza documentelor fotografice și a observațiilor in situ, acoperișul casei de oaspeți, cu realizarea unei mansarde, care să completeze spațiile necesare funcțiunii: cazare oaspeți. Se vor reface integral, pe aceleași baze documentare menționate, toate ornamentele fațadelor și învelitoarea (cu ornamentica ei), cu materialele originale. La exterior și interior, acolo unde nu mai pot fi recunoscute materialele de finisaj originale, se va lua drept sursă de informare/inspirație Vila Albatros și modul ei de restaurare recentă”, se arată în proiectul Primăriei.

Autoritățile sunt optimiste că vor putea reconstitui aspectul original în mare măsură, în ciuda stadiului avansat de degradare al Casei de Oaspeți, iar analizele preliminare ale construcției au arătat că s-au păstrat suficiente elemente arhitecturale după care constructorii să se poată ghida.

„Clădirea are regim de înălțime parter și etaj, formă dreptunghiulară, cu accent – turn în jumătatea vestică a casei. Cu siguranță a avut și încăperi în mansardă, dar pentru acestea reconstituirea este doar ipotetică, pe baza fotografiilor vechi, din care se poate reconstitui și forma inițială a acoperișului. Din punct de vedere funcțional, clădirea cuprindea un număr de câte patru încăperi principale și o casă de scară, ce formează corpul principal pe parter și etaj și alte șase încăperi secundare ce se află doar la parter. Încăperile principale aveau destinații de primire, atât la parter, cât și la etaj, fiind deservite de o scară din lemn, actualmente dispărută, dar care a păstrat martori de încastrare a treptelor în ziduri”, se precizează în proiectul urcat pe SEAP, platforma electronică de licitații.

Alexandru Marghiloman a fost Primul-ministru al României în 1918, având un rol decisiv în timpul Primului Război Mondial și în actul unirii Basarbiei cu România. Politicianul născut la Buzău ajunsese, la începutul secolului trecut, unul dintre cei mai bogați români, fiind supranumit „Lordul valah”, un împătimit al hipismului, fiind printre fondatorii Jockey-Club-ului român și ai Hipodromului București. La Buzău, el a avut prima crescătorie de cai pursânge, cu instalații moderne, care a dus România pe un loc fruntaș în lumea curselor de cai, imediat după Anglia și Franța. Impresionanta sa avuție a fost motiv de dispute intense între moștenitorii săi, care s-au judecat ani de-a rândul, inclusiv în prezent, când fostul primar al Sectorului 1 din București și ex-deputat în Parlamentul României Andrei Chiliman, împreună cu fratele lui, Mihai Șerban Chiliman, susțin că au dreptul la 40 de hectare din fostul hipodrom Marghiloman.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker