Cultură

FOTO | Mihăileștenii, la ceas de bilanț, la șezătoarea „Terapie prin folclor”

Mihăileștenii se ­mân­­dresc de mai bine de un deceniu cu Ansamblul folcloric  „Spic de grâu”, care „a răsărit” în grădina lor la inițiativa Elenei Hornea, un suflet mare, care și-a dăruit energia, știința și bunătatea tuturor copiilor comunei, de la primii pași pe care i-au făcut în grădiniță, în calitate de cadru didactic, și, după pensionare, când a construit această emblemă a comunei. Recent, în Mihăilești a apărut și o stradă cu numele Ansamblului, ca o recunoaștere a misiunii de ambasador pe care îl are atunci când îi reprezintă pe scenele județului și în țară.

În jurul acestui ansamblu, Elena Hornea a reconstituit una dintre tradițiile comunității, și anume șezătoarea, un obicei important în viața socială a comunităților rurale, deoare­ce îi educă pe copii în ­spi­ritul valorilor tradiționale românești. O astfel de șezătoare a avut loc la finele anului trecut, la Centrul multifuncțional „Împreună” din Mihăilești. Aici a avut loc cea de-a VIII-a ediție a șezătorii „Terapie  prin folclor”, organizată și desfășurată în cadrul activităților cultu­ral-artistice ale cunoscutului Ansamblu folcloric „Spic de grâu” din Mihăilești.

Evenimentul, desfășu­rat altădată frecvent la casele gospodarilor din Mihăilești, acum devenit tradiție, s-a dorit a fi un bilanț la sfârșit de an 2021, an greu, cu opreliști multe, cu norme nu tocmai comod de respectat, dar și cu mulți, foarte mulți oameni de suflet din localitate și nu numai, care s-au prins într-o „horă a sufletelor grijulii” în jurul ansamblului pentru a-l sprijini și motiva. O parte dintre  ei – în frunte cu primarul Dorinel Petre, viceprimarul Florinel Mo­raru și directorul școlii, prof. Mircea Baciu, și-au făcut simțită prezența la acest inedit eveniment.

Elena Hornea, inițiatoarea ansamblului, a făcut un scurt bilanț a „Spicului de grâu” din Mihăilești: „Anul 2021 a fost așa… ca o broboadă frumos croșetată din ochiuri de lumină și noduri de-ntuneric. Cu bucurie în suflet o să trec în revistă câteva dintre <ochiurile de lumină>: apariții în mai multe emisiuni televizate, spectacole de excepție la puținele evenimente desfășurate peste an, înființarea unei școlii de canto – filiala Mihăilești a Școlii Story Music București -, precum și înființarea grupului vocal <Spic de grâu> cu sprijinul nemijlocit al îndrăgitului prezentator de emisiuni folclorice Nicușor Ioniță și al oamenilor cu drag de copii din sat, organizarea primului Festival-concurs din istoria satului Mihăilești, desfășurat la <Căsuța Spi­cului>, cea de-a treia ediție a Festivalului <Spic de grâu>, președinta juriului fiind îndrăgita interpretă de muzică populară Silvana Râciu. Mai amintesc aici faptul că doi copii, care au crescut în acest ansamblu din Mihăi­lești, activează acum într-un ansamblu studențesc al Academiei de Științe Agricole București. Și nu în ultimul rând, doresc să amintesc obține­rea, spre sfârșitul anului, a unei substanțiale sponsorizări prin bunăvoința domnului Gheorghe Sebastian, cu sprijinul nemijlocit al domnului director al școlii noastre, prof. Mircea Baciu, și al actualei coordonatoare a ansamblului, inimoasa mămică Leontina Marin”, a spus Elena Hornea.

Directorul Școlii Mihăileș­ti, cel ce a fost părtaș la înființarea Ansamblului „Spic de grâu”, i-a felicitat ca de obicei pe copiii școlii, membri ai ansamblului, pentru reuși­tele lor, și pe Elena Hornea, „sufletul acestui proiect valoros, mama noastră, a tuturor, model de cadru didactic pentru toți”, cum a numit-o acesta.

Un fiu al comunei care a știut valoarea unui proiect purtător de tradiții

La șezătoarea de bilanț, copiii l-au întâmpinat și pe Moș Crăciun, care a sosit mai bogat ca niciodată, cu sprijinul celor ce s-au prins în hora de suflete care sprijină „Spic de grâu”. Copiii l-au răsplătit cu un program artistic din care au fost nelipsite cântecele de joc și dansurile populare – „Brâul”, „Arnăuțeasca”, „Ciobă­nașul”, „Dans moldo­venesc” -, dar și obiceiuri de iarnă precum „Jocul Ca­prei” ori „Moșul și baba”.

Elena Hornea a amintit și despre „nodurile de întu­neric din broboada anului 2021”, precum decesul „principalului nostru sponsor și sprijinul meu moral în cei 12 ani de existență a ansamblului”, Dumitru Ilie.

Relațiile dintre familia lui Dumitru Ilie și Ansamblul „Spic de grâu” rămân în continuare strânse, dovadă că fiica lui, Angela, își dorește să ducă mai departe această dorință a tatălui de a susține continuitatea tradițiilor stră­bune pe aceste meleaguri buzoiene. Fiica lui Dumitru Ilie a fost prezentă la această șezătoare – care a dedicat o parte din momente memoriei tatălui ei -, împreună cu fiul ei, pentru a oferi copiilor mici atenții.

Șezătoarea s-a bucurat de atenția televiziunilor care promovează tradițiile și folclorul și  va fi difuzată într-o emisiune prezentată de interpretul de muzică populară Nicușor Ioniță și realizată de Silvana Rîciu.

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker