Educație

FOTO | Liceenii au aflat de la Europe Direct cât și cum le influențează viața digitalizarea

Procesul de digitalizare a început treptat, de la finalul anilor ’60, când a avut loc o revoluție tehnologică. Câțiva ani mai târziu, omenirea avea să descopere Internetul, un instrument revoluționar, iar apoi, rând pe rând, avea să se folosească de o multitudine de instrumente digitale care fac viața mai ușoară. În anul 1990, Cupa Mondială la fotbal a fost transmisă prin televiziunea HD, și s-a înregistrat astfel prima transmisiune TV publică digitală. Zece ani mai târziu, adică la începutul anilor 2000, a avut loc dezvoltarea telefoanelor mobile cu tehnologie avansată.

Astăzi, oamenii sunt practic dependenți de gadgeturi, calculatoare și diverse alte dispozitive, iar transmiterea unei informații se face instantaneu. Digitalizarea a produs foarte multe transformări, începând de la industrie, unde este asociată cu performanța în afaceri, la piața forței de muncă, la sistemul financiar-bancar, a serviciilor profesionale, și orice alt domeniu. Prin urmare, digitalizarea reprezintă un pas către un altfel de viitor, și necesită discutată cu cei tineri această perspectivă.

Centrul Europe Direct Buzău a reușit să realizeze o masă rotundă în jurul acestui subiect, pentru a pune în balanță atât beneficiile, cât și posibilele dezavantaje, sau cum pot fi evitate unele probleme care ar putea apărea, cum ar fi cele legate de faptul că Internetul, folosit de toată lumea, și  în mod  special de tineri, nu reprezintă întotdeauna un spațiu sigur.

Evenimentul  realizat de Europe Direct Buzău, având ca structură gazdă Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Buzău, s-a numit  „Masă rotundă – Digitalizarea. Beneficii vs Probleme” și a adus împreună specialiști din diferite domenii: avocați, psihologi, părinți, reprezentanți ai: Poliției Buzău, Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei, Primăriei Buzău, Direcţiei Generale de Asistenţă Socială și Protecţia Copilului  și cadre didactice de la Liceul Tehnologic „Grigore C. Moisil”, Liceul Tehnic, Liceul Teoretic de Informatică „Alexandru Marghiloman” și Liceul Tehnologic „Dimitrie Filipescu”. Lor li s-au alăturat elevi și voluntari ai Europe Direct Buzău.

Evenimentul face parte din Planul de acțiuni 2023 ce vizează prioritatea „Europa digitală” și s-a desfășurat în sala de conferințe a Europe Direct Buzău.

„Prezentare generală EUROPE DIRECT – misiune, scop”, „Prioritățile Comisiei europene 2019-2024”, „Generalități despre: platforma digitală, scopul strategiei digitale a UE, obiectivele deceniului digital”, și „Avantajele și dezavantajele digitalizării” au fost câteva dintre subiectele prezentate  de Felicia Vîjdea, director de programe al Centrului, pe marginea cărora au fost dezbateri. La dialog au participat avocat Roxana Constantinescu, pr. prof. Cristian Dima, psiholog Carmen Neagu, prof. Daniela Macadon, prof. Monica Mocanu, prof. Laura Popa, comisar de poliție Emilia Mihăilescu, director Corina Moise Poenaru, consilierul în cadrul Primăriei Buzău Anca Fotin, șeful de serviciu din DGASPC Buzău Valentina Neagoe. Fiecare dintre vorbitori a prezentat pe larg atât beneficiile cât și dezavantajele digitalizării, identificate în cadrul activităților desfășurate de ei.

Concluzia finală, spun reprezentanții Centrului Europe Direct Buzău, a fost că „digitalizarea va duce la schimbarea mentalității cetățenilor, la creșterea accesului la baze de date, la cooperarea între oameni, la dezvoltarea comunităților, la creșterea transparenței, la dezvoltarea personală a indivizilor”, dar că aceasta prezintă și dezavantaje „care privesc în principal protejarea datelor cu caracter personal”.

Părerea unanimă, mai spun reprezentanții Centrului Europe Direct Buzău, a fost că „beneficiile digitalizării vor fi descoperite doar de generațiile tinere iar o transformare digitală securizată, sigură și durabilă, care va pune oamenii pe primul loc, va contribui la un mediu de viață sănătos, unde drepturile oamenilor sunt protejate de conținuturi dăunătoare și ilicite”.

Uniunea Europeană, prin Declarația europeană privind drepturile și principiile digitale, va garanta acționarea în mod responsabil a tuturor actorilor digitali, drepturile oamenilor, sprijinirea democrației, sprijinul tehnologiei care trebuie să unească, nu să dezbine, sprijinirea sustenabilității și tranziția verde a dispozitivelor digitale, libertatea de a alege. De aceea, îndemnul reprezentanților Centrului Europe Direct este: „Să acționăm împreună pentru un viitor durabil, să învățăm să trăim local, dar să gândim global!

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker