Actualitate

FOTO | La Bisoca, urșii nu mai pot fi ținuți departe de gospodării nici de gardurile electrice

Atac fără precedent al urșilor în comuna Bisoca unde au distrus stupine și au omorât familii de albine, au făcut ravagii în livezi și în adăposturi. De o lună de zile, de când s-a încălzit bine, nu este săptămână în care sălbăticiunile să nu fi intrat cel puțin o dată în gospodării în căutare de mâncare. Nici zgomotul și nici gardurile electrice nu-i mai sperie, se pare, iar localnicii se tem pentru viața lor, având în vedere că sălbăticiunile au ajuns până în centrul comunei. Autoritățile au informat de situație Prefectura printr-o adresă emisă pe 8 mai, dar înregistrată la Instituția Prefectului în data de 14 mai. Oamenii sunt revoltați că autoritățile locale nu insistă în luarea unor măsuri de identificare, capturare și relocare, sau chiar recoltare, așa cum s-a întâmplat la Colți, și spun că despăgubirile pe care le primesc nu îi ajută cu nimic având în vedere că banii vin târziu, iar nu banii rezolvă problema, ci înlăturarea pericolului.

,,Cu respect, vă adu­cem la cunoștință că în gospodăriile cetățenilor din satele componente ale comunei Bisoca se produc atacuri repetate ale urșilor, care s-au intensificat începând cu debutul primăverii în zona noastra.

Produc pagube materiale, omoară animale din gospodăriile populației, distrug stupine, livezi și adăposturi. Au devenit un real pericol pentru locuitorii și bunurile acestora din zona noastră.

Numai în ultima lună, Comisia de constatare a pagubelor asupra animalelor sau stupilor a fost întrunită de 4 ori, în afara de alte pagube nedeclarate. Circulația populației este pusă în pericol chiar și pe timp de zi. Pe timp de noapte locuitorii sunt expuși permanent ata­curilor evidente, până în centrul satelor.

Locuitorii, confruntându-se aproape zilnic în toate satele cu acest fenomen, ne sesizează și insistă în luarea unor măsuri urgente de încetare și eliminare a distrugerii bunurilor si rapire și animalelor acestora dar și de prevenire a atacurilorinevitabile asupra oamenilor. Vă mulțu­mim!”, este conținutul adresei înaintată Instituției Prefectului de Primăria Bisoca.

La ultima vizită până în mijlocul satului Bisoca, un urs, de câteva sute de kilograme după urmele lăsate pe iarba turtită în curtea unui localnic, a provocat pagube importante.  ­Oa­menii spun că nici gardurile electrice nu-i vor mai ține departe mult, în Sările deja nemaifiind un impediment.

Dorel Dobroiu din satul Bisoca este unul dintre apicultorii care și-a văzut în câteva zile munca distrusă de un urs care i-a intrat în gospodărie de două ori, gospodăria fiind chiar în centrul localității. ,,A venit (n.r., ursul) de două ori și mi-a distrus 11 stupi. A venit o dată, am reușit să îl alung, dar tot mi-a distrus trei stupi. M-am hotărât apoi să-i mut pe un teren unde am împrejmuit cu gard electric dar n-am mai apucat. Marți noapte a plouat tare și n-am putut să-i duc, iar miercuri dimineață a intrat și mi-a distrus 8 stupi. I-am avut la zece metri de casă. Am mai rămas cu 7 stupi în zona cu gard electric și sper să nu mi-i distrugă și pe aceștia. Ne este frică și ziua și noaptea, aprindem lumina, mai facem gălăgie, dar mai mult de atât ce să facem? Dacă se termină cu albinele, trece la altceva”, ne-a spus Dorel Dobroiu care vrea din partea autorităților măsuri concrete, nu așteaptă să li se dea despăgubiri, iar niciun apicultor nu crește stupi pentru urși.

La alt localnic paguba este și mai mare, 16 familii de albine fiindu-i distruse.

În ultima lună doar un purcel a fost ucis de urs, dar proprietarul nu poate fi despăgubit din cauză că nu avea crotalie.

Localnicii sunt îngroziți că urșii vor începe să omoare tot mai multe animale, iar apoi ar putea să-i atace și pe ei.

O comisie formată din reprezentanți ai Agenției pentru Protecția Mediului și de la Garda Forestieră au mers joi Sările și la Bisoca pentru a evalua pagubele produse de unul sau de mai mulți urși în stupine, fiind vorba despre 50 de familii de albine ucise. Specialiștii au făcut inventarierea și urmează ca dosarele întocmite să fie transmise pentru plata despăgubirilor. Numai în patru săptămâni, sălbăticiunile au atacat stupinele din zonă de șase ori. Până acum, patru proprietari de stupi au fost despă­gubiți, pentru fiecare familie de albine despăgubirea fiind de 500 lei.

Cât despre intervenție în ceea ce privește relocarea sau recoltarea, reprezentanții Prefecturii spun că deciziile se iau conform prevederilor legale, în funcție de valoarea pagubelor și gradul de pericol. ,,Adresa Primă­riei Bisoca va fi direcționată către AJVPS, gestionarul fondului de vânătoare de acolo, și către Agenția de Protecția Mediului, iar procedura este cunoscută deja, în sensul că domnul primar trebuie să ceară gestionarului fondului de vânătoare să soluționeze problema și în funcție de cele constatate împreună cu AJVPS, gestionarul fondului de vânătoare să solicite APM și Garda de Mediu un punct de vedere vizavi de această problemă și dacă se constată că se impun măsuri, tot AJVPS este cea care trebuie să solicite Direcției Biodiversitate din Ministerul Mediului o derogare pentru capturare, relocare sau recol­tarea exemplarului”, a precizat purtătorul de cuvânt al Instituției Prefectului, Gabriel Cozma.

La începutul lunii aprilie, Ministerul Mediului a dat aviz pentru împuș­carea ursului care i-a îngrozit pe localnicii din comuna Colți, ucigând zeci de animale – oi, capre și porci.

Oamenilor le era frică să mai iasă din case la orele serii, de teamă să nu se întâlnească cu ursul care le-a provocat multe stricăciuni în gospodării și le-a ucis animalele.

2 Comentarii

  1. A fost un urs infractor, de ce a luat purcelul daca nu a avut crotaliu ? Autoritatile nu pot despagubi gopodarul spune cu intelegere ziaristul. Bine ca autoritatile pot sa faca un wc la o scoala cu 80.000 de euro. Bine ca asta pot, nu e ilegal.

  2. Până să aștepte rezolvări din partea Prefecturii și a altor funcționari, primarul și consilierii aleși să-i întrebe pe localnici cum se proceda înainte de 1989 încât urșii nu intrau în curțile oamenilor și să facă și ei acum la fel. O să li se spună probabil că atunci nu intra nimeni cu drujba până în bârlogul ursului, că nu li se culegeau toate fructele de pădure, că erau hrănitori fixe unde li se pune hrană, etc. Între om și animal cine ar trebui să gândească și să acționeze rațional? După felul cum am involuat după involuția din 89, se pare că animalul!

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker