Cultură

FOTO | Ionuț Scarlat, buzoianul care a cucerit Europa cu lămpile sale unicat realizate din aparate foto vintage

• A făcut un business dintr-un hobby și are propriul său brand în Marea Britanie

La 29 de ani, un buzoian a reușit să își construiască în Marea Britanie propriul său brand, câștigându-și existența din vânzarea unor modele unice de lămpi, realizate din aparate foto sau alte obiecte vechi. Este vorba despre Ionuț Scarlat, un absolvent al Liceului de Arte „Margareta Sterian”, care a trecut de la hobby la business-ul cu lămpi vintage dintr-o întâmplare și a ajuns să conducă unul dintre cele mai apreciate magazine online de profil din Europa.

De la Liceul de Arte, la jobul de magazioner în Anglia

Ionuț a acceptat să vorbească pentru OPINIA ­des­pre cum a ajuns să vândă în lumea întreagă lămpi unicat sub brandul Vitange Lamp Cam.

„Am absolvit Liceul de Arte din Buzău în anul 2010, secția Arhitectură, apoi m-am înscris la Facultatea de Construcții din București. Nu am apucat să încep facultatea, pentru că am prins un contract în Italia, un job de magazioner. Am lucrat vreo cinci ani acolo, apoi am ve­nit în Marea Britanie și aici am făcut aceeași muncă, dar la un alt nivel, mult mai înalt. Cât am stat în Marea Britanie, mi-am descoperit această pasiune. Totul a început după ce am început să colecționez aparate foto vintage. Nu le colecționam pentru a realiza ceva cu ele, ideea cu lămpile mi-a venit ulterior”, a declarat, pentru OPINIA, Ionuț Scarlat.

„Talentul mi se trage din pasiunea pentru rachetomodelism”

Deși ai putea crede că talentul de a realiza astfel de lămpi unicat se trage din anii petrecuți la Liceul de Arte, buzoianul spune că în realitate secretul stă în spatele unei alte mari pasiuni: rachetomodelismul.

„Culmea este că talentul de a realiza astfel de lămpi nu cred că se trage din anii petrecuți la Liceul de Arte, ci din pasiunea pentru rachetomodelism. De la vârsta de 9 ani am fost la rachetomodele la Buzău, iar la vârsta de 14 ani am ieșit chiar campion european la Clubul Chimia Buzău. Practic, de mic mi-a plăcut să migălesc, să fac lucruri unice și de aici se trage înde­mânarea”, ne-a mai spus Ionuț.

Un produs mai complex, realizat în atelierul său, poate fi gata în două ore sau în cinci zile. Ionuț folosește ca materie primă pentru lămpile sale aparate foto vechi și alte obiecte vintage, cum ar fi telefoane, aparate de proiecție, camere video, mașini de cusut, fiare de călcat etc., pe care le găsește pe Internet sau la târgurile de profil.

„Din martie am renunțat la job și acum trăiesc din vânzarea acestor lămpi”

De la găsirea obiectului de pornire până la realizarea unei lămpi este un proces creativ, care necesită aten­ție la detaliu și multă răbdare. „Durata de fabricație a unei lămpi poate fi diferită de la un proiect la altul, în funcție de complexitatea creației; de exemplu cea mai rapidă lampă am făcut-o în două ore și cea mai complexă în cinci zile, ultima fiind și cea mai provocatoare creație, care constă într-o mână de manechin prin care iese, din deget, un bec suspendat de cablul electric și toate componentele trebuiau să fie gold, un proiect foarte drag mie”, a declarat buzoianul pentru influencerpentruromania.ro.

Prețul unei lămpi rea­lizate de Ionuț începe de la 25 de lire sterline și poate ajunge până la 300 de lire. Își vinde produsele exclusiv online pe etsy.com, iar clienții săi se lasă inspirați de profilul său de Instagram, unde își expune lucrările, asemenea unui artist veritabil. „Din luna martie am renunțat la job și da, pot spune că acum trăiesc din vânzarea acestor lămpi unicat pe care le realizez”, ne-a mai declarat buzoianul.

„Cel mai mare brand de pe nișa mea și al doilea din Europa”

„Prima lampă din aparat foto vintage am construi­t-o prin 2015; fiind foarte apreciată de prietenii mei am decis să continui să mai fac și acum trei ani am început să fotografiez lămpile și să postez pe profilul de Instagram, fără să mă gândesc la vreun business, doar voiam să le arăt oamenilor ceva unic (…) Am început prin a deschide un magazin online, unde mi-am expus toate lămpile; uimit de rezultate, am decis să fac lămpi din aproape orice obiect ce se încadrează în stilul vintage. Într-un timp relativ scurt, singur și fără prea multe cunoștințe de marketing sau business, dar cu o ambiție uriașă, am cucerit piața din UK, fiind cel mai mare brand de pe nișa mea și al doilea din Europa”, a mai declarat Ionuț pentru site-ul influencerpentruromania.ro.

Întrebat cum arată ­pu­blicul-țintă al produselor sale unicat, buzoianul spune că a realizat un asemenea por­tret-robot al clientului fidel: „Este vorba despre femeia cu vârsta cuprinsă între 25 și 35 de ani, căreia îi place să aibă o decorațiune vintage unicat în casă”.

„Iau în calcul să mă întorc definitiv acasă, la Buzău”

Lucrările sale fanteziste se vând inclusiv în România și au atras atenția inclusiv unor persoane publice. „Vând și în România, chiar am avut ocazia să colaborez cu persoane publice, cum ar fi Mihai Bendeac și Cosmin Seleși. Eu i-am contactat și ei au fost de acord să îmi promoveze munca”, a declarat, pentru OPINIA, Ionuț Scarlat.

Buzoianul mărturisește că se inspiră în realizarea lucrărilor de pe urma că­lătoriilor pe care obișnuia să le facă înainte de înce­perea pandemiei, fiind atent la lucruri din natură, la oamenii pe care îi întâlnește și la arhitectura locurilor pe care le vede.

Întrebat dacă ia în calcul ca într-o zi să se întoarcă acasă, la Buzău, Ionuț a mărturisit că acesta este unul din planurile sale. „Țin legătura cu Buzăul permanent. Acolo am toată fami­lia. Din păcate, mi-am amâ­nat de două ori venirea în țară, în toamna asta, din cauza pandemiei. Iau în calcul să mă întorc definitiv acasă, pentru că ceea ce fac eu poate fi lucrat de oriunde din lume. Aici, în UK, mi-am făcut atelierul meu propriu”, a mai declarat buzoianul pentru OPINIA.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker