Sănătate

FOTO | Intervenții în premieră / Spitalul Județean Buzău a găsit medicul care să „repare” inimile buzoienilor

O nouă reușită medicală a fost înregistrată la Spitalul Județean de Urgență Buzău. Este vorba despre coronarografii diagnostice pentru pacienții cu boală cardiacă ischemică.

Pacienți cu afecțiuni cardiace grave care, până mai ieri, erau trimiși la București ori Brașov, pot fi tratați la unitatea medicală buzoiană. Reușita a fost posibilă pe de o parte pentru că managerului unității spitalicești a adus la Buzău un medic intervenționist , iar pe de altă parte că s-a reușit achiziționarea aparaturii necesare.

Medicul care a venit la Buzău, Florin Matei este fiul dr. Ilie Matei (medic primar Medicină Internă cu competență în Cardiologie), care a profesat mulți ani în cadrul secției de Medicină Internă și Cardiologie a Spitalului Județean de Urgență Buzău. În ceea ce privește aparatura, angiograful pentru cercetare și diagnosticare a pacienților cu afecțiuni cardiace ischemice, a fost achiziționat de Spitalul de Urgență Județean Buzău prin programul derulat de Academia de Științe ­Me­dicale.

Cea mai mare provocare a fost însă găsirea unui medic care să repare inimile  buzoienilor. „O mare provocare a fost găsirea unui medic intervenționist care să vină și să fie angajat la Spitalul Județean sau să accepte o colaborare. După luni de căutări și încercări soluția a venit de la medicul buzoian Florin Matei”, a declarat ­ma­nagerul Spitalului Județean Buzău, ec. Claudiu Damian.

Coronarografii diagnostice pentru pacienții cu boală cardiacă ischemică

În data de 27 februarie, la Spitalul Jude­țean de Urgență Buzău a avut loc prima intervenție efectuată pe angiograful spitalului, o coronarografie diagnostică la un pacient în vârstă de 63 de ani, din municipiul Buzău, pacient diagnosticat cu factori de risc cardiovascular (diabet de tip II, HTA, dislipidemie), cu boală cardiacă ischemică (modificări EKG) și angină pectorală instabilă. S-a efectuat angioplastie coronariană percutană, cu implantarea a două stenturi farmacologic active. După intervenție, pacientul a fost transportat în Unitatea de Terapie Intensivă Coronariană a secției de Cardiologie, unde a fost monitorizat până la externare.

În zilele de 5 și 8 martie, alți patru pacienți, cu vârste cuprinse între 55 și 75 de ani, din județul Buzău, au fost internați în spital, în Secția Cardiologie, cu sindrom coronarian acut (infarct miocardic fără supradenivelare de segment ST, angină instabilă) și au fost supuși unor intervenții coronariene. ­Des­pre aceste reușite, ­ma­nagerul Spitalului Județean Buzău, Claudiu Damian a declarat: „Ne bucurăm că astfel de proceduri de diagnostic ale leziunilor coronariene și revascularizarea acestora se pot efectua la Spitalul Județean de Urgență Buzău. Astfel, vom putea veni în sprijinul pacienților cu boală cardiacă ischemică, pacienți care, până la acest moment, erau trimiși în centre intervenționale din București sau Brașov”.

Echipa de medici care a contribuit la aceste reușite medicale este formată din  Florin Matei – medic cardiolog intervenționist, precum și din medicii din secția de cardiologie Raluca Năstase – medic specialist cardiolog și șef secție Cardiologie, Adrian Răducan – medic specialist cardiolog și Gabriel Nicolai – medic specialist cardiolog, înscris la cursul de Competență Cardiologie Intervențională.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker