Actualitate

FOTO | Instanțele buzoiene și Camera de Conturi, sub pază militară

• Geniștii de la Mărăcineni, în misiuni de patrulare și sprijin pentru fluidizarea circulației

Sâmbătă au fost încheiate procedurile de predare-pri­mire, de la Inspectoratul de Jandarmi Județean Buzău către Divizia 2 ,,Infanterie Getica”, a responsabilității misiunii de pază și protecție a unor obiective stabilite în municipiul Buzău. Astfel, misiunea de pază și protecție a trei instituții a fost preluată de către militari, pentru ca efectivele de jandarmi care asigurau inițial această misiune să fie planificate în misiunile de ordine publică, de patrulare și intervenție. Este vorba despre Tribunalul Buzău, Judecătoria Buzău și Camera de Conturi.

De la începutul instituirii stării de urgență, militarii din Garnizoana Buzău și din unitățile aflate în subordinea Diviziei 2 Infanterie Getica sunt implicați în misiuni de patrulare ori pentru fluidizarea circulației alături de polițiști și de jandarmi, dar și în misiuni de decontaminare și de gestionare a situației epidemiologice din zone afectate de răspândirea virusului COVID -19.

Începând de miercuri, 25 martie, militari din Garnizoana Buzău, alături de personal din cadrul Ministerului Afacerilor Interne și al Inspectoratului de Jandarmi Județean Buzău, acționează la solicitarea autorităților locale în municipiul Buzău.

La nivelul fiecărei unități din cadrul Diviziei 2 Infanterie „Getica” a fost constituită o grupă de răspuns pentru a răspunde solicitărilor autorităților locale pentru prevenirea și limitarea răspândirii virusului COVID – 19.

Începând cu data de 27 martie, militari din cadrul Batalionului 3 Geniu „Gene­ral Constantin Poenaru” execută, în sprijinul Inspectoratului Județean de Poliție Buzău, în municipiul Râmnicu Sărat, misiuni de patrulare, sprijin pentru fluidizarea circulației și, la nevoie, sprijin pentru res­pectarea prevederilor ordonanțelor militare.

Misiunea geniștilor buzoieni vine în sprijinul prevenirii și limitării răspândirii virusului COVID-19 și se înscrie în gama largă de misiuni de asistență și intervenție în caz de urgențe civile îndepli­nite de Armata României. De altfel, încă din 20 martie, ­Bata­lionul 3 Geniu ,,General Constantin Poenaru” de la Mărăcineni din cadrul Diviziei 2 Infanterie ,,Getica” din Buzău a participat cu un rulou vibro-compactor la amenajarea genistică pentru instalarea Spitalului mobil ROL 2, din incinta Institutului Național de Gerontologie și Geriatrie „Ana Aslan” din Otopeni în acțiunea comună de combatere a răspândirii COVID-19.

Militarii Diviziei 2, în prima linie în haosul din Spitalul Județean Suceava

Cea mai importantă misiune a militarilor din cadrul Diviziei 2 este cea din municipiul Suceava. Începând cu 3 aprilie 2020, un detașament din cadrul Batalionului 202 Apărare CBRN (Intervenție la Dezastre) „General ­Ghe­orghe Teleman” de la Huși, din subordinea Diviziei 2 Infanterie „Getica”, acționează în sprijinul autorităților locale pentru decontaminarea / dezinfectarea căilor rutiere, tehnicii sanitare și a perso­nalului medical din municipiul Suceava.

Militarii participă, astfel, la efortul național de limitare a efectelor pandemiei generată de virusul COVID-19.

Detașamentul are în compunere zece autospeciale de decontaminare a terenului și o autospecială de decontaminare a personalului, fiind format din circa 70 de militari, precum și alte mijloace și forțe de sprijin.

Pentru îndeplinirea misiunii, militari și tehnică din mai multe unități din subordinea Diviziei 2 Infanterie vor executa, de asemenea, mai multe misiuni de sprijin (transport, însoțirea coloanelor și controlul circulației, asigurare medicală).

Misiunea presupune utilizarea unei soluții de dezinfectare (hipoclorit de sodiu) care necesită luarea unor măsuri de precauție privind accesul persoanelor în zonă pentru o perioadă de timp de până la două ore, măsuri ce vor fi stabilite și implementate de autoritățile locale.

Duminică, în a treia zi de misiune, militarii detașamentului Batalionului 202 Apărare CBRN au instalat în curtea Spitalului Județean Suceava o autospecială de decontaminare personal. Această autospecială va fi parte componentă a traseului epidemiologic stabilit de conducerea militară a spitalului. Personalul medical va putea fi decontaminat atât la întrarea în tură, cât și la plecarea din instituție.

De asemenea, s-a continuat cu decontaminarea spațiilor interioare, alei, pavimente, trotuare, intrări.

Tehnica folosită (autospeciale de decontaminare a terenului tip ADDT-4M și de decontaminare a personalului ADP-80) se află în dotarea Batalionului 202 Apărare CBRN, fiind utilizată atât pentru îndeplinirea misiunii de bază (dezinfectarea căilor rutiere, a tehnicii și personalului medical), cât și pentru decontaminarea tehnicii și a personalului propriu.

Patru militari din Ministerul Apărării Naționale ­asi­gură managementul Spitalului Județean de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava.

Echipa este constituită din manager, colonelul medic Daniel Derioiu, director ­me­dical, locotenent-colonel medic Dinu Chioralia, șef al logisticii, maior Bebi Lupașcu, iar ofițer de stat major locotenent-colonel Cristian Mihoci.

Toate unitățile militare din subordinea Diviziei 2 Infanterie „Getica” sunt pregătite să intervină conform planurilor de cooperare interinstituționale, iar situațiile de urgență sunt permanent monitorizate de serviciul operativ de la nivelul Statului Major al Forțelor Terestre.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker