Educație

FOTO | În cadrul ,,Săptămânii Competențelor Profesionale”/ Elevii pasionați de tehnică, sprijiniți de profesorii de la Liceul ,,Grigore Moisil” să-și descopere talentul

Joi, 19 septembrie, Liceul “Grigore Moisil” Buzău a avut porțile deschise pentru toți elevii din Buzău care au dorit să-și descopere competențele profesionale. Acțiunea a avut loc în cadrul unui proiect  european intitulat ,,Săptămâna Competențelor Profesionale”, la care dascălii liceului buzoian au aplicat încă din luna  iunie a acestui an, cu scopul de  a promova învățământul profesional și tehnic cu meseriile atât de căutate pe piața muncii.

“Prin această activitate ne-am propus să prezentăm meseriile pe care le școlarizăm și, în plus, să spunem care au fost rezultatele proiectelor noastre eurpene”, a spus profesor Daniela Macadon, coordonatorul proiectului. Având în vedere faptul că pe 30 septembrie Liceul “Gri­go­re Moisil” finalizează două proiecte mari europene pe care le-a derulat pe parcursului anului școlar trecut, elevii care au trecut pragul liceului ,,Grigore Moisil” au avut ce vedea. Ei au primit explicații de la cadrele didactice cu privire atât la exponatele prezentate reprezentând produsele proiectelor europene, regionale și ju­dețene realizate de cadre didactice și elevi ai Liceului “Grigore Moisil” Buzău pe parcursul anului școlar precedent. Totodată au avut  și posibilitatea și să asiste la demonstrații pe aplicații făcute de elevii Liceului “Grigore Moisil”.

“Finalizăm două proiecte mari europene, cu finanțare europeană, respectiv cel în care 24 de elevi au fost în Spania și cel cu 12 profesori și ingineri  de la Eximprod, care au fost în Norvegia. Obligația este să prezentăm rezultatele proiectelor. Astfel, am organizat această activitate, pe care am încercat să o facem mai deosebită: am apelat la un program care se cheamă QR SCAN și QR GENERATOR;  în momentul în care vrei să codezi o informație, un link, îl poți ge­ne­ra foarte ușor cu acest program. Noi, prin codurile de bare, am vrut să prezentăm  meseriile pe care le școlari­zăm, electrician, electronist, mecanic și proiectele europene. Pe site-ul școlii, la secțiunea proiecte, avem prezentate link-uri cu  proiec­tele europene <Norvegian Experience> și <Erasmus 2019>. Intrând pe acele pagini, intri pe link-uri. La proiectul  cu Norvegia avem materiale apreciate. Suntem exemplu de bună practică și am fost invitați la Conferința națională de la București, de la sfârșitul lunii octombrie, la care participă liceele tehnice din țară care au avut rezultate deosebite. Aici am fost apreciați pentru materialele create: un ghid al tutorelului,  teste de evaluare care permit obținerea punctajului imediat și, apoi, obținerea unui feedbeak cu răspunsurile greșite și corecte, caiet de practică, filmulețe, prezen­tarea acestei activități pe scurt. La secțiunea produse finale”, a punctat profesor Daniela Macadon câteva dintre obiectivele pe care le aveau de atins întâlnirea cu elevii pasionați de tehnică.

Liceul “Grigore Moisil” pledează pentru tehnologia smart

Elevii care au sosit joi, 19 septembrie, la Liceul ,,Grigore Moisil”, singurul liceu din Buzău care pregătește electricieni, au putut să vadă de la roboți, tehnică pentru divertisment, precum sistemele de iluminat inteligent, design și machetare până la produsele realizate de cadrele didactice și  elevii liceului în pro­iectele din Spania și ­Norve­gia.

„Noi, astăzi,  am pregătit, conform celor învățate în Norvegia, un ghid al tutorelui de practică, un curiculum de decizie locală – un fel de programă de clasa a IX-a -, după care încercăm să în­vățăm copii pentru școala profesională cum ar putea să deprindă mai ușor meseria de electrician. De asemenea, le prezentăm elevilor diverse realizări tehnice pe care noi, inginerii, le realizăm cu elevii de la <Moisil> pentru a le prezenta funcționarea și elementele componente, cum este proiectul cu roboțeii, realizat în cadrul proiectului <Today a project, tomorrow the future>. Instalația luminoasă este un program  pe care îl mai găsiți în Europa; împreună cu colegiul Sergiu Podoreanu le aratăm copiilor cum pot să realizeze, printr-un program, un joc de lumini, și prin aceasta le arătăm  implicarea în industria divertismentului a tot ceea ce însemană tehnica. Mai prezentăm un mic strung, în mi­niatură, folosit în meseria de mecanic.  Copiii mai pot afla lucruri despre comanda de la distanță pe domeniul telematică, un modul unic în  rîndul liceelor din județ. Mai avem astăzi și o prezentare pentru electricieni și electroniști”, a explicat pe scurt, Tamara Zahiu, cadru didactic al Liceului ,,Grigore Mosil”, câte ceva din ceea ce puteau afla elevii sosiți, joi, în vizită la Liceul Grigore Mosil pentru a se familiariza cu unele profesii.

Educație prin puterea exemplului

O altă întâlnire interesantă a fost cea cu profesorul de matematică Monica Mocanu care le-a prezentat aplicația mobilă prin care profesorii pot obține un feedback de la elevi, dar și elevii se pot autoevalua și pot  exprima ce își doresc legat de activitățile din clasă păstrându-și anonimatul.

O altă întâlnire din care elevii au avut de învățat prin puterea exemplului a fost cea cu doi liceeni din clasa a XI. Este vorba despre președintele, Silviu Negoiaș, și vicepreședintele, Ramona Petre, ai Ligii Elevilor Meseriași,  organizație constituită cu sprijinul OMV Petrom în 2018 , devenită recent asociație, care militează pentru schimbare,  în vederea îmbunătățirii învățământului tehnic și profesional.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker