Economic

FOTO | Green Group, investiție de 15 milioane euro pentru o premieră națională

A treia fabrică GreenWeee are o linie de reciclare a motoarelor electrice

GreenWEEE, parte din GreenGroup și lider de piață în reciclarea deșeurilor de echipamente electrice și electronice (DEEE) în România, a inaugurat a treia fabrică de reciclare DEEE în Buzău, precum  și o linie de reciclare pentru motoarele electrice, o premieră națională. Este vorba despre o investiție de 15 milioane de euro în echipamente de ultimă generație de care dispune noua fabrică, situată pe platforma industrială Frasinu din Buzău. Această investiție care a dus la  extinderea liniilor de procesare, înseamnă o creștere a capacității de reciclare a companiei  la 140.000 de tone pe an. Din 2009, GreenWEEE a reciclat 400.000 de tone de DEEE-uri prin cele trei fabrici, cele două de la Buzău și cea din Câmpia Turzii, recuperând peste 98 la sută din materiale, ulterior reintegrate în economie ca materii prime secundare. Cu ocazia acestei inaugurări, GreenWEEE a anunţat că a finalizat şi o investiţie de două milioane de euro pentru reciclarea motoarelor electrice. „Extinderea capacităţii de reciclare reprezintă un pas important în misiunea companiei de a maximiza recuperarea materialelor precum fier, aluminiu, cupru, plastic sau sticlă şi de a reintroduce aceste resurse valoroase în ciclurile de producţie”, se arată în comunicatul grupului.

Încă de la inaugurarea primei fabrici în 2009 în Buzău, GreenWEEE a fost în avangarda industriei de reciclare, extinzându-şi continuu operaţiunile. În 2017, compania a deschis o nouă fabrică în Câmpia Turzii, destinată special reciclării aparatelor frigorifice şi a tuburilor catodice. Anul 2020 a marcat lansarea primei linii de reciclare de ecrane plate, LCD şi plasme din Europa de Sud-Est, consolidând astfel influenţa şi capacitatea sa de a răspunde provocărilor ecologice şi cerinţelor economice din prezent, menţionează sursa citată.

Exemplu de utilizare eficientă a resurselor

La investiția de 15 milioane de euro se adaugă încă două milioane de euro despre care GreenWEEE a anunțat că i-a folosit pentru realizarea unei linii de reciclare a motoarelor electrice. Extinderea capacității de reciclare reprezintă un pas important în misiunea companiei de a maximiza recuperarea materialelor precum fier, aluminiu, cupru, plastic sau sticlă și de a reintroduce aceste resurse valoroase în ciclurile de producție.

Prezent la inaugurare, Marius Costache, CEO GreenWEEE, a subliniat importanța reciclării ca modalitate de utilizare eficientă a resurselor: „Avem o promisiune pe care o reînnoim constant, de a extinde infrastructura și capacitatea de reciclare pentru deșeurile electrice, dar și de a extrage cât mai multă valoare din acestea. Nu poate fi subestimată importanța reciclării, care aduce beneficii multiplelor industrii, prin furnizarea de resurse sub formă de materii prime secundare. În 15 ani de activitate, sute de mii de tone de metale, plastice, sticlă rezultate din reciclare au devenit produse pe care le folosim în viața de zi cu zi. Aceasta înseamnă, în esență, că suntem un pilon al economiei circulare, contribuind activ la reducerea deșeurilor și la utilizarea eficientă a resurselor”.

Partener al Primăriei în proiectul economiei circulare

Strategia Green Group merge în tandem cu planurile Primăriei Buzău de a deveni polul economiei circulare din România. Prezent la inaugurare, viceprimarul Ionuț Apostu a apreciat această nouă investiție care se face în economia buzoiană și care se pliază  pe Strategia de tranziție la economia circulară aprobată de Consiliul Local. „Am participat la inaugurarea celei de-a treia fabrici de reciclare a deșeurilor de echipamente electrice și electronice a GreenWEEE, eveniment ce a avut loc pe platforma industrială Frasinu. Green Group este cel mai mare grup integrat de reciclare a deşeurilor din Europa de Est, contribuind la accelerarea soluţiilor de economie circulară în regiune. Grupul cumulează investiţii în industria verde în valoare de peste 200 de milioane euro, având o capacitate instalată de reciclare şi producţie de peste 460.000 tone anual. Grupul Green, reprezintă deja un brand al Buzăului și un partener al Primăriei municipiului Buzău în proiectul de a deveni polul economiei circulare din România. Suntem primul oraș cu o Strategie de tranziție la economia circulară aprobată de Consiliul Local, iar asemenea investiții precum cea inaugurată astăzi contribuie la transformarea comunității buzoiene!”, a spus viceprimarul Ionuț Apostu.

GreenWEEE contribuie la recuperarea substanțelor periculoase

Pe de altă parte, în contextul global, în care cantitatea deșeurilor electronice crește rapid, GreenWEEE are capacitatea de a recicla până la 1.000.000 de frigidere anual, acordând o importanță deosebită în recuperarea substanțelor periculoase.  Instalațiile moderne din fabrică sunt proiectate pentru a extrage freonul în mod eficient și în condiții de siguranță maximă, pentru că două treimi din freonul conținut de un frigider se regăsește în spuma poliuretanică, iar o treime în instalația de răcire. Doar prin reciclarea unui frigider, GreenWEEE economisește echivalentul de CO2 al emisiilor făcute de o mașină care înconjoară de două ori planeta Pământ. Subliniind această misiune pe tărâmul ecologiei al fabricii, Alexandra Maria Bocșe, consilier de stat la Departamentul de Climă și Sustenabilitate din cadrul Administrației Prezidențiale, a creionat legătura esențială dintre economie și schimbările climatice: „Noua realitate climatică vine cu multe provocări pentru consumatori și mediul de business în același timp. Există inițiativă din zona industriei și asta este foarte important, pentru că dacă avem doar politici publice și legislație, dar nu avem industrie, nu avem operatori care colectează, selectează, procesează deșeuri, nu putem să implementăm politici de mediu și politici climatice. Iar măsurile legate de economia circulară sunt foarte importante pentru atingerea obiectivelor climatice asumate. Dacă reușim să reutilizăm anumite materiale, reducem din procesele industriale amprenta de dioxid de carbon, cu implicații pozitive pentru atenuarea schimbărilor climatice”.

Lider în tratarea și reciclarea DEEE-urilor

GreenWEEE este lider de piață în România în tratarea și reciclarea DEEE-urilor (deșeuri de echipamente electrice și electronice), bateriilor și componentelor din industria automotive. Compania își desfășoară activitatea în trei fabrici, la Buzău și la Câmpia Turzii, având o capacitate totală de tratare de 140.000 tone/an, cu un număr de peste 350 de angajați și o investiție totală de 40 milioane de euro.

Încă de la inaugurarea primei fabrici în 2009 în Buzău, GreenWEEE a fost în avangarda industriei de reciclare, extinzându-și continuu operațiunile. În 2017, compania a deschis o nouă fabrică în Câmpia Turzii, destinată special reciclării aparatelor frigorifice și a tuburilor catodice. Anul 2020 a marcat lansarea primei linii de reciclare de ecrane plate, LCD și plasme din Europa de Sud-Est, consolidând astfel influența și capacitatea sa de a răspunde provocărilor ecologice și cerințelor economice din prezent.

Compania este singura unitate din România și una din puținele din Europa cu licența de operare WEEELABEX, pe cinci fluxuri de tratare. Standardul WEEELABEX (www.weeelabex.org) este cea mai înaltă formă de recunoaștere a standardului în ceea ce privește colectarea, logistica și tratarea deșeurilor de echipamente electrice și electronice.

Pionier al economiei circulare

Green Group este un grup regional integrat de reciclare și pionier al economiei circulare, cu peste 20 de ani de activitate. Green Group este un jucător de top pe piața europeană în reciclarea PET și producția de fibre de poliester, precum și un jucător esențial în reciclarea electronicelor, a deșeurilor de sticlă și în gestionarea deșeurilor industriale. Din 2016, acționariatul majoritar este deținut de Abris Capital Partners, unul dintre cei mai importanți investitori de capital privat din Europa Centrală.

Articole similare