Administrație

FOTO | A fost tăiată panglica Parcului Iazul Morilor de pe strada Frăsinet

Încheierea oficială a lucrărilor primei etape a proiectului de valorificare a Iazului Morilor a fost marcată, joi la prânz, printr-un eveniment la care au parti­cipat primarul Constantin Toma, viceprimarii Oana Matache şi Ionuţ Apostu, senatorul Lucian Romaş­canu, preşedintele organizaţiei judeţene a Partidului Social Democrat, deputaţii Laurenţiu Ţepeluş (PSD) şi Nicolae Roman (AUR), precum şi doi dintre cei care, alături de istoricul Valeriu Nicolescu, au realizat volumul ,,Iazul Morilor – Leagănul civilizaţiei buzoiene”, comandorul ­Ma­rius-Adrian Nicoară şi cerce­tătorul Costel Vînă­toru. În faţa a câteva zeci de buzoieni, a fost tăiată panglica inaugurală şi a fost lansat volumul realizat de colectivul de autori sus-aminitit, volum depre care primarul Constantin Toma susţine că este ,,probabil cea mai bună carte de istorie a Buzăului”.

,,Această lucrare este un simbol pentru ce va trebui să devină acest adevărat leagăn al civilizaţiei buzoiene (…) Iazul Morilor a fost un vector de dezvoltare social-economic pentru multe sute de ani. Încercăm să îl preluăm, pentru că are o lungime de 23,34 kilometri; începe de la Cândeşti, se varsă undeva după Verguleasa. Prin Buzău trece pe o distanţă de 5,3 kilometri (…) Acest Iaz al Morilor alimentează exclusiv, nu mai avem altă sursă de apă, toate lacurile din municipiul Buzău. Se mai fac şi irigaţii, în special la Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare Legumicolă. Acest iaz a ajutat şi la dezvoltarea legumiculturii la Buzău, dar aici erau zeci de mori, o mulţime de pive de postav, tăbăcării, iar prima şcoală cu slovă românească, înfiinţată de Dionisie Romano, ajuns mai târziu episcop de Buzău, a fost aşezată tot lângă această apă. Este momentul să dăm valoare acestui Iaz al Morilor şi din punct de vedere economic, dar şi din punct de vedere al atracţiei. Acesta poate fi şi o armă împotriva schimbărilor climatice, pentru că vom face multe lucruri de acest fel, cu copaci, cu apă, vom putea face irigaţii pe circa 2.000 de hectare”, a spus primarul Constantin Toma.

La rândul său, preşe­din­tele organizaţiei judeţene a Partidului Social Democrat, senatorul Lucian Romaş­canu, a afirmat că este mândru că PSD Buzău a promovat ,,un primar cum Buzăul nu a mai avut de mult timp”: ,,Vreau doar să vă spun că şi astăzi sunt foarte bucuros şi foarte mândru în acelaşi timp. Una dintre misiunile importante ale unui partid politic este să promoveze oameni importanţi, oameni competenţi, care să ducă atât comunităţile, cât şi ţara, înainte. Şi sunt foarte bucuros şi mândru că am reuşit să promovăm, prin domnul Toma,  un primar cum Buzăul nu a mai avut de mult timp, de foarte mult. Iar faptul că astăzi suntem la nici nu ştiu a câta inaugurare ar trebui să ne umple pe toţi de mândrie şi să vedem că viitorul chiar sună bine pentru Buzău (…) Îl felicit pe domnul Toma!”, a spus Romaş­canu.

Valoarea totală a lucră­rilor de pe strada Frăsinet se ridică la aproape un milion de euro, sumă obţinută de municipalitate printr-un credit bancar. Primarul Constantin Toma a anunţat că Primăria pregă­teşte alte două proiecte în zonă: o parcare subterană şi extindere a parcului până în imediata vecinătate a blocurilor din cartierul Micro III.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker