Educație

FOTO / Formare europeană pentru cadre didactice ale Școlii nr. 7 din Buzău

În perioada 23-27 aprilie, patru cadre didactice  din cadrul Școlii Gimnaziale nr. 7 Buzău  au participat la cursurile „Make technology your friend! – Using ICT to engage students in the modern classroom și Online school” din cadrul mobilității de formare din cadrul Acreditării Erasmus+ în domeniul Educației Școlare, proiect cu număr de referință 2023-1-RO01-KA121-SCH-000125645. Este vorba despre cursul organizat de Asociația Edu2grow, Portugalia, în Caldas da Rainha, Portugalia, la care au participat trei profesori pentru învățământul primar –  respectiv Alice Capmare, Adrian Popa și Cristina Claudia Tacu – și profesorul de Limba Engleză Alice Tudose. Lor li s-au adăugat cadre didactice din Portugalia, Spania, Grecia, Italia, Lituania și România. Cadrele participante au avut prilejul de a schimba idei, de a cunoaște sisteme de învățământ din alte țări, de a stabili viitoare parteneriate.

Ce au experimentat cadrele didactice buzoiene

În cadrul cursului, profesorii buzoieni au parcurs module care s-au referit la: instrumente de incluziune, instrumente online stereotipuri și prejudecăți, identificarea și prevenirea hărțuirii cibernetice, podcast-uri și înregistrări audio în utilizare online, colaborare online, povești digitale în educație, bloguri, site-uri web: utilizări și potențial de învățare, proiectarea unui blog, site web, explorarea peisajului urban.

Experiențele și informațiile obținute în acest proiect îi ajută pe profesorii Școlii Nr. 7 la  dezvoltarea competențelor privind aplicarea activităților și a tehnicilor de educație nonformală în diferite contexte formale pentru a încuraja incluziunea și la realizarea unui schimb de bune practici și transfer de cunoștințe și metode între diferite culturi, în ceea ce privește abordările incluzive. De asemenea, experiența internațională în domeniul educațional pe care au avut-o îi ajută să își dezvolte și competențele TIC privind aplicarea tehnologiei în diferite contexte educaționale pentru a îmbunătăți motivația elevilor. Nu în ultimul rând, ei vor contribui la crearea de resurse educaționale deschise.

În cadrul atelierelor de lucru cele patru cadre didactice ale Școlii Nr. 7 au  pus în practică diverse aplicații digitale, explorând platforme de lucru precum: magicschool.ai, canva, firefly.adobe, quizizz. „Pe parcursul cursului, echipa școlii noastre a participat la prezentări, activități de învățare colaborativă online, exemple de bune practici împărtășite de cursanți, realizarea de proiecte audio/video, podcast-uri, povești digitale pentru facilitarea incluziunii folosind diverse aplicații și instrumente digitale. Cu ajutorul acestora urmărim să venim în ajutorul elevilor cu metode nonformale în procesul învățării. Alături de formatorii cursului și participanții din diverse țări, am descoperit că interculturalitatea poate uni și dezvolta parteneriate în domeniul educației de viitor”, a declarat Cristina Tacu.

Aceștia consideră că Programul Erasmus+ le-a oferit nu doar cunoștințe despre domeniul digital, ci și o perspectivă globală mai largă asupra lumii digitale pentru viitor. „Prin intermediul acestui program, am avut ocazia să interacționăm cu profesioniști din diverse țări, să învățăm despre cele mai noi tendințe și inovații în tehnologie și să dezvoltăm abilități esențiale pentru a naviga în lumea digitală în continuă schimbare. De asemenea, ne-a deschis orizonturi culturale și profesionale, oferindu-ne o înțelegere mai profundă a diversității și a colaborării internaționale în era digitală”, a mai declarat Cristina Tacu, cadru didactic al Școlii Nr. 7 Buzău.

Articole similare