Cultură

VIDEO | Folkistul râmnicean Dan Manciulea, invitat la „Primăvara poeților”

Dan Manciulea, folkistul râmnicean care „debutează” de 30 de ani încoace cu fiecare spectacol, pentru că se simte de fiecare dată ca la cel dintâi, adică emoționat și plin de căldură – unii spunând că i s-ar trage de la profesia pe care a avut-o, respectiv 25 de ani pompier -, a fost invitat de directorul Bibliotecii Județene „Vasile Voiculescu”, Sorin Bulacu, la „Primăvara poeților”. Invitația i-a fost făcută la evenimentul cultural de dublă lansare de carte organizat de Biblioteca Județeană „Vasile Voiculescu” pentru poeții râmniceni Nicolai Tăicuțu și Sorin Călin. Dan Manciulea a însoțit poezia cu melodiile sale folck, care au creat o atmosferă deosebită propice rostirii versurilor, lucru pe care l-a și făcut, spre bucuria publicului, poetul Nicolai Tăicuțu. El a cântat câteva melodii, printre care și melodia „Azi am vorbit cu inima mea”, pe versurile poetului și jurnalistului Viorel Ilișoi, melodie despre care Dan Manciulea povestește că a avut surpriza „să fie difuzată la Radio România actualități din prima”.

Dan Manciulea este fost ofițer de pompieri, la care pasiunea pentru muzica folk și rock a învins, transformând timpul liber în muzică, pe care a inclus-o în câteva albume, două fiind cu „Forțele de muncă”. El oferă publicului cele două fețe ale muzicii folk: cea romantică și sentimentală și pe cea de angajament social și de protest, îmbinând lirica folkului cu umorul fin în povești personale care merită ascultate, dar și fredonate.

El este câștigător al Trofeului „Om bun”, în 1994, și al multor alte premii, compozitor, participant neobosit la festivaluri de creație muzicală, textier, orchestrator, producător muzical, om de studio. A colaborat cu nenumărați artiști cum sunt Maria Gheorghiu, Zoia Alecu, Ștefan Mardale, Daniel Iancu, Dana Florian. Și pentru că a făcut un drum atât de lung împreună cu muzica, anul acesta își dorește să lanseze un album „best of”. Despre acest proiect, Dan Manciulea spune: „Anul acesta împlinesc 30 de ani de când am câștigat Trofeul Festivalului Național de Muzică Folk <OM BUN> și voi sărbători acest eveniment prin lansarea unui album de best of, care se va numi <Ce-i mai bun>, dar și al patrulea album de studio <Aripi înlăuntru>”. Vestea a fost dată de acesta pe contul de socializare abia recuperat după ce aproape doi ani a fost închis.

Articole similare