marți, 22 septembrie 2020

FOTO | Florin Menzopol, „unul dintre pictorii pentru care culoarea este regina pânzei”

Peste 25 de lucrări semnate Florin Menzopol au fost prezentate publicului în cadrul unei ample expoziții vernisată luni, 2 septembrie, la Muzeul Județean. Cunoscutul artist a selectat lucrări din mai multe cicluri, pe care acesta le-a reluat de-a lungul timpului: „Bizantină”, „După-amiaza unui faun”, „Scaunul ­spa­niol”, „Forma norilor”, „Grădina Mavrului” și „Abisal”.

Considerat unul dintre cei mai titrați artiști plastici buzoieni, Menzopol a avut alături, în cadrul vernisajului, pe istoricul de artă Doina Mândru, care a subliniat compozițiile ce impresionează prin culoare.

„Avem de a face cu unul dintre pictorii pentru care culoarea este regina pânzei. Compoziția este dată de impulsurile lăuntrice ale cuvântului, de aceea ea este liberă și, de fiecare dată, dominantă sau dictată de un principiu muzical, o pulsație interioară care construiește imaginea. Ea transmite de fapt o stare, iar starea lăuntrică se face vizibilă”, a declarat istoricul de artă Doina Mândru.

Expoziția lui Florin Menzopol poate fi vizitată în Sala de expoziții temporare a Muzeului Județean, până pe 22 septembrie.

„Artistul reușește să atragă atenția mai ales prin cromatică, dar cromatica lui nu este una de stil romantic. Ea are foarte multe semne. Aceste semne par elucubrante, dar ele au o logică a lor. Dacă stai în fața unui tablou al lui Florin Menzopol mai mult timp, după o perioadă începi să îi găsești sensul și atunci vezi cât de adânc a fost demersul artistului și vei avea un respect și mai mare pentru el”, a declarat buzoia­nul Bebe Țânțăreanu.

Florin Menzopol a mărturisit că a lucrat la această expoziție, pe care o consideră un altfel de autoportret, pe parcursul unui an întreg.

„Această selecție m-a solicitat foarte mult. Am schimbat de multe ori lista lucrărilor și până la urmă cred că am nimerit-o. Îmi place cum a ieșit expoziția și cred că ea transmite ceva, iar asta e foarte bine”, a declarat Florin Menzopol.

loading...
error: Content is protected !!