miercuri, 28 octombrie 2020

FOTO | Florin Menzopol, expoziție personală de amploare la Academia de Studii Economice București

Unul dintre cei mai titrați artiști plastici buzoie­ni, Florin Menzopol, prezintă pe 27 martie, de la ora 18,00, la Academia de Studii Economice (ASE) București o amplă expoziție personală de pictură.

Expoziția face parte din Proiectul „Pictorii ASE-ului-”, al cărui coordonator este prof. dr. Florentin Gabriel Niculescu, proiect sprijinit, cu consecvență de-a lungul anilor, de către pictorul Viorel Mărginean și de către regretatul critic de artă Dan Hăulică, și a reușit să aducă în prim planul artei contemporane, a specialiștilor, dar și a studenților, a cadrelor didactice din ASE și din alte universități, personalități marcante ale artelor plastice românești care în creația lor cercetează natura, pătrunși de sentimentul laic și religios.

Menzopol va expune la ASE 40 de lucrări de pictură. La vernisaj vor fi prezenți studenți și foști colegi de facultate ai artistului plastic buzoian. Evenimentul va fi prezentat de istoricul de artă Doina Mândru.

„Acest eveniment vine ca urmare a unei inițiative mai vechi a regretatului critic de artă Dan Hăulică. Prin anii ‘70 se obișnuia să se organizeze la ASE o serie de expoziții de pictură și sculptură. Acum, profesorul Florentin Gabriel Niculescu a reluat această inițiativă și a transformat-o într-un fel de educație artistică a studenților”, a declarat Florin Menzopol.

„Este pentru prima dată când expun în fața studenților”

Expoziția buzoianului va fi deschisă la etajele I și II ale facultății bucureștene timp de o lună, urmând ca, ulterior, să fie mutată la Facultatea Politehnică și, probabil, și în cadrul altei universități din Capitală.

„Îmi aduc aminte că în anii ‘70 au expus aici o serie de mari artiști plastici, cei din avangarda artei românești, precum Paul Neagu. După expoziția mea, la ASE urmează să expună un alt fost coleg de facultate, pictorul Ion Grigorescu”, mai spune Florin Menzopol.

Selecția celor 40 de lucrări a fost făcută dintre cele recente ale pictorului buzoian, realizate în ultimii doi-, trei ani.

„Voi expune câteva lucrări din ciclul Abisal, de mari dimensiuni, câteva lucrări din ciclul mai nou, Draperie, o serie de lucrări de dimensiuni mai mici, pe care le-am denumit Comentarii Plastice. Este vorba despre lucrări precum <Teatrul Popular>, <După-amiaza unui faun>, <Animalul marin> sau <Înger albastru>. Vor mai fi prezente în expoziție o serie de compoziții abstracte. Pentru mine, această expoziție este o mare bucurie pentru că nu am mai expus de mult în București. De asemenea, este o bucurie, pentru că este pentru prima dată când publicul va fi compus din studenți. Toate lucrările urmează un drum foarte clar: culoare și luminozitate, care sper să transmită un sentiment de visare și pace”, a mai declarat Florin Menzopol.

loading...
error: Content is protected !!