Educație

FOTO / Extraordinara poveste a unui fost elev al Școlii de Meșteșuguri „Zestrea Bisoceană”

Daniel Dobroiu duce mai departe tradiția

Zestrea Bisoceană țese noi și noi povești despre tradițiile acestor locuri și implică în ele comunitatea, dar mai ales tinerii. Una dintre aceste povești extraordinare a fost scrisă împreună cu un tânăr în vârstă de 20 de ani, în prezent student în primul an la Universitatea Tehnică de Construcții București, care s-a remarcat prin priceperea sa în meșteșugurile tradiționale românești. Cu o pasiune ferventă pentru tradiții, Daniel și-a început parcursul în lumea meșteșugurilor cu țesutul, opincăritul și cusutul, de la semne de carte până la confecționarea iilor și a brâielor la Școala de Meșteșuguri „Zestrea Bisoceană”, sub îndrumarea Aurei Cășaru, în urmă cu mai mulți ani.

Daniel Dobroiu, elev al Școlii de Meșteșuguri „Zestrea Bisoceană”, a câștigat premiul I la categoria cusut, la Olimpiada Națională de Meșteșuguri, în 2017. „Era în 2017 când, timp de un an de zile, am început Școala de Meșteșuguri cu șase copii din Bisoca, cu care lucram săptămânal. Până atunci făcusem, anual,  această școală, doar pe timpul vacanțelor de vară. Era cunoscută drept Școala de Meșteșuguri <Zestrea Bisoceană>, la care participau 10-15 copii din comunitate. Dar obiectivul în 2017 a fost participarea la olimpiadă. Și iată că, după un an de muncă intensă, în 2018 unul din copiii noștri a fost selectat pentru participarea la faza națională. Pentru că toți șase copii munciseră un an de zile, am mers împreună la Sibiu pentru câteva zile, într-o excursie de poveste. Aura Cășaru (profesorul școlii) și cu Daniel Dobroiu au rămas însă pentru participarea la competiție, de unde s-au întors cu premiul întâi”, este povestea relatată pe pagina organizației buzoiene.

El nu a uitat aventura sa în lumea satului și a tradițiilor de la Zestrea Bisoceană și s-a întors acasă în week-end pentru a participa la evenimentul „Meșteșuguri și Tradiții Bisocene” în Grădina Pensiunii Poiana Mărului din Bisoca. Este vorba despre evenimentul organizat de prietenii Asociației Zestrea Bisoceană, de la  Pensiunea Poiana Mărului, care au expus  o parte din expoziția dedicată „Cămășii în broci”. Daniel a reprezentat comuna Bisoca în diverse evenimente culturale de prestigiu, inclusiv la Muzeul Satului din București și la Focșani în 2018, prezentând cu mândrie ia cusută integral de el. La Muzeul ASTRA din Sibiu, s-a întors cu un atelier de opincărit, demonstrând îndemânarea și talentul său în acest meșteșug tradițional. De-a lungul timpului,  Daniel a participat la mai multe evenimente organizate în județul Buzău, prezentând diverse meșteșuguri și împărtășindu-și cunoștințele și pasiunea pentru tradițiile românești. Prin dedicarea sa față de meșteșugurile tradiționale și prin talentul său impresionant, Daniel aduce o contribuție deosebită la promovarea și conservarea patrimoniului cultural al României.

Articole similare