Cultură

FOTO | Emil Ciubotaru, pictorul buzoian cu slăbiciune pentru Cluj

Fără să aibă o temă anume, cu primăvara în suflet și culorile ei  pe pânză, pictorul Emil Ciubotaru împărtășește buzoienilor la Galeriile de Artă o poveste cu totul aparte, pentru că, spune el, „povestea este în fiecare lucrare”. Este vorba despre cele 51 de  lucrări – picturi reprezentând flori, natură statică, Veneții, peisaje cu ape și multe peisaje cu pădure -, ce fac parte din expoziția intitulată „Pași pe alei cromatice”. Ea a fost vernisată în prezența președintelui Consiliului Județean Buzău, Petre Emanoil Neagu, și a reprezentantului Centrului Județean de Cultură și Artă Buzău, Raul Gâlmeanu.

Cei care vor trece pragul acestei expoziții, deschisă până pe 27 martie, vor vedea altceva decât artă contemporană modernă. „Vor vedea artă clasică, care se duce către impresionism; impresionismul romantic în care se încadrează ceea ce fac eu. Am în expoziție și patru lucrări abstracte, într-o tehnică deosebită. Patru lucrări atipice, deosebite față de tema impresionistă a expoziției. Buzoienii nu au nimic de pierdut și îi îndemn să vină să vadă, să zăbovească în fața lucrărilor”, spune pictorul.

Emil Ciubotaru

Economist la bază, Emil Ciubotaru și-a descoperit pasiunea de a picta încă din copilărie și a reușit să facă din ea un mod de viață, pentru că astăzi îi asigură traiul de zi cu zi. De aceea, expoziția este cu vânzare. Este pictor amator și și-a deschis un atelier în spatele Drăgăicii, pe care nu îl folosește pe timpul iernii din cauza temperaturii scăzute. Nu își permite însă să piardă niciun moment, așa că lucrează și iarna acasă, în una dintre camerele special amenajate ale apartamentului. Lucrează intens, așa se face că lucrările expuse pe simezele buzoiene, pentru a doua oară acum în expoziție personală, sunt realizate în ultimile luni. „Sunt 51 de lucrări realizate în decurs de câteva luni. Nu am altă ocupație. Din asta trăiesc și asta fac de dimineața până seara și în week-end-uri uneori”, spune artistul plastic buzoian. Merge în natură, pentru că cele mai multe lucrări de aici sunt inspirate, și apoi se întoarce în atelier să lucreze, așa cum procedează majoritatea artiștilor plastici. „Uneori merg în natură observ, iau schițe, tușe, și apoi finalizez lucrarea în atelier, unde lumina se schimbă”, spune Emil, care mărturisește că ideile vin în timp ce se află în fața șevaletului: „Te trezești dimineața, te așezi în fața pânzei, și vezi cu ochii minții cam ce vrei să fie acolo”.

Primii pași concreți înspre pictură i-a făcut în copilărie. Ca orice copil, a început să deseneze pe la cinci ani, având model pe tatăl său. Mai târziu, peste ani a urmat Școala Populară de artă, la Buzău. „Acolo am mers să învăț despre perspectivă, distanțe, proporții; toate lucrurile acelea de bază pe care care le-am aplicat; stilul mi l-am format lucrând. Stilul se formează lucrând. Am încercat să reproduc mai întâi și lucrări ale marilor maeștri. Toți am făcut acest lucru; dar stilul se formează lucrând foarte mult”, își amintește începuturile artistice.

Dacă în Buzău se află abia la a doua expoziție personală, aproape că a pierdut numărul celor pe care le-a organizat în Cluj-Napoca. „În Buzău este a doua expoziție personală, dar, de-a lungul timpului, am făcut zeci de expoziții personale. Numai la Cluj am făcut, în ultimii șase ani, zece expoziții personale. La Cluj mi s-a creat oportunitatea de a expune. Am fost invitat să fac lucrul acesta, și cei de acolo au rezonat cu mine și, din acel moment, am devenit o prezență constantă. Am niște perioade care îmi sunt alocate în anumite locații de expunere din Cluj. De exemplu, este un  festival în octombrie. În fiecare an merg  în perioada festivalului și realizez o expoziție în foaierul Filarmonicii”, afirmă Emil Ciubotaru.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker