Educație

FOTO | Ei sunt copiii de 10 la Evaluarea Națională

Nouă absolvenți de clasa a VIII-a au obținut media 10,00 la Evaluarea Națională. Ei provin de la Colegiul Național „B.P. Hasdeu” (2), Școala Gimnazială „Aviator Mircea T. Bădulescu” (2), Școala Gimnazială nr. 11 (2), Școala Gimnazială nr. 1 Rm. Sărat (2) și Colegiul Național Pedagogic „Spiru Haret”.

Cea mai mică notă (1,27) aparține unui absolvent al Școlii Gimnaziale „Dr. Ilie Pavel” Rm. Sărat. Opt absolvenți s-au prezentat doar la una dintre cele două probe, șapte la Română și unul la Matematică. Per total, în județ s-au înregistrat 164 absenți la ambele probe.

2.671 candidați din 3.391 înscriși au obținut medii peste 5,00, ceea ce înseamnă un procent de 79 la sută. Dacă este să ne raportăm la numărul de elevi care s-au prezentat la ambele probe, procentul crește la 83 la sută.

„Maximă absolută” în ultimii zece ani

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat, joi, cu puțin timp înainte de afișarea rezultatelor pe portalul www.edu.ro, că peste 82 la sută dintre elevii de clasa a VIII-a care au susținut Evaluarea Națională 2022 au luat medii peste 5, aceasta fiind „o maximă absolută”  în ultimii zece ani: 82,3 la sută dintre elevii de clasa a VIII-a care au susținut Evaluarea Națională 2022 au obținut medii peste 5. Este vorba despre 122.166 de elevi cu medii peste 5 înainte de contestații, din cei 144.494 de copii care au susținut Evaluarea Națională 2022. În total, s-au înscris la examen 155.561 de copii, mult mai mult față de anii trecuți. La limba română, 85,9 la sută au luat nota peste 5 la Evaluarea Națională 2022, iar la matematică – 77,5 la sută.

Cel mai mic procent al elevilor cu medii peste 5 la Evaluarea Națională 2022 a fost în județul Teleorman – 71,8  la sută. La polul opus, cu cel mai mare procent, este Cluj – 92,7 la sută, urmat de București și Brăila.

Opt  dintre cei nouă elevi de zece merg la Hasdeu

Admiterea la liceu 2022 se face în funcție de media fiecărui elev, care se calculează ca medie ponderată între media generală la Evaluarea Națională (80%) și media generală de absolvire a claselor V- VIII (20%). Elevii vor fi repartizați în mod descrescător, în funcție de media de admitere și de opțiunile trecute pe fișa de înscriere. Nouă dintre elevi, adică cei care au trecut cu media 10 examenul de Evaluare Națională, sunt în postura de a alege fără emoții liceul pe care doresc să îl urmeze.

Așa cum s-a întâmplat în fiecare an,  cei mai mulți dintre cei cu nota 10 vor alege ca în următorii patru ani să își dezvolte abilitățile și să își stabilească opțiunile în privința carierei în Colegiul Național „B. P. Hasdeu”. Sunt copii care au absolvit gimnaziul cu medii foarte mari și sunt obișnuiți cu performanța; doar pandemia a stat în calea lor în a obține mult mai multe rezultate la olimpiade județene și naționale decât au deja în portofoliu. Este vorba despre copii care au învățat constant, care și-au gestionat timpul și resursele, unii dintre ei reușind să încheie cele opt clase din postura de șef de promoție.

Potrivit celor declarate pentru ziarul OPINIA, cei mai mulți dintre copiii cu media 10 la Evaluarea Națională vor deveni colegi de liceu începând din toamnă, la Colegiul Hasdeu, majoritatea opțiunilor fiind pentru profilul matematică-informatică. Cei nouă copii de zece sunt:

Teodora Chiței
Colegiul Național „B.P. Hasdeu”, șef de promoție

„Sunt fericită! La liceu o să rămân la Colegiul Național «B. P. Hasdeu», pentru că aici mi-am dorit să fiu de la bun început. Am fost la Ziua Porților Deschise și am vizitat cluburile Hasdeului; aici au prezentat activitățile care urmau să fie puse în practică și mi-au atras atenția. Mi-aș dori să mă înscriu la «Interact», dar și la Clubul de fotografie, pentru că fotografia este una dintre  pasiunile mele și aș vrea să continui cu aceasta. De asemenea, învăț limbile străine cu drag. Am participat la concursurile de engleză și am fost și la Olimpiada de Franceză. M-am împăcat cu ele.

Mi-aș dori însă să merg mai departe la secția «Mate-Info bilingv» a colegiului, pentru că matematica mi-a plăcut încă de la început; am fost întotdeauna sigură pe ea, dar îmi place și să citesc și să mă relaxez cu o carte bună. Gimnaziul a fost pentru mine ca o poveste. Ne-am simțit cu toții bine. A fost ca o familie, un întreg și nu a fost greu. În fiecare an am fost în tabere împreună; chiar și în vara aceasta n-am renunțat la obiceiurile noastre și o să mergem din nou în tabără”.

Ioana-Alexia Vlad
Colegiul Național „B.P. Hasdeu”

„Acum mă simt ușurată că s-a încheiat cu examenele; a fost destul de ușor, dar pot să spun că dintre cele două materii, Româna și Matematica, îmi place mai mult Matematica. De aceea, aș vrea să merg pe un profil de «Matematică-Informatică» sau de «Bio-chimie»; înclin către secția de «Matematică-Informatică», la C.N. «B. P. Hasdeu». Îmi place foarte mult și Limba engleză. Visul meu, din copilărie este să devin arhitect și cred că o să continui, pentru că din această cauză îmi doresc să ajung la secția «Mate-Info»; acolo e mai multă matematică și aș avea o șansă mai mare să îmi realizez visul. Când merg în excursii, îmi place să observ casele, arhitectura lor, cum sunt construite, structura lor. Le am în memorie pe toate, dar îmi place să le și desenez. Am exersat desenul la Muzeu și am făcut cursuri speciale  de desen și pictură.

De ziua porților deschise organizate de Colegiu am mers și eu, pentru că e un liceu foarte frumos. Gimnaziul în Hasdeu a fost unul normal, chiar dacă foarte mulți prieteni de-ai mei, care nu sunt la Hasdeu, au zis când am intrat că o să fie mai greu aici. Din punctul meu de vedere, s-au înșelat, pentru că am avut la fel de mult timp liber cum au avut și ceilalți. A fost cum trebuia să fie, extraordinar. Cu colegii – unii dintre ei și viitori colegi de clasă la liceu -, am fost în tabere, în excursii și s-au legat relații foarte frumoase de prietenie”. 

Anca Maria Oprea
Școala nr. 1 („Căpitan Aviator Mircea T. Bădulescu”), șef de promoție

„Examenul de Evaluare Națională a avut un nivel mediu de dificultate, dar necesita atenție. Mie îmi plac ambele materii de examen, și Româna și Matematica. Le-am învățat în timp, pentru că mi-au plăcut, nu am învățat că trebuia să dau examen. Aș vrea să merg mai departe la C.N. «B.P. Hasdeu», la  «Științele naturii», iar mai târziu voi merge către Medicină ori către Aviație. Îmi plac, însă, și Biologia și Chimia, materiile care sunt predate la profilul ales. Am fost la Ziua Porților Deschise la acest Colegiu și m-au captivat foarte mult Cluburile de debate, de robotică și cel de teatru. Îmi mai place să dansez și îmi mai plac limbile străine; sunt o persoană activă și nu îmi place să stau pe loc. Am mers la concursuri încă din clasa a V-a. În clasa a VI-a trebuia să merg la Olimpiada Națională de Geografie, însă, din cauza pandemiei, nu s-a mai ținut. Le mulțumesc profesorilor din Școala nr. 1 pentru că m-au susținut întotdeauna și, la orice întrebare pe care am avut-o, întotdeauna mi-au dat răspuns. Am învățat constant de-a lungul anilor și știam ce trebuie să fac”.

Ștefania Nechita
Școala nr. 1 („Căpitan Aviator Mircea T. Bădulescu”), șef de promoție

„Aflarea rezultatului m-a bucurat, dar nu a fost o surpriză, deoarece acesta a fost scopul meu pe parcursul anilor de școală de până acum. Nu am vrut ca nota să fie o problemă în alegerea pe care o am de făcut. Nu aș fi putut să reușesc, însă, fără ajutorul lui Dumnezeu și al părinților și profesorilor mei. Voi continua să fac sport de performanță și să învăț cât mai mult în toate domeniile. Sper să am parte de profesori înțelegători în continuare, ca să pot să fac tot ce mi-am propus la potențialul meu maxim. Sunt convinsă că orice copil poate face la fel, dacă își dorește într-adevăr!”.

 

Radiana Pârvu
Școala Gimnazială nr. 1 Râmnicu Sărat

„Sunt foarte bucuroasă; când am introdus codul am avut emoții, însă când am văzut rezultatul am fost foarte bucuroasă. Subiectele au fost ușoare la Evaluarea Națională. La Limba Română mi s-a părut destul de ușor. Compunerea pe care am avut-o de scris a fost ușoară, fiecare copil ar fi putut să scrie câte ceva. La legătura comună mi s-a părut că este bine relația dintre animal și om și este un subiect OK pentru noi, copiii, iar la matematică problema 4 a fost un pic mai dificilă. Eu am găsit o soluție să o rezolv. În rest, subiectele au fost medii, puteau fi rezolvate. O să merg mai departe la Colegiul «Alexandru Vlahuță» din Râmnicu Sărat, profilul «Mate-Info». Îmi place matematica. Sunt atrasă și de informatică. Îmi place să lucrez pe calculator și aceasta este opțiunea mea. La facultate nu m-am gândit încă. Am fost în clasa a V-a la Olimpiada de Matematică și nu a fost un succes foarte mare, dar nu m-am descurajat. Am continuat să învăț la Matematică și rezultatele s-au văzut acum. Îmi  mai place să cânt la chitară, să petrec  timpul cu familia și să ascult muzică”.

Mihail Drăgan
Școala nr. 11 Buzău

„Sunt foarte bucuros că am reușit să obțin nota asta. Mai departe îmi doresc să intru la C.N. «B. P. Hasdeu», profil real, la secția «Mate-Info bilingv». Întotdeauna mi-a plăcut Matematica și rezultatul mă determină să iau această decizie, pentru că la profilul ales, la Hasdeu, s-a intrat cu cea mai mare medie anul trecut; dar, în principal, alegerea profilului am făcut-o pentru că îmi place matematica. Îmi mai plac și alte materii. Printre materiile preferate se află Istoria, Geografia, Fizica. Este posibilă și varianta ca în liceu să îmi descopăr mai multe abilități, dar plănuiesc ca la facultate să merg în direcția aceasta, spre Informatică. Școala nr. 11 își merită renumele pe care îl are, așa cum a și dovedit-o astăzi; și profesorii sunt foarte buni, pentru că parte din meritul de a fi luat media 10 o au și profesorii. Dumnealor m-au îndrumat, m-au încurajat, au fost alături de mine când au văzut că uneori «mai scârțâiam» la unele materii”.

Ana-Maria Mocanu
Colegiul  Național Pedagogic „Spiru Haret”

„Am învățat destul de mult anul acesta și a meritat. Vreau să merg la Colegiul Național «B. P. Hasdeu» la secția «Filologie bilingv», pentru că mereu mi-a plăcut engleza foarte mult. De la începutul clasei a VIII-a am fost hotărâtă pe profilul acesta. Pe parcursul gimnaziului am avut foarte mult susținerea doamnelor de Limba Română și de Matematică. Au fost mereu alături de mine. M-au îndrumat când mai aveam de repetat ceva sau mi-au spus când mă descurcam bine la alte lucruri și sfaturile lor m-au ajutat. Pasiunea pentru  Limba engleză mi-a format-o și doamna profesoară Diana Georgescu,  pentru că ne făcea să ne placă ora de Limba engleză nu numai informațiile pe care ni le preda. Anul acesta am mers la olimpiada de Limba franceză și am obținut 90 de puncte, dar pentru mine limba engleză a fost mereu pe primul loc. La început mă gândeam să merg pe pedagogie, dar probele de aptitudini s-au suprapus și am decis să merg pe engleză și în viitor mă văd ca profesoară de Limba engleză. Mă atrage ideea de a lucra în învățământ, cu copiii”.

Bianca Alexia Ifrim
Școala Gimnazială nr. 1 Râmnicu Sărat

„Mă așteptam să iau o notă destul de mare la Matematică, întrucât am rezolvat tot ceea ce era de rezolvat și am redactat așa cum trebuie. Însă am fost surprinsă că am luat la Limba română nota 10. Acum sunt foarte fericită că mă aflu în această postură de a fi printre primii din județ. Româna nu este punctul meu forte. La matematică lucrez cu drag. Aș dori să urmez cursurile Colegiului Național «B. P. Hasdeu» la profilul «Mate-Info bilingv engleză». Matematica este prioritară pentru mine încă din școala primară, când doamna învățătoare, Săndica Maxim, era foarte pasionată de matematică și mi-a insuflat și mie această pasiune. În clasa a VIII-a am făcut Matematica cu doamna Ana Maria Florea și în primii ani de gimnaziu cu doamna  Valerica Roșu. Pe mine mă pasionează foarte mult și domeniul Astronomiei și Astrofizicii, însă îmi place foarte mult și Informatica și mă văd cumva urmând o carieră în domeniul informaticii, ingineriei software”.

Irina Maria Alexandru
Școala nr. 11 Buzău, șef de promoție

„Sunt fericită! Nu a fost dificil examenul, dar am avut multe emoții la Limba Română, pentru că există un pic mai multă subiectivitate. Îmi doresc să merg la secția «Mate-Info», la Colegiul Național «B. P. Hasdeu». Îmi place matematica, dar și Limba română, materie la care am participat și la olimpiade. Îmi mai place foarte mult muzica și pentru că a venit vara și vacanța îmi voi face timp și pentru această pasiune. În gimnaziu am avut colegi foarte buni și profesori foarte buni și am fost cu toții norocoși. Am fost într-o clasă foarte bună cu copii talentați și deștepți și cred că o să-i am  pe foarte mulți dintre ei colegi  și la Hasdeu”.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker