Cultură

FOTO | Descoperire spectaculoasă făcută de un buzoian cu detectorul de metale la Sătuc

Descoperire arheolo­gică impresionantă făcută de un buzoian cu ajutorul detectorului de metale. Dragoș Băescu, un detectorist amator care iese în zilele libere împreună cu soția și cu cei doi copii, a descoperit pe dealurile de la Sătuc, cu un detector de metale, două morminte ce ar putea fi celtice și un tezaur compus din 19 monede romane republicane, cel mai probabil din argint. Din tezaur mai fac parte o fibulă, un cercel și o brățară din același material.

Descoperirile au fost predate Muzeului Județean care a declarat zona protejată istoric, fiind interzis acum accesul cu detectoare de metale. Cele două morminte pot reprezenta o dovadă că popoarele celtice au existat pe actualul teritoriu al Buzăului, lucru neștiut până acum. De asemenea, potrivit informațiilor neoficiale, o monedă romană republicană poate valora peste 3.000 de dolari, informația nefiind însă confirmată de reprezentanții Muzeului Județean.

„Aștept recompensa după evaluarea tezaurului”

„Este vorba despre trei descoperiri, cea mai recentă fiind de acum două săp­tămâni. Prima a fost în luna mai, un mormânt celtic, apoi am găsit un tezaur format din 19 monede republicane, și acum două săptămâni am mai găsit un mormânt celtic. Am făcut această descoperire cu un detector de metale și am luat legătura cu cei de la Muzeul Județean de fiecare dată. Am mers cu cei de la muzeu, ei au făcut săpă­turile complete. Toate descoperirile au fost făcute pe o rază de câteva sute de metri. Practic, am căutat cu detectorul orice puteam găsi, monede, orice”, a declarat pentru OPINIA Dragoș Băescu.

Buzoianul urmează să primească o recompensă pentru tezaurul pe care l-a predat Muzeului Județean, asta dacă evaluatorii vor confirma valoarea obiec­telor.

„Am donat tot ce am descoperit pentru că doar cei de la Muzeul Județean sunt în măsură să facă săpături și să măsoare. Tezaurul l-am ridicat eu și l-am dus la muzeu. S-a făcut un proces verbal și un ­do­cument referitor la recompensa mea, care va veni abia după ce se va face evaluarea obiectelor”, a mai declarat Dragoș Băescu.

Războinic ars pe rug cu tot cu arme – „Sunt primele astfel de morminte descoperite la Buzău” 

În mormântul desco­perit cu detectorul de ­me­tale, au fost găsite rămășițe din trupul unui războinic. Conform obiceiurilor ritualice din acele vremuri, războinicul a fost ars pe rug, împreună cu armele sale. Atât spada, introdusă în teacă, împreună cu sulița și cu scutul, au fost distruse intenționat pentru a nu mai putea fi folosite de un alt războinic.

Chiar dacă nu exclud va­ri­anta ca aceste mor­minte să fie celtice, re­prezentanții Muzeului Ju­dețean spun că acest lucru nu poate fi probat științific din cauza incinerării care face imposibilă o analiză științifică concludentă.

„Este o descoperire foarte valoroasă, fiind vorba despre morminte din secolul II înainte de Hristos. Ele sunt atribuite perioadei dacice fără doar și poate. Sunt morminte de incinerație pe care le găsim în zona Transilvaniei și pe linia Dunării, în zona Olteniei. Acestea sunt însă primele descoperite la Buzău. Astfel, ele demonstrează acum și o posibilă prezență efectivă la noi a unor astfel de populații  care erau considerate din importuri celtice. Totuși, noi ne ferim să le numim celtice, pentru că nu există posibilitatea de a demonstra asta. Nu există decât fragmente carbonizate de oase în urma incinerării. Asta înseamnă că nu se pot face multe analize pe ele. Dar ca ritual și obiceiuri ne putem duce cu gândul în zona po­pulațiilor celtice”, a declarat directorul Muzeului Ju­dețean, Daniel Costache.

Potrivit aceleiași surse, tezaurul descoperit de buzoian s-ar încadra în aceeași perioadă. Chiar dacă în momentul de față nu există dovezi care ar pune des­coperirea de la Sătuc în legătură cu cele de la Cetatea Cârlomănești, arheologii spun că o asemenea legătură nu este totuși exclusă.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker