Cultură

FOTO / De la Protecția Civilă la Galeriile de Artă

Nepot al scriitorui buzoian Nicolae Peneș, șef al Inspectoratului de Protecție Civilă al Județului Buzău până în anul 2001, când s-a pensionat și a trecut în rezervă, Marian Peneș a venit la acest început de toamnă în fața publicului la Galeriile din cadrul Centrului Județean de Cultură și Artă Buzău cu o expoziție personală de sculptură și pictură, intitulată „Natura în sinteze”. Este o expoziție amplă, care vorbește despre un portofoliu valoros de lucrări de artă rezultate în urma celor 30 de ani de experimentări  artistice, un „spectacol vizual legat de inimă și suflet”, cum a numit-o artistul plastic Gheorghe Ciobanu, decanul de vârstă al Uniunii Artiștilor Plastici Buzău, personalitate a vieții culturale buzoiene, cetățean de onoare al municipiului Buzău și deținător a numeroase premii şi distincții internaționale.

Dezvăluind multiplele valențe ale acestui buzoian, artistul plastic Gheorghe Ciobanu a făcut referire la parcursul artistic al expozantului: „Pe domnul colonel în rezervă, inginer și constructor de mare calitate, l-am cunoscut de mai multă vreme. Sunt bucuros că domnul Marian Peneș este unul dintre cei care, pe lângă truda lui de cetățean, se dedică celei mai permanente forme și fapte omenești, arta. Astăzi, o nouă filă de suflet, expoziția de față. Domnul Marian Peneș nu este la prima «abatere» de acest fel, domnia-sa având o bogată activitate artistică desfășurată în Buzău, București și în țară. Din 1993 și până astăzi este prezent pe Simeze și în locurile unde se desfășoară activități artistice legate de pictură”.

De altfel, și Marian Peneș mărturisește că pictura și sculptura le-a descoperit prin 1993, după pensionare, mai ales că multe dintre lucrările inspirate din natură le-a realizat  la casa sa de vacanță din Pârscov. „Trecerea în rezervă, ieșirea la pensie am găsit ca una din preocupările care mi-au adus satisfacție pictura și sculptura. Din ’93 și până în prezent, am lucrat ce se vede și nu numai. Având o casă de vacanță undeva, într-o zonă colinară a județului Buzău, am găsit destul de multe subiecte pe care să le rețin și să le pun pe pânză. Am reușit să fac câteva lucrări care se regăsesc în expoziție”, mărturisește Marian Peneș. Cele mai multe lucrări sunt despre natură și „vorbesc” privitorului despre o disponibilitate coloristică a artistului rar întâlnită. „Se poate spune că este un peisagist care practică pictura în aer liber, ca înaintașii de la Barbizon. Și pentru că arta nu o faci numai cu ochiul, ci mai întâi cu gândurile și cu sentimentele tale de om, Marian Peneș s-a străduit să-și completeze la zi toate cunoștințele legate de evoluția artelor plastice, nu numai la noi, și ne-a oferit o parte a strădaniei dumnealui”, spune artistul plastic Gheorghe Ciobanu.

Pregătește o expoziție de artă și la Pârscov

Marian Peneș locuiește în Capitală, dar lucrează foarte mult la Pârscov, unde  are casa de vacanță și  unde își petrece zilele libere. Dacă la început crea doar aici, acum lucrează tot timpul anului, deoarece, ne spune el, atunci când vremea nu îi mai permite să stea în casa de vacanță, își realizează  picturile și sculpturile la locuința din București, unde și-a amenajat un mic atelier într-una din camere.

Prima expoziție la care a participat a fost tot la Centrul Județean de Cultură și Artă Buzău. A fost o expoziție colectivă. De atunci au urmat expoziții în București, o expoziție comună la Muzeul Țăranului Român cu o parte din lucrări. Fiind buzoian și iubitor de tradiție – la vernisaj s-a prezentat în fața publicului într-un frumos costum popular -,  Marian Peneș dorește ca cel mai târziu în primăvară să realizeze o expoziție și în Pârscov, unde are casa de vacanță.

Activitatea sa se împarte și în plan sculptural. Această preocupare a sa a fost exemplificată în expoziția deschisă la Galeriile din cadrul  Centrului Județean de Cultură și Artă Buzău prin câteva lucrări care, spune artistul plastic Gheorghe Ciobanu, „pot fi luate și ca lucrări de forum și transpuse la dimensiuni stradale”. Sculpturile lui Marian Peneș sunt realizate în esențe tari, destul de pretențioase, pentru că, spune acesta, „trebuie să cioplesc în lemn cu vechimea mai mare de șapte ani pentru că altfel crapă”.

Pasiunea sa pentru artă merge mai departe și prin fiica sa, care este absolventă a Facultății de Arte și, în același timp, a finalizat recent  masterul în artă monumentală.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker