Educație

FOTO / Cum luptă elevii de la Clondiru pentru visul lor: o tablă inteligentă

Școala din Clondiru a pus în vânzare mărțișoare la Muzeul Satului  din Capitală, pentru a obține  fondurile necesare, spune directorul Cătălin Zaman, pentru a achiziționa măcar o tablă interactivă pentru elevi. Pentru a pune în aplicare acest lucru, școala a inițiat mai întâi un proiect în colaborare cu Muzeul Satului, iar apoi elevii, sub îndrumarea cadrelor didactice, au confecționat mărțișoare inspirate din specificul popular.

Născut, ca mai toate proiectele, dintr-o mică discuție în cancelarie, la inițiativa doamnei profesoare Doina Baboiu, proiectul a prins repede în rândul elevilor și a implicat, pe lângă elevi, profesori și părinți. Pentru că o școală care se respectă implică toți factorii care pot ajuta. Amintim aici și Primăria Ulmeni, care ne decontează transportul. Și nu în ultimul rând, mânuțele harnice ale doamnelor profesore Doina Baboiu și Ioana Drăgaică, dar și ale unui grup de fete foarte talentate! Fondurile le folosim pentru a achiziționa pentru școală (măcar) o tablă interactivă. Pentru că nu ne place să așteptăm, ci găsim soluții, pentru că nu ne plângem, ci încercăm până reușim! Așadar, astăzi și mâine ne găsiți la Muzeul Satului cu mărțișoare lucrate manual! Mulțumim Muzeului Satului pentru găzduire!, a scris  directorul pe pagina de socializare.

Totul a pornit de la o scrisoare

Despre această inițiativă povestesc și reprezentanții Muzeului Satului. Ei spun că totul a pornit cu ceva timp în urmă, când un cadru didactic dintr-un sat le-a scris că elevii lui au confecționat mărțișoare pe care vor să le vândă pentru a cumpăra o tablă inteligentă”: „Am căutat să vedem despre cine este vorba și nu mică ne-a fost mirarea: cel care ne-a scris este profesorul despre care au titrat mulți colegi din presă uimiți fiind că un profesor face minuni într-o școală cu pereții crăpați din satul Clondiru, din județul Buzău. Cătălin Zaman este de 14 ani profesor de Limba şi literatura română în școala în care a fost și elev. A venit pentru un an, dar nu a mai putut pleca.

Tot pe pagina muzeului din Capitală este pe scurt cumva și povestea profesorului buzoian care a făcut minuni la  școala pe care o conduce. Iată cum este portretul profesorului buzoian  prezentat de Muzeul Satului: „Am venit la școală, convins că în anul școlar următor voi pleca. Și la o oră pe care am ținut-o la ei m-am uitat în ochii lor și nu am putut să le spun că nu voi mai fi profesorul lor. Am știut că ceea ce am început cu ei trebuie dus până la capăt. Degeaba încercăm să folosim un limbaj academic dacă ei nu înțeleg. Trebuie să privim materia și cunoștințele pe care le transmitem, prin ochii lor. Abia atunci vom pricepe cum să le transmitem. Dăruire, pasiune, înțelegerea copilului, nevoile lor, problemele lor. Cred că ar trebui să schimbăm puțin și modalitatea de a preda, nu să îi sancționăm de fiecare dată când nu știu câte ceva. Rolul nostru e să îi învățăm, nu să îi sancționăm.Dacă este omul potrivit la locul potrivit și îți asumi alegerea pe care ai făcut-o… și până la urmă nu ne obligă nimeni să intrăm aici. Nici nu poți face meseria asta dacă nu iubești copiii. E imposibil, după părerea mea. Nu poți să te duci în fața unor copii și să nu dai dovadă de empatie, de înțelegere, profesorii rigizi îmi place să cred că au și dispărut. Sunt de pe vremea trecută, pe vremea când cartea se făcea cu biciul. Astăzi copiii învață și datorită felului în care reușești să îi motivezi, mărturisea Cătălin Zaman într-un interviu. Elevii lui uimesc la Evaluarea Națională pentru că profesorul a adoptat o altă modalitate de a învăța: i-a provocat să gândească singuri și să îşi folosească imaginaţia şi creativitatea.

Pe acești copii minunați îi puteți întâlni la Târgul de mărțișoare de la Muzeul Satului, împreună cu unul dintre profesorii lor. „Haideți să începem primăvară cu o faptă bună!“, este îndemnul reprezentanților Muzeului Dimitrie Gusti” din Capitală, care doresc ca visul copiilor din Clondiru de a putea cumpăra o tablă inteligentă vânzând mărțișoare realizate de ei, cu motive populare traditionale, cu motive inspirate din cusătura cămășilor populare, res­pectiv a iilor.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker