Administrație

FOTO | Cum încearcă autoritățile să-și spele obrazul după un contract ratat pentru cornul de Turda

Nu există județ unde SC Logistic Media Pop Art SRL, firma care a câștigat licitația pentru furnizarea în școlile din Buzău a produselor de panificație conform programului guvernamental, să nu fi dat rateuri în res­pectarea angajementelor luate la semnarea contractelor cu vreun consiliu județean. De la începului anului școlar a venit și rândul Buzăului.

Timp de o săptămână, o comisie de control, constituită la ordinul prefectului Carmen Ichim, a mers în 15 unități școlare – cinci de pe raza comunei Mărăcineni, Colegiul Național Mihai Eminescu, Școala nr. 15 Buzău, Școala nr. 11 Buzău, Liceul de Artă. Margareta Sterian Buzău, Școala Gimnazială Viperești, Liceul Tehnologic Pătârlagele (Școala Mărunțișu), Liceul Teoretic Radu Vlădescu Pătârlagele, Școala Gimnazială Vintilă Vodă și Școala Gizmrazială Bisoca – din cele câteva sute câte există în județ, să se convingă că reclamațiile directorilor, dar și relatările din mass-media, sunt veridice.

Și s-au convins: ,,1. Furnizorii nu respectă graficele de livrare stabilite prin contract sau locațiile de livrare. S-a constatat că produsele de panificație și patiserie sunt livrate, în marea majoritate a cazurilor, fie înainte sau după terminarea orelor de program din școli, fie în alte zile decât ar trebui, fie deloc. Directorii institu­țiilor de învățământ au notificat Inspectoratul Școlar sau Consiliul Județean de aceste neconformități, ­uneo­ri telefonic și uneori prin e-mail. Directorul Școlii nr. 11 a declarat că de cele mai multe ori produsele de panificație/patiserie sunt aduse înainte de începerea orelor de lucru și sunt lăsate în lăzi, jos pe un hol de acces. Directorul Școlii de la Bisoca, directorul Liceului Teoretic Radu Vlădescu Pătarlagele și responsabilul de la Școala Mărunțișu au declarat că în decursul săptămânii 23-27.09 nu au fost livrate deloc cornurile din Program. Biscuiții livrați în cadrul Programului sunt, de cele mai multe ori, aduși în alte zile decât cele stabilite prin contract. Au fost identificate neconformități și în livrarea mere­lor, acestea fiind aduse în alte zile decât cele care ar trebui conform graficului stabilit prin contract. La Școala Gimnazială de la Căpățânești se livrează produsele și pentru celelalte unități de învățămant de pe raza comunei Mără­cineni, iar responsabilul de recepție distribuie ulterior produsele cu mașina proprie către celelalte unități de învățământ. În data de 27.09.2019 s-a constatat că furnizorul a livrat merele pentru datele de 30.09 și 10 deși, conform contractului, aceste produse ar fi trebuit livrate pe 30.10, ­res­pectiv 01.10.

Mai mult s-a constatat că la una din unitățile de învățământ au fost livrate mere numai cu data limită de consum 30.09, mere care evident că nu pot fi distribuite către elevi și în data de 01.10.2019. Contactat teleponic, operatorul economic care livrează merele a justificat că șoferul de pe mașina de transport a încurcat lăzile cu produse și că urmează să trimită alte mere care să fie distribuite către elevi pe data de 01.10.2019. (…)

  1. Furnizorii de produse de panificație nu utilizează mașini conforme pentru livrare.

La școala de la Mărăcineni a fost găsită mașina cu care se livrau cornurile și s-a constatat că aceasta este neconformă pentru transportul produselor alimentare. Șofe­rul mașinii nu a prezentat documentul de înregistrare pe care mașina ar fi trebuit să îl aibă conform Ordinului Președintelui ANSVSA nr. 111/2008. De asemenea, mașina nu era igienizată, nu s-a făcut dovada ultimei igienizări, parte din produsele transportate erau depozitate direct pe pardoseala mașinii, pardoseală care era acoperită cu material lemnos imposibil de igienizat corespunzător. Pentru aceste neconformități opera­torul economic SC LOGISTIC MEDIA POP ART SRL a fost sancționat contravențional cu amendă conform Ordinului Pre­­ședintelui ANSVSA nr. 984/2005. (…)

  1. Etichetarea necores­punzătoare a produselor de panificație (cornurilor)

La verificările din data de 26.09.2019 s-a constatat că pe produsele de panificație livrate data limită de consum era scrisă cu caractere foarte mici, dificil de citit. S-a mai constatat că pe o parte din produse data limită de consum era marcată doar parțial, dar și produse pe care data limită de consum nu era inscripționată. Au mai fost identificate 4 cornuri de pe ambalajul cărora eticheta lipsea complet. S-a identificat un corn care nu era ambalat/împachetat. Pentru aceste deficiențe producătorul, SC LOGISTIC MEDIA POP ART SRL, a fost sancționat contravențional cu amendă conform OG 21/1992”, se precizează în raportul final după controlul cerut de prefect, prezentat vineri la Prefectură.

,,Vom rezilia contractul dacă nu se conformează”

Aceasta este o dovadă a faptului că, deși a fost un control anunțat, reprezentanții firmei în cauză au tratat cu indiferență avetismentele autorită­ților și nu s-au deranjat să rezolve din mers problemele de calitate și de furnizare a produselor. Nici cele două amenzi de câte 10.000 lei aplicate de reprezentanții Direcției de Sănătate Publică și de Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor nu i-au speriat. Dovadă este faptul că vineri, 4 octombrie, la trei școli s-a încercat distribuirea de cornuri cu valabilitate 2 octombrie.

Președintele Consiliului Județean Buzău, Petre Emanoil Neagu, a anunțat vineri că  firma care a câștigat licitația pentru livrarea în școli a cornului și biscuiților are termen o săptămână să remedieze disfuncționalitățile, în caz contrar luându-se în calcul rezilierea contractului.

„Nu pot să ascund faptul că cei care au câștigat licitația efectiv nu își fac treaba și nu duc la îndeplinire acest program. Noi, prin pârghiile legale pe care le avem, încercăm să intram în normalitate. Avem discuții cu cei care dau aceste propduse și sper ca la jumătatea săptămânii următoare să intre în legalitate. Am luat legătura cu ei, le-am făcut notificări iar ddacă nu se conformează vom rezilia contractul și chiar și așa vom găsi soluții legale pentru ca beneficiarii să nu fie afectați. Ei probabil că au mers pe faptul că dacă reziliem contractul trebuie reluată licitația. Nu merge șă ne șantajeze că vor pleca dacă mai continuăm cu aceste controale. Rog pe toți cei responsabili să fie atenți și să fie cât se poate de fermi pentru că nu ne putem juca cu sănătatea copiilor. Dacă nu intrăm în normalitate o să continuăm tot așa și este jenant. Mă uit la un corn din ăsta și îl văd mucegăit… Nu se poate. Dacă știau că au probleme cu distribuția, cu producția, cu mai știu eu ce nu trebuia să se prezinte la licitație”, a spus Petre Emanoil Neagu.

Potrivit unor surse, firma în cauză ar încerca un artificiu pentru a putea respecta programul de distribuție, prin schimbarea locației de fabricație a cornurilor. Acestea ar putea fi produse la Galați, acolo de unde vin și biscuiții. Însă nu este fosrte clar dacă și contractual permite.

CJ și APIA se judecă pentru decontările din 2017-2018

Din tot acest scandal, CJ ar putea avea cel mai mult de suferit financiar ori dacă se reziliază contractul ori dacă programul nu se derulează conform regulilor. Deși CJ este contractantul în acest program, decontarea sume­lor este aprobată de APIA. Pentru că și anul trecut au fost probleme cu contractul de furnizare, APIA Buzău a refuzat la plată Consiliului Județean, pentru anul școlar 2017 – 2018, peste 1 milion de lei,  după ce s-a considerat că nu au fost respectate anumite proceduri la licitația organizată în acel an, potrivit campustv.ro. ,,Ambele cereri semestriale  au fost respinse la plată, s-a aplicat o corecție financiară de 100% la valoarea de 1227.000 lei”, a precizat directorul executiv al APIA Buzău, Claudia Stelea. Consiliul Județean a contestat decizia APIA, iar acum cele două instituții încă se judecă la Curtea de Apel Ploiești, după ce administrația județeană a câștigat la prima instanță.

Și în cazul contractului multianual încheiat în vară, decontarea aferentă solicitărilor venite din partea Consiliului Jude­țean se va face doar după verificări efectuate de APIA, prin sondaj, în mai multe școli din județ. Cum neregulile cu distribuția produselor, mai ales a cornurilor, au fost cu duiumul încă din prima săptămână a anului școlar, conducerea APIA se așteaptă ca, în solicitările autorităților, să nu se regăsească costurile pentru produsele neli­vrate elevilor. Responsabilii APIA Buzău fac un apel către persoanele desemnate cu recepția  produselor din acest program să țină o evidență clară și corectă.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker