Educație

FOTO | Cum au devenit profesorii de la Moisil ambasadori ai valorilor educaționale și de patrimoniu ale județului

În perioada 23-27 octombrie, Liceul Tehnologic „Grigore C. Moisil” Buzău a fost gazdă pentru patru profesori italieni de la „I.I.S. Tecnico-Professionale „Spagna-Campani” Spoleto, un liceu tehnologic cu aceleași domenii de calificare, din regiunea Umbria. Vizita cadrelor didactice din Italia la liceul buzoian a avut loc în cadrul unui proiect Erasmus+ de educație școlară cunoscut sub denumirea de „job shadowing”. Cadrele didactice din Italia au avut ocazia, pe parcursul unei săptămâni, să observe nivelul de dotare al liceului buzoian – care s-a îmbunătățit foarte mult în ultimii ani, cea mai recentă investiție fiind  atelierul electric  finalizat  recent cu sprijinul comunității „Fondul Științescu” -, dar mai ales cum se desfășoară în liceul buzoian lecțiile, activitățile școlare și extrașcolare. „A fost un schimb de experiență și de bune practici pentru îmbunătățirea educației și formării profesionale în școlile noastre. Au fost impresionați de activitatea profesorilor și a elevilor noștri, dar și de programul propus pentru această săptămână”, spune Daniela Macadon, profesor al Liceului Tehnologic „Grigore C. Moisil”.

Ce au învățat profesorii italieni

Săptămâna a debutat cu prezentări ale proiectelor de specialitate susținute în limba engleză de elevii Liceului „Moisil” în cadrul proiectului regional pe care unitatea de învățământ buzoiană îl desfășoară de foarte mulți ani. Este vorba despre „Today a project, tomorrow the future”.

Au urmat lecții deschise în care cadrele didactice ale Liceului „Moisil” au folosit un nou concept, respectiv „Content& Language Included in Learning” pentru domeniile de pregătire „Electric”, „TIC-Engleză” și „Istorie-Engleză” și instruire practică în atelierul finalizat cu sprijinul comunității „Fondul Științescu”.

Cadrele didactice italiene au făcut, împreună cu profesorii buzoieni, și o vizită  la un agent economic din Buzău. Este vorba despre „SC Eximprod SRL”, în parteneriat cu care Liceul „Moisil” desfășoară o parte dintre activitățile practice. Ei au mai fost și la Primăria Buzău,  la Vila Albatros de la Centrul Cultural și Educațional „Alexandru Marghiloman”, precum și la Centrul Europe Direct Buzău, având în vedere că este vorba despre un proiect de nivel european.

Liceul buzoian mulțumește acestor parteneri care au făcut posibilă desfășurarea unor activități valoroase împreună cu profesorii din Italia. „Mulțumim agentului economic partener SC EXIMPROD SRL, la care am desfășurat  o vizită cu privire la stagiile de practică ale elevilor noștri,  Primăriei Buzău pentru primirea călduroasă și organizarea vizitei la Vila Albatros, Centrului Europe Direct Buzău pentru colaborarea și deschiderea permanentă pentru proiecte europene”, transmite prof. Daniela Macadon mesajul liceului. Interacțiunile cu instituțiile mai sus menționate au permis profesorilor din Italia să obțină informații privind activitățile economice, sociale, educative ale orașului, activități care au în vedere digitalizarea și sustenabilitatea.

Și pentru că vizita celor din Italia a coincis și cu organizarea evenimentelor ce au marcat Săptămâna Europeană a Competențelor și a Anului European al Competențelor 2023, Liceul Moisil le-a propus participarea la o activitate – care a devenit, de asemenea, o tradiție a unității de învățământ – în care se prezintă proiectele europene care se desfășoară în liceu. În această activitate au fost antrenați peste o sută de elevi și profesori.

Ce au aflat profesorii italieni despre Buzău și despre România

„Credem că am reușit să le oferim profesorilor italieni o imagine frumoasă despre România și despre Buzău, despre oamenii de aici, prin implicarea tuturor colegilor noștri,  care au participat cu drag și au pus suflet  la seara tradițională românească, la descoperirea frumoaselor și interesantelor locuri ale județului nostru – Vulcanii Noroioși, Tabăra de sculptură de la Măgura, Mănăstirea Ciolanu, Stațiunea de cercetare și dezvoltare pentru viticultură de la Pietroasele”, mărturisește profesoara Daniela Macadon. Stagiul  de pregătire al profesorilor italieni la Liceul „Grigore Moisil” s-a încheiat cu o vizită culturală în Capitală, la Ateneul Român și la Muzeul Național de Artă. Experiențele pe care profesorii de la „Moisil” le-au oferit colegilor italieni  în cadrul proiectului Erasmus+ au fost memorabile  și pentru că, spune profesoara Daniela Macadon, „colectivul liceului Moisil a demonstrat că formează o familie”.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker