Educație

FOTO | Cum arată proiectul educațional al Hasdeului unic în România

„La granița dintre școală și viață” este o dezbatere care a avut loc în cadrul Festivalului de Film și Istorii Râșnov, la care au fost invitați profesori care să răspundă la întrebări de genul „Care este scopul școlii?”, „Cum ar trebui să fie școala și ce se întâmplă în realitate?”, „Îi pregătește școala pe elevi  pentru viață?”, „Ce fac profesorii efectiv ca să mute / traverseze granița dintre școală și viață?”, „Ce ar trebui să se întâmple ca lucrurile să fie așa cum trebuie, din punct de vedere al pregătirii elevului pentru viață?”. Este vorba despre profesori care au avut rezultate importante și au implementat metode creative în unitățile de învățământ în care activează, adică despre profesori Merito, care sunt surse de inspirație în mediile școlare din care fac parte și care devin multiplicatori de performanţă şi  de calitate.

A răspuns acestei invitații și s-a așezat la masa dezbaterilor moderate de Luminița Tănasie de la Centrul Schubz – alături de Liliana Chivulescu, Florentina Tituleac și Sorin Haiduc – și profesorul de istorie al Colegiului Național „B.P. Hasdeu” Dănuț Solcan, profesor Merito din 2017.

Acesta a vorbit despre proiectele din afara școlii care îi ajută pe copii să se dezvolte, care le oferă acele instrumente care le permit să fie flexibili și să se adapteze schimbărilor ce au loc în mod continuu pe piața muncii. Cea mai recentă realizare a Colegiului Național „B.P. Hasdeu”, care răspunde întrebărilor întâlnirii, despre care profesorul Dănuț Șolcan a povestit fiind direct implicat în atragerea de fonduri pentru realizarea lui, este „Media HDu”, un proiect în care sunt implicate direct opt cadre didactice și care oferă posibilitatea elevilor să dezvolte foarte multe abilități necesare pe piața muncii. Profesorul buzoian a prezentat și câteva fotografii în care a prezentat stadiul destul de avansat în care a ajuns proiectul.

Reamintim că pentru proiectul „Media HDu”, o premieră pentru învățământul din România, presupune un Centrul Media și o Sală Atelier. Pentru realizarea acestor obiective, Colegiul Național „B. P. Hasdeu”  a câștigat la competiția din cadrul programului național „Fondul pentru un viitor mai bun în comunități” un grant în valoare de 106.670 lei .

Prin urmare, cele două componente esențiale ale proiectului sunt Centrul Media, în cadrul căruia se vor realiza și transmite online emisiuni, podcasturi, interviuri etc, vizând domeniul cultural-educațional și Sala Atelier, în care se vor desfășura activități de dezvoltare personală: public speaking, debate, story telling, scriere creativă, graphic design, filmare  și editare de film, bandă desenată și roman grafic etc. Jurizarea a avut loc în cadrul programului național „Fondul pentru un viitor mai bun în comunități”. Programul este finanțat de Lidl România și coordonat de Federația Fundațiilor Comunitare din România și implementat la nivel local de Fundația Comunitară Buzău.

Proiectul „Media Hdu”, derulat prin Asociația de Părinți din Colegiul Național „B.P. Hasdeu”, a fost inițiat și susținut de un grup de opt profesori ai liceului: Anca Florea, Monica Ionescu, Alina Dinu, Gabriela Șerbu, Nicu Olăroiu, Carmina Miron, Rebeca Jilinschi și Dănuț Solcan -, ce formează o echipă res­ponsabilă cu implementarea conceptului integrator al edu­cației și formării elevilor prin ceea ce este pe cale să devină o adevărată școală media.

Activitățile din cadrul „Media HDu” se adresează nu numai comunității hasdeiene, ci întregii comunități buzoiene, prin implicarea efectivă a unor elevi și profesori din școlile din  municipiu, precum  și prin abordarea unor teme de interes pentru societatea buzoiană.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker