Cultură

FOTO | Cum arată primele fotografii inedite cu buzoienii care au reprodus lucrările de artă din colecția Muzeului Județean

Inedita inițiativă a Muzeului Județean de a provoca buzoienii să reconstituie opere de artă cu ceea ce au la îndemână acasă a prins la public. După 11 zile de la lansarea acestei competiții, pe adresa muzeului au fost primite 14 fotografii prin care buzoienii demonstrează că pot imita un tablou din patrimoniul județului apelând la obiecte precum șervețele, fructe, prosoape sau la propriul corp.

„Suntem încântați de reacția buzoienilor”

Ideea Muzeului Județean vine ca o soluție de a ține legătura cu publicul în me­diul online, într-o perioadă în care instituția este închisă din cauza pandemiei.

„Suntem încântați de reacția buzoienilor. În fiecare săptămâna urcăm pe pagina noastră de Facebook câte trei lucrări de artă pe care buzoienii sunt invitați să le reconstituie în maniere cât mai inedite. Știm că în această perioadă este greu ca oamenii să își concentreze atenția asupra evenimentelor culturale, fiind mai interesați de știrile privind pandemia. De aceea cred că feedback-ul concursului nostru este unul bun”, a declarat Daniel Costache, directorul Muzeului Județean.

Costache spune că, din informațiile pe care a reușit să le obțină până acum, muzeul buzoian este printre puținele din țară care au reușit să își desfășoare activitatea chiar și cu ușile închise. Mai exact, la nivel național, doar trei muzee și-au mutat activitatea în online.

Colaboratorii muzeului acceptă provocarea

„Pentru a impulsiona și mai mult publicul buzoian, vom trece la o a doua etapă a concursului. Vom apela la personalități cu care muzeul a colaborat de-a lungul timpului, și le provocăm și pe ele să intre în jocul nostru, adică să reconstituie o lucrare de artă într-o manieră inedită. Primul care a răspuns invitației noastre este pictorul Vladimir Păun”, a mai declarat directorul Muzeului Județean.

Până acum, buzoienii care au intrat în „jocul” muzeului au ales să se deghizeze în personajele pe care le-au regăsit în tablourile prezentate, folosindu-se de diverse lucruri improvizate, mustăți, basmale, haine de blană etc. De asemenea, lucrările cu natură statică au fost reconstituite folosindu-se fructe și vase pe care buzoienii le au în locuință.

Fotografiile vor fi publicate într-un album

Rezultatul reproducerii inedite a operelor de artă trebuie imortalizat în fotografii, care, împreună cu câteva cuvinte despre cum au recreat tablourile, vor fi trimise pe adresa de email a muzeului ([email protected]) sau pe adresa de Facebook a Muzeul Județean Buzău, în cadrul unui mesaj privat. Creațiile buzoienilor vor fi distribuite pe paginile de Facebook și Instagram ale muzeului, iar după încheierea stării de urgență impusă de pandemie acestea vor fi publicate în cadrul unui album special ­editat de Muzeul Județean.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker