Actualitate

FOTO | Cornel Penu, sărbătorit la Buzău: ,,Sunt român, sunt francez, dar am rămas buzoian”

Marți, 15 iunie, cel mai mare portar de handbal al României din toate timpurile, Cornel Penu, a fost sărbătorit la Buzău, în cadrul proiectului de promovare a marilor persona­lități buzoienie, început acum patru ani. Această serie de manifestări are drept scop principal informarea buzoienilor, dar și a publicului regional și național, despre valorile umane și profesionale de excepție pe care Buzăul le-a oferit țării și lumii întregi și se adresează în special tinerei generații, pentru a-i oferi modele autentice de urmat.

Sosit la Buzău din Franța, țara sa de adopție, Cornel Penu a luat parte la mai multe evenimente pe parcursul zilei, evenimente care marchează aniversarea a 75 de ani de viață și a unei cariere sportive fa- buloase a marelui jucător.

Prima parte a zilei a fost dedicată copiilor, iar după ce i-a fost prezentat Liceul cu Program Sportiv ,,Iolanda Balaș Soter”, Cornel Penu a asistat la un meci demonstrativ între două echipe mixte ale elevilor de la clasele de handbal ale  LPS Buzău. Copiii au purtat tricouri cu numărul 1 pe care scria ,,Cornel Penu”. Mai mult, la meci a luat parte și marele portar care a apărat mingile pe care le-au tri- mis spre poartă elevii Liceului Sportiv Buzău.

,,Viitorul este al vostru copii, să nu uitați asta. Eu nu mă îndoiesc de voi!”, a fost mesajul pe care Cornel Penu l-a transmit elevilor după meciul demonstrativ.

În cea de-a doua parte a zilei, Cornel Penu s-a aflat printre foști colegi de clasă, la o conferință ce i-a fost dedicată, care s-a desfă­șurat în Palatul Comunal. Pe lângă foști coechipieri, colaboratori și prieteni, alături de Cornel Penu au fost și elevii Liceului cu Program Sportiv ,,Iolanda Balaș Soter” Buzău, dar și primarul Constantin Toma, vizibil emoționat de pre­zența legendarului portar de handbal.

Toma: ,,Un brand și pentru România”

,,De patru ani de zile ducem acest proiect și sunt mulțumit că reușim să aducem în fața dumnea- voastră, dragi tineri, modele de viață, modele de oameni care au făcut cinste nu numai Buzăului, ci și țării și, de ce nu, lumii întregi (…) Probabil în fiecare oraș mare și în fiecare localitate sunt personalități, dar noi aici la Buzău le scoatem și în față, le sărbătorim, vorbim despre ei și prin intermediul acelui calendar pe care îl aveți la șco­lile din care proveniți, un calen­dar de perete în care este biografia unui buzoian care ne face cinste. De data aceasta avem un om la fel de extraordinar, dar cu atât mai extraordinar cu cât a făcut și sport de cea mai mare performanță, este și absolvent de Hasdeu și Inginer în Tehnologia Construcțiilor de Mașini și pictor. Deci mergea foarte bine și școala cu sportul (…) Probabil sportul și cultura sunt cele mai apropiate de inima omului. Buzăul face pași repezi în această direcție (…) Participăm la multe competiții cu pro­iectele noastre pentru a ne întări brandul. Cornel Penu este un brand și pentru România, poate nu recunoscut suficient, dar mai ales este un brand pentru noi, pe care trebuie să îl cultivăm pentru că ne dă valoare, ne întărește identitatea și este important”, a declarat Constantin Toma la conferință.

Cornel Penu este, cu siguranță, cel mai bun portar din toate timpurile și recunoscut pentru perioada în care a fost portar al Națio­nalei României timp de trei ani de zile. S-a născut pe 16 iunie 1946 și, pentru că părinții au venit la Buzău pe când acesta avea 3 ani, a copilărit pe aceste meleaguri împreună cu fratele Mihai și sora Sofia. Aici a început să practice sportul, la Școala Generală nr. 8 de astăzi (nr. 4 la acea vreme) și la Liceul ,,Bogdan Petriceicu Hasdeu”. Aici a fost remarcat în perioada în care juca și fotbal și handbal, ca portar; ulterior, s-a dedicat handbalului și, sub atenta supraveghere a unor oameni extraordinari, a practicat acest sport atât la școală, cât și la Clubul cu Program Sportiv, avându-l antrenor pe Constantin Căpățână.

Consacrarea deplină, sub îndrumarea unui buzoian

Ulterior a absolvit Facultatea de Teologia Construcțiilor de Mașini din Galați, iar în ultimul an de facultate, 1967, a activat la Dinamo, unde a cunoscut consacrarea deplină sub îndrumarea buzoianului Oprea Vlase. În același an a fost campion mondial de tineret în Olanda și medaliat cu bronz la Campionatul Mondial de seniori din Suedia.

Cariera sa a urmat apoi o ascensiune fulminantă. Cornel Penu a devenit dublu campion mondial în Franța (1970) și în Republica Democrată Germană cu naționala de seniori a României, a făcut parte din lotul echipei naționale de handbal care a fost medaliată cu argint la Jocurile Olimpice de la Montreal și cu bronz la olimpiada de la Munchen, în anul 1972. A participat la Campionatul Mondial din Danemarca (1978) și din Republica Federală Germană (1982), fiind selecționat de peste 200 de ori în echipa națională a României și de trei ori în echipa lumii.

Cornel Penu este considerat cel mai mare portar de handbal al României din toate timpurile, iar perioada de activitate sportivă a fost considerat, ani buni, cel mai valoros portar din lume. Pentru toate acestea, Corneliu Penu a primit ordine și medalii ale statului român. Este vorba despre ordinul Meritul Muncii Clasa I, Medalia Națională ,,Serviciul Credincios” clasa I, iar din anul 2011 este cetățean de onoare al municipiului Buzău.

După activitatea de sportiv, din 1980 a urmat o perioadă de mentor, pe care a început-o la echipa națio- nală, apoi la Clubul Dinamo și ASA din Buzău. Drumul său a continuat apoi în Maroc, unde a antrenat o echipă de club și apoi naționala Marocului pe care a dus-o la Campionatul Mondial din 1997. Apoi a plecat în Franța, unde a continuat să antreneze copiii clubului din Sedan și după pensionare.

Prezent la conferință a fost și istoricul Marius Adrian Nicoară, care a vorbit despre cele mai importante evenimente din viața lui Cornel Penu și despre cum a ajuns cel mai bun portar de handbal din România. ,,Este un lucru minunat să vezi comunitatea buzoiană care este  strânsă în jurul handbalului, în afară de copiii practicanți și de antrenori”, a spus istoricul Adrian Nicoara.

La rândul său, Cornel Penu a ținut să mulțu­mească tuturor celor care au făcut posibil acest eveniment, dar și profesorilor Constantin Căpățână și Oprea Vlase, care i-au marcat cariera și l-au îndrumat către handbal. Nu în ultimul rând, acesta i-a mulțumit soției, prezentă și ea la conferință, și întregii familii pentru tot sprijinul pe care l-a avut de-a lungul timpului. ,,Astăzi parcă sunt mai relaxat, mă simt între prieteni, dimineață între copii. Am avut un moment de excepție, eram gata să încep să plâng! Sunt bucuros că partea din spate (a sălii, n.r.) este ocupată de copii. Umbra atâtor personalități trecute și prezente mă copleșește. Vreau să mulțumesc domnului primar că m-a introdus în lista aceasta și am fost surprins. Eram cetățean de onoare, dar este ceva extraordinar că mă aflu aici și sunt sărbătorit. Mă emoționează extraordinar de mult. Mulțumesc profesorilor din toate domeniile care ne-au format (…) Am iubit Buzăul, am rămas buzoieni, suntem români, suntem francezi, dar iubim locul în care ne-am format”, a declarat Cornel Penu.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker