Actualitate

FOTO I Copiii din Centrul Rezidențial de la Beceni, cadouri deosebite de Paște pentru partenerii din IPJ Buzău

După ce miercuri au făcut o bucurie unui băiețel din comuna Vernești, în Joia Mare polițiștii au avut parte și ei de o surpriză. Ouă roșii, încondeiate, frumos așezate în coș, dar și alte daruri pregătite cu grijă de copiii din Centrul Rezidențial de la Beceni au ajuns joi dimineață la Inspectoratul de Poliție Județean Buzău, prin grija coordonatorului Centrului Rezidențial Beceni, Corina Braniște, în calitate de mesager al copiilor beneficiari de servicii sociale.

Darul a fost preluat simbolic, în numele tuturor polițiștilor buzoieni, de către șeful Inspectoratului de Poliție Județean Buzău, comisar șef Laurențiu Pantazi.

Coșul tradițional, împletit cu măiestrie din nuiele, pled cald țesut la războiul bunicii, ouă încondeiate cu grijă după tehnicile strămoșești, ne-au reamintit că datina obligă la a fi cu toate orânduite și că, dincolo de măsurile de ordine publică bine stabilite din timp și meticulos calculate pentru fiecare zi până la A Doua Înviere, Paștele trebuie să ne găsească pregătiți cu tot ce presupune tradiția românească. Numai așa spiritul sărbătorii dăinuie în timp, fiind legătura între trecut și viitor, fundamentul unei conștiințe naționale.

Tot tradiție a devenit și colaborarea poliţiştilor din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Buzău și Centrul rezidențial pentru recuperarea și reabilitarea copilului, de la Beceni. Prin legătura constantă de ani buni și prin activitățile derulate pentru reducerea riscului victimal şi infracţional în cazul copiilor beneficiari de măsuri de protecţie speciale, putem afirma că s-a creat o legătură dincolo de aparenta barieră a profesiei, o legătură de prietenie. Dovada este însăși această activitate, desfășurată cu sârg în beneficiul nostru. Cu siguranță, gândul bun sădit în suflet și dăruit celor dragi, ne va apropia spiritual mai mult unii de ceilalți„, au transmis reprezentanții IPJ Buzău.

În Joia Mare, dimineaţa, oamenii obişnuiesc să meargă la biserică să se spovedească şi să se împărtăşească. Seara, creştinii merg la Denia celor 12 Evanghelii, unde se îmbracă haine făcute din pânză albă şi cusute cu negru. Tot în Joia Mare se duce la biserică pâine, care va fi sfinţită de preot, stropită cu vin şi împărţită enoriaşilor în noaptea de Înviere.

Joia Mare este ziua dedicată copturilor pascale şi înroşirii ouălor, simbol al Sărbătorii Sfintelor Paşti. Străbunii credeau că ouăle înroşite în această zi nu se strică niciodată.

Uneori, copiii, unşi pe faţă cu negreală, mergeau să le îndemne la muncă pe fete şi să primească oua pentru încondeiat de Paşte, spunând: „Câlţii / Mâlţii / Toarse câlţii; / Ori i-ai tors, / Ori i-ai ros. / Scoate ţolul să ţi-l văz! / Şi de-l ai, / Să te-nduri şi să ne dai / Cele ouă-ncondeiate / De acolo din covate”.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker