Cultură

FOTO / Copiii au nevoie de povești spuse la teatru

de Diana PARPALEA

Filele unei cărți de basme cu ilustrații nu sunt mereu suficiente pentru a înfățișa cu totul povestea copilului tău. El închide ochii și își imaginează, dar cum ar fi dacă atunci când i-ar deschide, toate personajele s-ar afla la doar câțiva pași de el? Teatrul e animarea poveștilor, dar și un mod de a spune altele noi.

În cadrul Festivalului „Săptămâna Teatrului Tânăr” de la Buzău au fost invitate și două spectacole pentru cei mai mici spectatori de teatru, iar nevoia publicului pentru astfel de spectacole a fost simțită în sala plină cu prichindei cuminți și dornici de teatru. Ambele sunt scrise și regizate de Oana Răsuceanu și fac parte din stagiunea teatrului unteatru pentru copii: „SOS dispar poveștile” și „Carina în drum spre casă”.

Copiii sunt cei mai indulgenți spectatori. Dacă ei s-au plictisit fie și o secundă, atunci i-ai pierdut cu totul și nici că vor mai vrea să revină la teatru. De aceea, pentru oricine face teatru pentru copii este o provocare. Oana Răsuceanu face cumva ca din condeiul ei magic să scrie povești care nu doar că-i captivează pe cei mici, dar și pe oamenii mari și serioși. Compune și recompune bucăți de puzzle vechi și nou pentru a-i învăța pe cei mici câte ceva despre lumea în care trăiesc și cum ar putea să o facă mai bună.

În spectacolul „S.O.S. dispar poveștile” o avem pe Mara, fetița de 7 ani, care poate salva poveștile. Ele încep să se șteargă din cărți deoarece lumea în care au fost construite începe să se prăbușească. Pădurea în care locuiesc Frumoasa Adormită, Albă ca Zăpada și cei 7 pitici, Harap Alb, Scufița Roșie și lupul „nu chiar atât de rău” este tăiată, sărăcită de copaci. Marea Micuței Sirene, Ariel, care-și dorea atât de mult să devină om, este intoxicată de foarte mult plastic. Iar ghețarii Crăiesei Zăpezii și ai Elsei se vor topi în cel mai scurt timp posibil.

Copiii ar putea învăța astfel ce este bine să facă pentru a salva planeta. Astfel de probleme chiar ar trebui spuse copiilor încă de mici, pentru a nu repeta greșelile celor mari în viitor. Schimbarea trebuie să vină de peste tot și nicio secundă nu ar trebui să existe problema: sunt prea mici să înțeleagă. Nu este deloc așa. Ei înțeleg mai multe decât ar crede cei mari.

Astfel, spectacolul este foarte frumos și bine imaginat, pentru că îmbină personaje din lumea basmelor și a poveștilor contemporane cu lecții despre ecologie. Mara împreună cu cel care a creat poveștile – povestitorul, trebuie acum să le salveze printr-o călătorie în lumea lor pentru a afla care este cauza și cum le-ar putea ajuta povestea. Un spectacol de tipul – călătorie spre inițiere, la care râzi, plângi, cânți și înveți lucruri noi.

Pe de altă parte, „Carina în drum spre casă” e despre copilul Carina care se pierde de părinții ei și vrea să ajungă acasă, dar nu știe cum. Pisica orașului, Margo, care cunoaște fiecare locușor și locuitor din oraș îi iese în cale pentru a o ajuta să găsească drumul spre casă. Începe astfel o aventură prin orașul aglomerat, pe străzile pline de magazine și prin mijloacele de transport în comun, pe sub pământ și pe deasupra lui.

Carina învață să fie atentă la semnele și simbolurile din oraș pentru a descoperi care sunt cele care o conduc spre casă. Învață despre locurile în care oamenii vin să cumpere fructe și legume proaspăt culese din grădină – adică piețe, și despre faptul că pisicilor nu le face deloc bine lumina-laser cu care obișnuiesc oamenii să se joace.

Spectacolul este o călătorie din care copiii pot învăța să fie mai atenți la lumea din jur, pe unde merg atunci când se plimbă pe stradă cu părinții sau bunicii pentru a învăța orașul în care trăiesc și a nu se rătăci niciodată.

Cele două spectacole pentru copii au fost aplaudate de cei mici și foarte bine primite și de părinți și doamnele învățătoare. „Săptămâna Teatrului Tânăr” a fost așadar completă, cu spectacole pentru toată lumea, de la cei mai mici la cei mai mari, dar care au avut în comun atât scopul educativ, cât și nevoia oamenilor de teatru, chiar și în vremuri mai puțin favorabile acestuia.

Articole similare