Administrație

FOTO | Compania de Apă Buzău are deschise şantiere în 17 comune

Programul european POIM 2014-2020, pentru finanţarea investiţiilor în infrastructură de apă şi apă uzată derulează etapa a II-a

Compania de Apă Buzău, instituţia care are calitatea de Operator Regional, în relaţia cu structurile Uniunii Europene, prin care sunt accesate programe de finanţare ce urmează să fie implementate pentru dezvoltarea pe orizontală a infrastructurii reţelelor de apă potabilă şi canalizare, dezvoltă la acest moment un proiect de investiţii cu o valoarea totală de 1.696.081.560 lei, din care finanțarea Uniunii Europene este în valoare de 1.141.478.243 lei. La data de 31.12.2023 a fost consumată Etapa I de implementare.

Pentru Etapa a II-a, Compania de Apă are angajamente în 10 contracte de lucrări, din care 4 contracte având ca obiect lucrări de reabilitare şi extindere a sistemelor de distribuţie apă şi canalizare și 6 contracte având ca obiect proiectare şi execuţie staţii de tratare a apei potabile şi de epurare a apei uzate, dar şi reţele de canalizare, foraje, rezervoare. Două contracte sunt asumate de Companie pentru asigurarea de servicii.

În cadrul proiectului sunt incluse investiții în infrastructura de apă, incluzând un număr de 42 localități din 17 Unități Administrativ-Teritoriale (U.A.T.) care momentan nu beneficiază de sisteme de distribuție a apei potabile sau au o acoperire parțială a serviciului și investiții în infrastructura de apă uzată pentru un număr de 58 de localități din 16 U.A.T. care, momentan, nu beneficiază de sisteme de colectare a apei uzate sau acoperirea acestui serviciu este doar parțială.

Una dintre zonele în care Compania de Apă Buzău are în derulare contracte pentru execuţia de reţele de canalizare include comunele Merei, Pietroasele şi Ulmeni. Conform unui comunicat postat pe site-ul Companiei:  „Contractul de lucrări CL2 – <Rețele de canalizare în localitățile: Merei, Ogrăzile, Sărata Monteoru, Gura Sărății, Dealul Viei, Izvoru Dulce, Lipia, Pietroasele, Clondiru de Sus, Dara, Pietroasa Mică, Șarânga. Instalație de tratare nămol la stația de epurare existentă Buzău> are o valoare de 122.143.722,40 (lei, fără TVA), iar durata de execuție este de 720 de zile (doi ani). U.A.T.-urile beneficiare ale investițiilor sunt U.A.T. Merei, U.A.T. Pietroasele și U.A.T. Buzău. Progresul până la data prezentă este următorul: în U.A.T. Merei: S-au executat 6.199 metri liniari din rețeaua de canalizare, însemnând un progres de 10,03 la sută; în U.A.T. Pietroasele: s-au executat trasări pe mai multe străzi din localitățile Pietroasa Mică, Pietroasele, Șarânga și Dara. A început execuția lucrărilor. S-au executat 2.241 metri liniari din rețeaua de canalizare, însemnând un progres de 7,74 la sută; Sectorul 4 – instalația de tratare nămol la SEAU Buzău – 59 la sută progres la infrastructură”.

2 Comentarii

  1. Nu a întrebat nimeni daca vrem canalizare .Tarifele sunt exagerat de mari. De ce buzoieni sa plătească ,pt investiții în UAT urî cu care nu au nici o legătură. Daca ii întrebi pe localnici din Pietroasele,Merei ei nu vad in canalizare o necesitate, o considera chiar un lux la preturile care vor fi. Necesara ar fi fost rețeaua de gaze nu canalizarea, dar așa se șifonează mai mulți bani. Constatările de până acum arata că rețeaua de canalizare este subdimensionată iar materialele sub orice critica. Păcat de bani investiți.Primari din aceste localități au deja câștigat un nou mandat. Trăiască ai noștri din Lipia

  2. ADI prin Compania de Apă S.A. dezvolta reteaua de apa din aceste comune membre ale asociației. Știm ca S.C. Compania de Apă S.A. a luat un împrumut de la Banca Mondială tocmai pentru această dezvoltare intracomunitară, dar Banca Mondială impune ca și condiție creșterea tarifului la apa si canalizare si s-a ajuns la aberantul preț de 17 lei platit de locuitorii municipiului Buzău pentru ca S.C. Compania de Apă S.A. să facă afaceri cu apă la Merei, la Pietroasele, la Amaru, la C.A. Rosetti și aiurea.
    Mă întreb, cetățeanul din comuna respectivă plateste acelasi tarif cu cel din municipiul Buzău? pentru că daca nu plătește același tarif nu mi se pare corect pentru cei din municipiu să plătească mai mult. Dar daca plateste la fel același tarif, ma intreb cât va ajunge să plătească gospodarul când pe timp de vară la țară poate sa consume si 30 de m.c. pe luna.
    Domnule Gigi Manole, daca sunteți un jurnalist imparțial, asa cum ar trebui, verificați domnule, investigați ce se întâmplă, nu va mulțumiți doar sa preluati niște comunicate seci. Dumneavoastră nu plătiți același tarif criminal la apă? Vă mulțumesc!

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker