Administrație

FOTO | Certificatul verde, piatră de încercare a primăriilor buzoiene

Valul patru al pandemiei de Covid-19 a făcut ravagii în România. Numărul mare de cazuri noi înregistrate de la o zi la alta, spitalele pline și numărul mic de vaccinări au determinat autoritățile să ia măsuri stricte. Astfel, pentru a preveni răspândirea noului virus și pentru a combate efectele pandemiei de Covid-19, s-a decis ca româniilor care nu dețin certificat verde să le fie restricționat accesul în diverse locuri, inclusiv în interiorul clădirilor în care funcționează autorități locale sau centrale, conform Hotărârii Comitetului Național pentru Situații de Urgență nr. 91/2021, concretizată în hotărârile de guvern 1.090/2021 și 1.130/ 2021. Conform acestora, accesul în instituțiile publice este permis doar în baza certificatului verde, respectiv doar pentru „persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului Sars-Cov-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul Sars-Cov-2”.

Instituțiile publice sunt cele care, în primul rând, trebuie să respecte aceste măsuri, dar, în același timp, persoanele care nu sunt vaccinate nu pot fi neglijate. Astfel, cetățenii care nu prezintă certificatul verde pot avea acces în continuare la serviciile Primăriei municipiului Buzău prin intermediul serviciilor online, așa cum mulți dintre localnici o făceau și înaintea acestor restricții. Prin urmare, buzoienii pot utiliza serviciile online din Portalul de servicii electronice din site sau pot comunica cu reprezentanții primăriei prin e-mail. De asemenea, în cazul în care sunt persoane care trebuie să depună anumite documente la primărie, există angajați din interiorul instituției care ies afară pentru a prelua documentele, astfel încât cei care nu au certificatul verde să nu fie privați de serviciile instituției. Primarul municipiului Buzău, Constantin Toma, a încurajat de fiecare dată buzoienii să se vaccineze pentru a scăpa de această perioadă care nu este pe placul nimănui. ,,Oricum oamenii trebuie să înțeleagă că soluția este vaccinarea. Nici mie nu-mi convine, care m-am vaccinat de două ori și am 5.000 de unități de anticorpi, să fiu nevoit să port masca pe stradă, să nu pot merge la un meci de handbal, la un teatru”, a declarat primarul municipiului Buzău.

La Râmnicu Sărat, pentru localnicii care nu prezintă certificatul verde, angajații de la serviciul de la relații cu publicul, cei de la taxe și impozite și casierie, precum și consilierul personal al primarului preiau sau înmânează documentele afară. „Asta nu înseamnă că s-a rezolvat problema. Sunt câteva mii de persoane cu dosare pentru  ajutor de încălzire. Măsura trebuia pregătită din timp, în primul rând prin informarea celor nevaccinați”, a declarat primarul Sorin Cîrjan.

Nu doar în municipii se respectă regulile impuse de valul patru al pandemiei, ci și la primăriile mai mici. Un bun exemplu este Primăria Nehoiu unde, de când au intrat în vigoare noile restricții, primarul Ionuț Milea a hotărât ca persoanele care nu dețin certificat verde și au nevoie de anumite informații de la primărie sau dacă vor să plătească anumite taxe o pot face accesând ghiseul.ro. De asemenea, în fața primăriei există mereu o persoană care verifică cetățenii dacă au certificat verde, iar cei care nu au și au nevoie să meargă la un anumit ghișeu solicită acest lucru prin intermediul persoanei care se află la intrare. „E greu, pentru că oamenii nu prea înțeleg, dar nu avem ce să facem”, a declarat Ionuț Milea. Mai mult, primarul mărturisește că la centrul de vaccinare din Nehoiu oamenii au început să se prezinte într-un număr cât mai mare în această perioadă, el fiind cel care le-a spus localnicilor că cea mai bună soluție pentru acest virus este vaccinarea. Chiar și în primărie, 80 la sută din personal este vaccinat.

În cazul Primăriei Mără­cineni, primarul Constantin Dumitru a decis să se amenajeze un ghișeu pentru persoanele nevaccinate. Prin urmare, localnicii care nu sunt vaccinați se duc la acel ghișeu și spun cu ce persoană ar vrea să discute, iar acea persoană vine la ghișeu pentru a rezolva problema cu localnicii. „Nu putem îngrădi dreptul omului la a lua contact cu Primăria”, a fost mesajul pe care l-a transmis primarul comunei Mărăcineni.  Pentru a avea cât mai multe persoane vaccinate în localitate, primarul a adus și un centru de vaccinare mobil, dar nu s-au înscris foarte multe persoane. Mai mult, acesta a vrut să deschidă un centru de vaccinare în localitate pentru a evita deplasarea oamenilor, dar acest lucru nu s-a putut realiza în lipsa unui spațiu corespunzător. „Am vrut să facem centru, dar nu am îndeplinit condițiile de spațiu, iar modificările ne costau foarte mult”, spune Constantin Dumitru. Pe tot parcursul acestei perioade, primarul a postat pe pagina de Facebook a comunei mesaje pentru a veni în sprijinul localnicilor, creând astfel o legătură destul de strânsă. „Dragi prieteni, după cum bine știți, ne așteaptă o perioadă de restricții, de responsabilitate și de luptă cu acest virus perfid. Așa e croită viața noastră: să cădem, să ne ridicăm, să luptăm, să biruim și, în fiecare zi, să ne câștigăm dreptul de a avea un <mâine>.Viața noastră e o lungă și loială așteptare. Va trebui ca acum să așteptăm din nou, dar în niciun caz să lăsăm garda jos. Să ne protejăm, să ascultăm de sfatul medicilor, să nu încălcăm regulile, să avem grijă de sănătatea noastră și a celor dragi. Noi, oamenii Primăriei Mărăcineni, vă vom sta la dispoziție în tot acest timp. Să nu credeți nicio secundă că veți fi singuri. Cereți sprijinul, vorbiți cu cei dragi, sunați medicul de familie, rugați-vă și păstrați-vă încrederea că vom trece și peste acel val! Vă îmbră­țișez pe toți și vă doresc multă sănătate!”, este ultimul mesaj postat de Constantin Dumitru pe Facebook.

Măsurile impuse de valul patru al pandemiei de Covid-19 sunt respectate și la Zărnești. Acolo, primarul Matei Sorin a amplasat două ghișee unde locuitorii care nu sunt vaccinați se pot adresa funcționarilor, care ies din incinta Primăriei pentru a putea discuta cu localnicii. În cazul persoanelor care au certificatul verde, acestea pot intra în primărie fără probleme. Primarul îi încurajează pe localnici să se vaccineze și chiar a făcut demersuri în acest sens. Week-end-ul trecut a organizat acțiuni de vaccinare, iar oamenii s-au prezentat într-un număr destul de mare. „Oamenii sunt pozitivi privind vaccinarea”, spune primarul localității Zărnești. Direcția de Sănătate Publică ar urma să retrimită caravana mobilă în localitate pe 7 noiembrie, pentru a face rapelul persoanelor care s-au imunizat cu prima doză, dar și pentru a vaccina alți localnici. „Nu văd de ce nu ne-am vaccina, mai ales în momentele acestea. Ar trebui să fim conștienți să ne vaccinăm”, a declarat primarul. În Zărnești este un procent mare de oameni care s-au vaccinat, chiar și în primărie, un singur angajat nu este vaccinat.

Persoanele care nu sunt vaccinate nu au dreptul să intre nici în Primăria de la Vadu Pașii, a declarat, pentru OPINIA, Ion Dragu, administratorul public al comunei. Cu toate acestea, documentele pe care trebuie să le depună la pri­mărie localnicii sunt preluate de o persoană și sunt trimise către departamentul în care au nevoie cetățenii.

Nici la Berca persoanele nevaccinate nu sunt neglijate. Cei care au nevoie să depună anumite acte, mai ales în această perioadă în care se fac dosarele pentru subvențiile la gaze, sunt întâmpinați în fața primăriei de funcționarii publici. „Nu sunt probleme, ieșim noi afară și rezolvăm problema pentru cei care nu sunt vaccinați”, a declarat primarul Ionel Dobrița. Aproximativ 50 la sută din personalul primăriei este vaccinat, iar mulți dintre ei urmează să își facă vaccinul. Pentru a încuraja localnicii să se vaccineze, primarul a făcut solicitare pentru deschiderea centrului de la Pleșcoi, dar răspunsul primit a fost unul negativ, pentru că nu au personal, având în vedere cererea mare de vaccin din ultima perioadă. Reamintim că centrul de vaccinare a fost deschis patru luni, dar, pentru că vaccinarea s-a frânat puternic pe timpul verii, autoritățile au decis să îl închidă. În zonă se așteaptă caravanele mobile ale Direcției de Sănătate Publică, dar, momentan, nu se știe exact când vor sosi.

Măsurile sunt respectate și la Lopătari. Persoanele care nu au certificat verde nu au dreptul să intre în primărie, iar soluția pe care a găsit-o primarul să a fost ca în fiecare zi, prin rotație, în fața primăriei stă câte un angajat care să primească documente și să ofere informațiile de care au nevoie localnicii. Claudiu Constantin, primarul de la Lopătari, i-a încurajat pe localnici să apeleze la vaccinare pentru a scăpa de această perioadă dificilă și a organizat chiar și o campanie de vac.cinare, dar procentul de prezentare a fost unul mic. Cu toate acestea, o să sprijine din nou caravanele mobile de la DSP pentru a mări numărul persoanelor imunizate din localitate. „Avem nevoie să creștem rata de vaccinare”, a spus primarul.

„Nu intră nimeni în primărie!”, acesta a fost mesajul pe care ni l-a oferit primarul localității Râmnicelu, semn că măsurile se respectă și acolo. Cei care nu au certificatul verde nu intră în primărie. Pentru a putea să beneficieze în continuare de serviciile instituției, primarul a făcut ghișee la fiecare birou, iar discuțiile se poartă acolo. Atât localnicii, cât și personalul din primărie trebuie să poarte mască și să se dezinfecteze. Mai mult, primarul a declarat că se spală și pe jos cu substanțe menite să distrugă virusul. În privința vaccinării, Dumitru Stanciu a mai spus că doar cei din religia penticostală sunt împotrivă. Pe tot parcursul campaniei de vaccinare a încurajat localnicii să se imunizeze și a împărțit chiar pliante.

Având experiența a opt mandate consecutive, primarul localității Boldu, Marian Mărgărit, a luat anumite măsuri pentru cei care nu prezintă certificatul verde. Localnicilor le sunt preluate actele de la ușa primă­riei și transmise către ghișeul respectiv. „Îi protejăm și pe ei, și pe noi”, a fost explicația primarului. Întrebat care sunt părerile cetățenilor privind introducerea certificatului verde, primarul a răspuns: „Sunt tulburați (n.r., localnicii), nu înțeleg nimic. Va fi o nebuloasă, vă spun eu”.

Situația prezentă este paradoxală. Primarii și funcționarii nevaccinați pot merge liniștiți la serviciu, dar n-au acces în primăriile învecinate, ori în alte instituții vitale pentru desfă­șurarea activității, precum ministere, Prefectură, Consiliul Județean, Inspectoratul Școlar și așa mai departe.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker