Cultură

FOTO | Buzoienii, invitați să viziteze „La bunica-n Casa Mare”, la „Sărbătoarea satului românesc” de la Mihăilești

Ansamblul Folcloric „Spic de Grâu” și Ansamblul Folcloric „Vatra Glodenenilor”, împreună cu Asociația „Fapte Creatoare”, organizează sâmbătă, 23 septembrie, începând cu ora 14.00, la Ferma „Ivașcu” din Mihăilești, „Sărbătoarea satului românesc”. Evenimentul va avea loc cu   participarea extraordinară a îndrăgitei interprete de muzică poplară Elena Sima, doctorand în studii culturale, domeniul „Folclor”, însoțită de frumoasa ei familie. Invitat la acest eveniment este și preotul Mihail Milea.

Va fi organizat cu această ocazie un spectacol la care își dau concursul Ansamblul folcloric „Spic de grâu” și Ansamblul folcloric „Vatra Glodenenilor”, Constantin Sima, Mihail Sima, Daria Mușat, Bianca Dobrin și surorile Trandafir. Evenimentul va avea și trei expoziții denumite sugestiv „Pâinea cea spre ființă”, „Fotografia, document istoric” și „La bunica-n Casa Mare”, toate trei fiind realizate de preotul Bogdan Frățilă și de profesorul Monica Frățilă, sub coordonarea Elenei Hornea. Evenimentul se va încheia cu un foc de tabără.

Expoziția „La bunica-n Casa Mare”, realizată de Elena Hornea și familia preotului Bogdan Frățilă a putut fi vizitată și la festivalul național  intitulat „AR-TA”, care a adunat laolaltă valori din muzică, poezie, pictură, artă tradițională, personalități sosite la Buzău din Timișoara, Satu-Mare, Suceava, Constanța, Giurgiu, Huși, București, Câmpina și Buzău, de  săptămâna trecută, de la Consiliul Județean. În această expoziție, la loc de cinste, s-au aflat lada de zestre și măsuța cu icoana, cu fotografii, adevărate documente istorice, lampa cu gaz și cartea cu rugăciuni. Toți cei ce au fost interesați să viziteze odaia bunicii – și nu au fost puțini, respectiv peste o sută de artiști din diverse domenii, precum și copii pregătiți de ei -, au fost poftiți de gazde (Elena Hornea și familia preotului Frățilă) să descifreze tainele „Abecedarului Iubirii” la lumina lămpii cu gaz, citind rugăciuni din cartea bunicii.

Așa au trecut, cuminți și ascultători, toți cei ce i-au trecut pragul bunicii, imortalizând momentul în zeci și zeci de fotografii… într-o mână ținând cartea de rugăciuni și în cealată lampa cu gaz ce lumina simbolic slovele. Inimoșii realizatori ai ingenioasei expoziții își propun să realizeze un album în care fiecare fotografie să poarte în scris, cu nume, prenume, profesie, lucrări valoroase precum și locul de unde a venit la Buzău și a trecut pragul plin de încărcătură emoțională al odăii bunicii.

Elena Hornea povestește că, în copilăria ei, „La bunica-n Casa Mare” era o adevărată instituție. „Aici nu intrai decât dacă aveai hăinuțele și sufletul curat. Aici bunica îți spunea rugăciuni sau povești. Aici erau transmise cele mai curate legi nescrise ale bunului-simț românesc, legi nescrise pe care nu-și permitea nimeni să le încalce, sfaturi ce înrâureau destine și te ghidau să alegi în viață cărarea cu flori și nu-ți pemiteau <s-o iei pe arătură>.
Într-un colț al casei mari trona lada de zestre încărcată cu lucruri lăsate de bunica pentru nepoatele ei: ștergare, costume populare, batiste pentru înmormântare, batiste pentru brădari, la nuntă, preșuri și covoare, cuverturi țesute cu vergeaua. Alături, furca și caierul ciufulit de vreme, precum și bastonul cu mânerul lustruit de mâna mică și muncită a bunicii, coșuri cu fructe, buchete de spice de grâu și busuioc… așa miroase-n casa bunicii”
, își amintește Elena Hornea.

„La bunica-n Casa Mare” a participat astfel la maratonul artistic al celor două zile de Festival care  s-au încheiat cu o licitație întitulată „La bucurie și la durere… împreună!”. Fiecare artist prezent a dat una sau mai multe lucrări din operele proprii spre vânzare, iar fondurile au fost donate micuțului Alexandru, fiu de preot, greu încercat de o boală necruțătoare.

Organizatorii festivalului „AR-TA”, respectiv inginer Ioan Nicolae Mușat, președinte ASCIOR, precum și Laura Constantin, director adjunct al Festivalului, au adus la Buzău, voci pe care rar le poți auzi: Ion Crețeanu (Tezaur uman viu), Rodica Ioniță Grosu, Ofelia Florica Haranguș, dar și Daria Mușat, mica steluță de la Glodeanu Sărat, prezentată aici ca membră a ansamblului folcloric „Spic de grâu” din Mihăilești. Buzăul cultural a fost bogat reprezentat prin copii talentați de la Liceul „Margareta Sterian”, grupul instrumental condus de Traian Popescu, dar și de „Spic de grâu” din Mihăilești Buzău, coordonat de Elena Hornea, o fiică a satului, dăscăliță, de 14 ani pensionară, care a ajuns cu ansamblul la cea de-a cincea generație.

Holul sălii a găzduit zece expoziții de pictură, grafică, icoane sculptate-n lemn de vestitul iconar Ștefan Csucat, precum și această inedită expoziție „Casa bunicii”, care a intrat în licitație, pentru ajutorarea lui Alexandru, cu cinci ștergare ce se foloseau pe vremuri de oamenii satului la ritualul de înmormântare.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker